Sve je gotovo! Evropska Superliga je formirana, oglasio se i prvi predsednik novoformiranog takmičenja

19.04.2021

23:07 >> 00:31

0

Autor: Adam Štulić

Postignut je dogovor o formiranju nove lige kojom će upravljati klubovi osnivači

Sve je gotovo! Evropska Superliga je formirana, oglasio se i prvi predsednik novoformiranog takmičenja
Copyright Profimedia

Svi su rekli šta su imali, na red su došli oni zbog kojih je fudbalska Evropa u nedelju uveče podrhtavala. Sve je završeno, 12 najbogatijih klubova na Starom kontinentu je postiglo dogovor i formiralo Evropsku Superligu na čijem čelu će biti predsednik madridskog Reala Florentino Perez.

Pomoćićemo fudbalu na svim nivoima da zauzme pravo mesto u svetu. Fudbal je jedini globalni sport sa više od četiri milijarde pratilaca i naša je odgovornost kao velikih klubova da odgovorimo željama navijača – kazao je u prvom obraćanju Perez.

Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Milan, Inter, Juventus, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem upravljaće, kao osnivači, novoformiranim takmičenjem, a još tri kluba će biti pozvana da se pridruže pre uvodne sezone. Datum početka još nije određen, ali svi žele da se to dogodi što pre.

– Gledajući unapred, klubovi osnivači se nadaju da će održati razgovore sa UEFA i FIFA tražeći najbolje rešenje za Superligu i svetski fudbal u celini – stoji, između ostalog, u saopštenju novoformiranog takmičenja.

Evropska Superliga će brojati 20 klubova (15 osnivačkih i još pet koji će se kvalifikovati na osnovu učinka u prethodnoj sezoni. Sve utakmice će se igrati tokom nedelje, svi klubovi će nastaviti da se takmiče u nacionalnim šampionatima, čuvajući na taj način tradicionalni kalendar. Sezona će početi u avgustu, timovi će biti podeljeni u dve grupe po 10 i igraće se po dvokružnom bod sistemu. Prva tri tima iz svake grupe će se plasirati direktno u četvrtfinale, dok će četvrti i peti igrati dodatni dvomeč. Od četvrtfinala do finala igraće se dva meča na ispadanje, dok će odlučujući duel za trofej biti odigran u jednoj utakmici, na neutralnom terenu krajem maja – objasnili su format novog takmičenja njegovi osnivači.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike