Partizan ili Zvezda, ko će do ove jesenje titule? 24sedam vas podseća kako se osvajala i gubila prethodnih sezona

11.11.2021

08:10

0

Zanimljivo je bilo prethodnih godina, trenutno su cilju bliži crno-beli

Partizan ili Zvezda, ko će do ove jesenje titule? 24sedam vas podseća kako se osvajala i gubila prethodnih sezona
Glavna - Copyright MN Press

Do kraja kalendarske godine, ujedno i jesenjeg dela sezone u Superlige Srbije ostalo je još pet kola. Samim tim pitanje jesenjeg prvaka nije rešeno. Za sada je u prednosti Partizan koji ima 44, odnosno šest bodova više, ali i utakmicu više u odnosu na Crvenu zvezdu.

U ovom trenutku je sve otvoreno, ali kao što je rečeno crno-beli imaju prednost, tako da je sve u njihovim rukama. Da li će je zadržati, ostaje da se vidi pošto smo u skorijoj prošlosti bili svedoci dva kiksa. Zvezda je izgubila od Radnika, a Proleter je u Humskoj "otkinuo" dva boda u remiju bez golova.

Partizan treba da igra sa Vojvodinom, Voždovcem, Novim Pazarom, Metalcem i Kolubarom. Kada je reč o Zvezdi, protivnici posle reprezentativne pauze biće Mladost, Spartak, Napredak, Radnik i TSC. Crveno-beli takođe treba da odigraju i zaostali meč sa Voždovcem.

Ukoliko ne bude ispuštanja bodova, Partizan bi trebalo da ima tri boda prednosti na kraju. Samim tim, imaće i "jesenju krunu", koja naravno ne garantuje i titulu na kraju.

MN Press
 

I u tom slučaju imali bismo situaciju drugačiju u odnosu na prethodne sezone. Naime, crno-beli su poslednji put bili jesenji prvaci u sezoni 2014/15. Tada su i na kraju sezona osvojili titulu. Onda je (ukupni) šampion bila Zvezda, da bi sezonu ’16/17 trijumfalno završio Partizan. Posle toga četiri titule prvaka Srbije vezala je Zvezda.

I po čemu je ova sezona drugačija u odnosu na ostale? Nema tu mnogo mudrovanja. Jednostavno, ko je ređe ispuštao bodove, na kraju je bio uspešniji.

Vratićemo se malo u prošle sezone, da se prisetimo gde su večiti rivali kiksirali.

Krenućemo baš od sezone ’14/15. U tadašnjem jesenjem delu ekipu je vodio Marko Nikolić, a crno-beli su poraženi od Jagodine (1:0) i igrali su nerešeno sa OFK Beogradom i Novim Pazarom (oba puta 1:1). Na drugoj strani, crveno-beli su te jeseni odigrali nerešeno čak pet puta, sa Napretkom, Voždovcem, Čukaričkim, Radničkim 1923 i ekipom Mladosti. Uz to, Partizan je pobedio u jesenjem derbiju, golom Nikole Drinčića.

MN Press
 

Te jeseni, imali su šest bodova više, a na kraju sezone, sa Zoranom Milinkovićem i sedam.

Sezona ’16/17 ostaće upamćena po "preokretu", s obzirom da je Zvezda bila jesenji prvak, ali je na kraju titula otišla u Humsku. Oba tima su tu sezonu otvorila remijem, Zvezda sa Napretkom (2:2), a Partizan sa Bačkom. Zatim su crveno-beli počeli da pobeđuju, a crno-beli su upisali tri poraza, od Napretka, Vojvodine i Spartaka. Derbi je odigran u devetom kolu, a slavio je Partizan golom Leonarda. Oba tima su upisala još po dva remija, a Zvezda je na zimsku pauzu otišla sa jesenjom titulom.

Veliki preokret se desio u 34. kolu, na tri kola do kraja plej-ofa. Voždovac je pobedio Zvezdu sa 3:2, a Partizan Javor sa 2:1. I na kraju Partizan je imao 58, a Zvezda 55 bodova.

MN Press
 

Kao što je rečeno, naredne četiri sezone pripale su Zvezdi koja je bila i jesenji i kasniji šampion.

Prošla sezona je na primer loše počela po Partizan. U drugom kolu ih je pobedio Novi Pazar (3:2), a u šestom Vojvodina, identičnim rezultatom. Tada je došlo i do promene na klupi, pa je umesto Sava Miloševića stigao aktuelni trener Aleksandar Stanojević. U desetom kolu, sa Metalcem su odigrali nerešeno - 1:1, pa je već tada postojao zaostatak u odnosu na večitog rivala. Na drugoj strani, do 11. kola Zvezda je beležila samo pobede, a onda je u derbiju odigrala nerešeno - 1:1.

Posle derbija, nijedni ni drugi nisu pobedili, pošto je Zvezda sa Javorom odigrala 0:0, a Partizan sa 1:0 izgubio u Nišu. Na kraju, razlika na tabeli je bila prlično ubedljiva, 108 prema 95 u korist Zvezde.

MN Press
 

Međutim, tekuća sezona je počela mnogo bolje za crno-bele. Uvodni remi Zvezde sa Vojvodinom, Partizan je iskoristio za "beg" i kasnije održavanje prednosti. Pobede crno-belih su bile ubedljivije, a trijumfe su upisivali i crveno-beli, ali ne toliko sigurno kao prošle sezone. Međusobni duel su odigrali u devetom kolu, ali pošto je bilo 1:1, stanje na tabeli se nije promenilo. Vremenom je i Zvezda dobijala na sigurnosti, ali je serija pobeda prekinuta u Surdulici. Partizan je taj kiks iskoristio, pobedom nad Metalcem, u zaostalom duelu petog kola. Ali je i sam ubrzo kiksnuo, pomenutim remijem sa Proleterom.

Ni jedan ni drugi tim ne može da kaže, da je veliki rival imao manje obaveza, s obzirom da učestvuju u grupnoj fazi Lige Evrope, odnosno Lige konferencija. Takođe, kada je bilo potrebno, odlagali su utakmice, pa su i tu u egalu.

Takođe treba reći da je Partizan ima konstantniju formu, i znatno efikasniju igru. Ima ubedljivo najbolju gol razliku (44:5), kao i prvog strelca prvenstva. Rikardo Gomeš je dao 16 golova, a trio Zvezde, Aleksandar Katai (7), Mirko Ivanić (6) i Milan Pavkov (5) ukupno 18.

I dok je Zvezda na početku bila nesigurna, vremenom je situacija postala bolja, tako daleko od toga da je trka završena.

Pred nama je novo nadmetanje večitih rivala, kako za jesenju, tako i za sezonsku titulu.

Naravno (i nažalost) ni ove sezone nema ekipe koja bi na tabeli mogla da neko izvesno vreme predstavlja ozbiljnijeg takmaca. Jer su se Partizan i Zvezda već osamili i ponovo ćemo gledati borbu samo dva tima.

Raspored večitih rivala do kraja kalendarske godine

17. kolo, 20.11.
Partizan - Vojvodina
Mladost - Crvena zvezda

18. kolo, 27.11.
Crvena zvezda - Spartak
Voždovac - Partizan

19. kolo, 05.12.
Partizan - Novi Pazar
Napredak - Crvena zvezda

20. kolo, 11.12.
Crvena zvezda - Radnik
Metalac - Partizan

21. kolo, 15.12.
Partizan - Kolubara
TSC - Crvena zvezda

*Zvezda treba da odigra i zaostali meč sa Voždovcem

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike