Katar ljuti najpoznatijeg fudbalskog geja: Homoseksualnost zabranjena na Mundijalu, a FIFA trpi kritike

16.11.2021

16:14

0

Nemac Tomas Hiclšperger pokazuje prstom i na Rusiju

Katar ljuti najpoznatijeg fudbalskog geja: Homoseksualnost zabranjena na Mundijalu, a FIFA trpi kritike
Tomas Hiclšperger - Copyright Profimedia

Najpoznatiji homoseksualac u svetu fudbala bivši reprezentativac Nemačke Tomas Hiclšperger nije optimista po pitanju stavova katarskih vlasti prema pripadnicima gej populacije. Aktuelni sportski direktor Štugarta u izjavi za Kiker navodi kao primer Rusiju.

- Ne verujem u održivo poboljšanje samo zbog organizacije Svetskog prvenstva. Rusija takođe nije postala demokratskija i liberalnija posle Mundijala 2018. godine - rekao je Hiclšperger.

Nekadašnji fudbaler Aston Vile, Vest Hema, Lacija i Evertona zamera FIFA što prilikom određivanja domaćinstva previše sve gleda kroz novac:

- FIFA će četiri nedelje emitovati slike koje daju utisak napretka, neće im biti teško da to rade, a ništa se suštinski neće promeniti u zemlji u narednim godinama. Ajde da budemo brutalno iskreni u vezi toga - arapski svet je važno tržište sa moćnim sponzorima. Sve ide po sistemu "dali su najbolju ponudu, tako da ćemo igrati tamo".

Hitzlšperger vidi i jednu pozitivnu stvar:

- Dozvolili su demonstracije povodom ljudskih prava. To je dobrodošlo, jer takvi simboli uvek pokreću diskusije. Ako se Svetsko prvenstvo održi u Kataru, FIFA mora da se suoči sa ovim razgovorima, a mora i Katar.

Homoseksualnost je zabranjena u Kataru, a drugi deo problema između ove azijske zemlje i organizacija koje se bore za ljudska prava je sudbina radnika koji su gradili stadione za SP 2022. Procenjuje se da ih je preko hiljadu izgubilo život zbog loših uslova za rad, ali Katar nije dozvolio da se do kraja rasvetli ova tragična brojka.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike