Englezi od početka imali pomoć, znamo dobro tog sudiju: Đurović za 24sedam o najspornijoj utakmici Eura

08.07.2021

12:09 >> 12:17

0

Bivši sudija komentarisao odluke u polufinalu Evropskog prvenstva

Englezi od početka imali pomoć, znamo dobro tog sudiju: Đurović za 24sedam o najspornijoj utakmici Eura
Copyright Tanjug/Laurence Griffiths/Justin Tallis/Pool Photo via AP/MN Press

Fudbalska reprezentacija Engleske izborila je plasman u finale Evropskog prvenstva koje će biti odigrano na londonskom “Vembliju”. Protivnik će biti Italija, a na putu do finala selekcija “Tri lava” izbacila je Dansku.

Gol odluke je postignut u produžetku posle spornog penala. U kaznenom porostoru je pao Rahim Sterling, a pre njegovog prodora na terenu su bile i dve lopte.

Zbog odluka holandskog sudije Danija Makelija podiglo se mnogo”prašine”, komentar za 24sedam dao je bivši sudija Rade Raka Đurović.

– Kada pričamo o penalu, još jednom se pokazalo da su veliki veliki, a mali mali. Dani Makeli je sudija koji iza sebe ima brdo kontroverznih odluka i one ga ne napuštaju. On ni ne ode da pogleda snimak, a ovo je situacija za koju se ispostavilo da nije bilo kontakta. Jednostavno je prebacio odgovornost na VAR. Po meni, VAR je neophodan i potreban nam je. Pomaže da se donesu ispravne odluke. Međutim, imamo brojne primere da se u važnim utakmicama loše primenjuje. I to je loša strana VAR-a i moraće mnogo toga da se promeni.

Ovo je situacija u kojoj VAR pravi alibi glavnom sudiji. Tako je bilo i sa nama i Feliksom Brihom na Mondijalu u Rusiji. Mada je on kasnije pokazao da može i drugačije da sudi. Sada nas je Makeli doveo u situaciju da svi vide da nema penala, ali on donosi takvu odluku. I to tako elegantno. Nije to bila tako čista situacija – kazao je Đurović za 24sedam, a zatim nastavio o dve sporne lopte.

– Ova situacija je čista. Dozvoljava se lopta u terenu, ako ne ometa bilo koju ekipu u igri, odnosno napadačku ili odbrambenu u tom trenutku. Kasnije je Sterling ušao u takav kontakt jer je to želeo, ali formalno, ovo se ne prekida. Ta lopta koju je neko ubacio iz nekog razloga, ne sme nikoga da ometa i to je suština.

Ako je lopta na primer na drugom kraju terena i ne ometa igru, ni tada se utakmica ne prekida. Onda bi se u tom slučaju zloupotrebljavalo. Na primer, ekipa krene u kontru, domaćin ubaci loptu i eto prekida. Ako se ne ometa igra, nema razloga za prekid. Može naknadno da se organizator kazni, ali to je sve…

Pitali smo iskusnog abitra i za prognozu finala, odnosno da li očekuje da Englezi opet imaju “vetar u leđa”.

Pročitajte još:

– Imali su oni totalni vetar u leđa od samog početka, kada je reč i o ogranizaciji. Samo jednu utakmicu su do sada igrali van Londona. Promena vremenskih uslova za neke ekipe su pogubni, a oni nisu imali tih problema. Igrale su druge selekcije u Rimu, Bakuu, Sevilji, a oni skoro sve u Londonu.

Ali mislim da će ovo da bude dobro za Italijane, da podignu glas, da to mora da bude regularnije. Očito je da je sudija progurao Engleze u finale prvenstva koje nikada nisu osvojili. Bili su samo prvaci sveta 1966. godine, ali Evrope nikada.

Najpoštenije bi bilo da ih puste da osvoje sami, kroz igru, bez pomoći. Dosta su pomoći imali do sada i tu se opet vraćam na mečeve u Londonu. Drugi timovi su morali da se prilagođavaju temperaturnim razlikama, po 15-16 stepeni. Neka barem finale bude čisto i u tom slučaju tipujem na Italijane. Možda sam malo pristrasan, jer navijam za Italijane.

Ostaje nam da vidimo ko će da sudi. Jedino znamo da ne može Italijan ili Englez. Po meni ova dvojica koja su sudila polufinala (Makeli i Brih prim. aut.) nisu zaslužila. Ima nekoliko njih koji su to više zaslužili od njih. Na primer, Čakir je ove sezone odlično sudio – zaključio je Đurović za 24sedam.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike