Srbin zadrmao belgijski fudbal: Ženu ste mi zatvorili, ja sam iza rešetaka dobio dijabetes, a prevare je drugi osmislio

28.10.2021

19:48

0

Srpski menadžer Dejan Veljković počeo da se brani od podmetanja da je on za sve kriv

Srbin zadrmao belgijski fudbal: Ženu ste mi zatvorili, ja sam iza rešetaka dobio dijabetes, a prevare je drugi osmislio
dejan veljković1 - Copyright printscreen/HLN

Prvi put posle dugo vremena na suđenju u aferi "Čiste ruke" pred Krivičnim većem suda u Antverpenu pojavio se fudbalski agent Dejan Veljković.

Bio je prisutan na raspravi kao svedok saradnik o njegovom učešću u fudbalskoj prevari, a prisustvovalo je još i desetak advokata iz fudbalskih klubova koji tvrde da su oni bili žrtve prevare. I sam Veljković je bio borben, jer mu je bilo previše toga da ga u medijima, pa i u sudnici prikazuju kao "ključnu figuru“ u aferi.

Prema agencijskim izveštajima troje sudija iza zatvorenih vrata saslušalo je advokata Krisa Luiksa, branioca srpskog menadžera. Dogovorili su se da Veljković neće morati da ide u zatvor u zamenu za punu saradnju, ali će zato morati da preda državi Belgiju vilu od 4.000.000 evra i da plati novčanu kaznu od 80.000 evra zbog procene da je toliko zaradio od nelegalnih poslova.  ž

printscreen/HLN
 

- Istraga traje već tri godine. Želim da ostavim ovo iza sebe. Ovaj slučaj mi je uništio zdravlje. U zatvoru sam dobio dijabetes. Moja porodica takođe želi da što pre zatvori posao. Zašto je moja žena uopšte morala da bude zaključana? I dalje se to pitam. Da li ste zaista mislili da sam ja taj koji je smislio sistem prevare sa, između ostalog, lažnim iskautskim izveštajima? Hajde, tačno je kupovao sam i prodavao igrače, ali kako će se izvršiti isplata odlučivali su direktori kluba ili predsednici - rekao je Veljković pred sudijama:

- Unutar tih odbora morate tražiti arhitekte sistema prevare. Mi kao agenti imali smo samo izbor da li ćemo da sarađujemo ​​ili ne. Priznao sam, ali arhitekta i ključna figura prevare, to nisam ja. Ko onda? Ta imena će kasnije postati jasna.

Tokom istrage je došlo se do saznanja da je fudbalskim agentima i direktorima klubova ostalo više od 30 miliona evra uplata od problematičnih transfera. To se, između ostalog, odnosilo na plate iz crnioh fondova, provizije, izbegavanje socijalnog osiguranja i lažne skautske ugovore. Veljkovića je u policiji dao oko 200 sati iskaza. Sve njegove izjave istražitelji su naknadno proverili na osnovu svedočenja, telefonskih prisluškivanja i dokumenata sa računa fudbalskih klubova. Krivični proces protiv desetina osumnjičenih neće biti zavrešen pre ove godine. Federalno tužilaštvo još završava tvrdnju o tome ko će za šta biti optužen.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike