Srbin kojeg su zvali "mozak" Jirgena Klopa, dokazao fudbalsko majstorstvo i bez Nemca

18.12.2021

10:53

0

Autor: 24sedam

Željko Buvač je više od fudbalskog trenera

Srbin kojeg su zvali "mozak" Jirgena Klopa, dokazao fudbalsko majstorstvo i bez Nemca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zemlja od 140 miliona ljudi, ali u fudbalskom smislu "liliputanci". Ovo viđenje ruskog fudbala u poređeju sa ostatkom sveta dao je predsednik Spartaka Leonid Fedun, ali sa takvim statusom se ne miri jedan Srbin.

Bivši pomoćnik Jirgena Klopa tokom 18 godina njihove saradnje u Majncu, Borusiji Dortmund i Liverpulu, Željko Buvač spreman je da napravi malu revoluciju u ruskom fudbalu i da poremeti dosadašnji poredak na vrhu, koji je bio raspodeljen između Zenita i moskovskih klubova CSKA, Spartaka i Lokomotive.

 

 

Buvač je prošle godine preuzeo ulogu sportskog direktora moskovskog Dinama i suprotno svim očekivanjima da će u jednom trenutku preuzeti klupu kao prvi trener, on je to ostao "tehniko" čak i kada je šef stručnog štaba Kirili Novikov bio smenjen. Umesto njega doveo je Nemca Sandra Švarca, pa se može tvrditi da moskovski plavi brode ruskim fudbalskim morem sa dvojicom kapetana iz nemačke fudbalske škole.

Profimedia
 

 

Osim toga Buvač je u klub doveo i Andreja Milutinovića, trenera za fizičku pripremu igrača, imajući u vidu izjavu legendarnog Đanluiđija Bufona koju je u oceni rada srpskog stručnjaka jednom prilikom rekao: "Brate, ja nijedan trening ove sezone nisam propustio".

 

I na drugi način se mogla primetiti ruka Srbina iz Banjaluke. U prelaznom roku je doveo Paragvajca Balbuenu iz Vest Hema, pa Lakalta iz Milana. Velika je pred nosom "ukrao" mladog Hrvata Nikolu Moru, a angažovao je i dvojicu supertalentovanih Rusa Danila Lesovoja i Danila Fomina.

Profimedia
 

Iako retko izlazi pred medije, u dva velika intervjua ruskim medijima, Buvač je malo odškrinuo vrata dugo zaključanom problemu koji je doveo do njegovog razdvajanja od Klopa u Liverpulu, baš kada je postalo jasno da crveni idu sigurnim korakom po trofeje na svim frontovima.

- Uglavnom, svih 18 godina osećao sam se kao da sam glavni. Radio sam isti posao, samo nisam imao takvu pažnju, intervjue, ali mi nije ni trebala - pričao je Buvač za ruske medije.

Profimedia
 

Buvača je u stranu gurnuo novi pomoćnik u Klopovom štabu Pep Linders. Željku se ovo nije mnogo dopalo, a odnosi sa Jirgenom su tada već bili narušeni, mada su se dva dugogodišnja saradnika uspela da se raziđu u miru.

Buvač je konačno izašao iz Klopove senke, u kojoj se svojevoljno nalazio, dok je Nemac znao često da istakne njegove zasluge na svoj način:

- Od trista naših vežbi, dvesta su Željkove - pričao je Klop.

Profimedia
 

 

Očigledno da nešto od svojih 200 vežbi uspešno prenosi i na Dinamo. Plavi su trenutno drugi u ruskoj Premijer ligi, sa svega dva boda zaostatka za Zenitom.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike