"E neće kući, nego će u Rim": Zbog čega će čitav svet u nedelju navijati protiv Engleza? (FOTO)

08.07.2021

12:50 >> 13:32

0

Razloga ima podosta, a finale se igra u dobro poznatom terminu od 21 sat

"E neće kući, nego će u Rim": Zbog čega će čitav svet u nedelju navijati protiv Engleza? (FOTO)
Copyright Carl Recine/Pool Photo via AP

Fudbalska reprezentacija Engleske ostvarila je najveći uspeh u poslednjih 50 godina, plasmanom u finale jednog velikog međunarodnog takmičenja, pa će generacija predvođena Geretom Sautgejtom imati priliku da “najfudbalskijoj naciji” donese prvi trofej Starog kontinenta.

Italija, sa druge strane, neuporedivo iskusnija u završnicama turnira, biće blagi favorit, iako se igra na čuvenom “Vembliju”, koji će biti dupke pun, uz gotovo sve Engleze na tribinama (i ono malo Italijana koji žive na Ostrvu).

“Gordi Albion” je došao do borbe za trofej savladavši hrabru Dansku posle produžetaka – 2:1, ali je veliku senku na čitav susret bacio penal koji je prelomio susret, a za koji mnogi kažu da nije ni postojao.

Hari Kejn je iz drugog puta savladao Šmajhela u tom produžetku, nakon što je golman Lestera uspeo da odbrani udarac sa bele tačke, međutim, na odbitak nije mogao da odreaguje maksimalno.

Kasper Šmajhel, Printscreen/Twitter

I pored toga što je Engleska od starta bila povlašćena, preko utakmica grupne faze na domaćem terenu, pa polufinala i sada finala na “Vembliju”, imala je ozbiljnu pomoć sudija onda kada je to bilo neophodno.

Još o ovoj temi:

Pad Rahima Sterlinga i reakcija glavnog arbitra Danija Makelija iz Holandije, koji nije proverio VAR, iako je trebalo, već odmah pokazao na “kreč”, u najmanju ruku su skandalozni širom Evrope, samo ne u “otcepljenoj Engleskoj”.

Žoze Murinjo, Arsen Venger, Geri Nevil, Roj Kin i druge legende su se nakon susreta složile da je Sterlingova reakcija bila preterana, te da penal nije postojao.

Naravno, to nije promenilo odluku bilo kog nadležnog organa, dok je javnost u Engleskoj dala sve od sebe da to gurne pod tepih, da istakne transparent “It’s coming home” (“Vraća se kući”, misleći na veliki internacionalni trofej još od 1966. godine), i tako nastavi jednu od najuticajnijih prljavih kampanja u modernom fudbalu.

Slavlje u Londonu posle plasmana Engleske u finale Eura, Tanjug/Zac Goodwin/PA via AP

Kasper Šmajhel, čuvar mreže sjajnih Danaca, pre polufinala je na pitanje novinara šta misli o transparentu “It’s coming home” dao sjajan odgovor:

– Vraća se kući? Izvinjavam se, a kad se dogodilo da je Engleska osvojila Evropsko prvenstvo? Nikad? Pa da… Ja razmišljam samo o tome da sa Danskom pobedim, ne zanima me šta engleska javnost misli – rekao je Šmajhel i umalo nije eliminisao Sautgejtov tim.

Pročitajte i:

Takođe, forsiraju se “istorijski uspeh i fantastična atmosfera” koju su Englezi sami kreirali, pa sa razlogom i eventualno osvajanje Evropskog prvenstva gubi čar. Svima je jasno, pa i njima, da “to nije to”, ali – zažmuriće se na jedno oko po cenu bilo čega, pa i kršenja svakog mogućeg protokola što se navijača tiče.

Tu je posebno “zamazivanje očiju”. U toku grupne faze, pre samo 20 dana, Englezi su dozvoljavali do 30 odsto kapaciteta stadiona, pa i svog “Vemblija”, ali, kako se “Albion” pomerao stepenik po stepenik ka velikoj završnici, tako su restrikcije nestajale, sve do 90.000 navijača koji će biti u nedelju na “svetom mestu” ostrvskog fudbala.

Profimedia

Italijane malo ko da pominje u čitavoj priči, Engleska kao da igra protiv same sebe, a to može i te kako da pomogne Robertu Mančiniju i “azurima”, koji gotovo da i ne osećaju pritisak.

U šali, navijači sa “čizme” su napravili transparent “It’s coming to Rome”, želeći da oduzmu toliko čekani trofej “kolevci fudbala”.

Iz ovih, ali i mnogih drugih razloga, ne čudi što će svi izvan Ujedinjenog Kraljevstva navijati za Italiju koja je, potpuno objektivno, odigrala neuporedivo kvalitetniji turnir do sada od protivnika.

Italija – Engleska igra se u dobro poznatom terminu od 21 sat, u nedelju.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike