Srbin učestvovao u 50 transfera vrednih preko 30 miliona evra: Stvorio sistem za obmanu poreskih organa

06.10.2021

10:22

0

Dejan Veljković i još 12 belgijskih klubova pokušali da izvrdaju obaveze prema državi

Srbin učestvovao u 50 transfera vrednih preko 30 miliona evra: Stvorio sistem za obmanu poreskih organa
Copyright Profimedia/BELGA PHOTO/VIRGINIE LEFOUR

Saradnja menadžera Dejana Veljkovića sa belgijskim pravosuđem u aferi "Čiste ruke" zabrinula je najmanje 12 fudbalskih klubova iz elitnog ranga takmičenja jer je istragom utvrđeno da su poslujući sa srpskim agentom u brojnim transferima igrača ostvarili zaradu od 31.035.582 evra. Problem, naravno, ne predstavlja toliki iznos, već to što su radili po "Veljkovićevom sistemu", kojem je cilj bila obmana poreskih vlasti, piše danas dnevnik HLN.

Veljkovićev advokat je ove nedelje izjavio da je njegov klijent bio uključen u pedesetak transfera. Istražni organi imali su uvid u račune srpskog menadžera još od 2018. godine, pa su poredeći iznose i tokom posete klubovima naišli na desetine lažnih ugovora.

 - Nisu svi transferi Veljkovića bili realizovani lažnim ugovorima, ali su postavljene sve vrste konstrukcija da se što je više moguće finansiraju igrači, direktori klubova i posrednici. Za postavljanje struktura Veljković je koristio nekoliko kompanija u inostranstvu, na primer na Kipru i u Crnoj Gori. Osnovane firme su nazivane takozvanim kompanijama za skauting igrača, ali u praksi nisu imale nikakve veze sa fudbalom - piše HLN.

Isti izvor navodi da se na Veljkovićevoj listi klubova sa kojima je poslovao nalaze: Mehelen, Standard Lijež, Anderleht, Briž, Genk, Lokeren, Ostende, Leuven, Kortrajk, Gent, Beveren i Sent Trojden.

Najviše lažnih ugovora sklopljeno je sa Mehelenom. Oni su nosili vrednost od čak deset miliona evra. Standard je imao sumnjve ugovore od šest miliona evra, Briž 3.600.000, Anderleht 2.800.000, Genk 2.500.000... Neki su, poput Genta, pokušali da se "operu":

- Nikad! Nikada nisam radio sa Veljkovićem sa lažnim ugovorima. Sa njim sam napravio samo jedan transfer: Zukanović je krajem 2012. godine iz Kortrajka došao u Gent, a 2014. godine prodat Kijevu u Italiji. Sve je otišlo tamo. To je jedini ugovor koji smo sklopili s njim, jer mi čovek nije odgovarao - rekao je Mišel Luvažije iz Genta.

Dejan Veljković posle tri godine istrage ima status svedoka saradnika. Očekuje se da će biti kažnjen uslovno na pet godina zatvora, uz obavezu da se odrekne novca i imovine koju je na nelegalan način stekao. Procenjuje se da će mu belgijsko pravosuđe zapleniti vilu vrednu četiri miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike