Superligaši na skeneru 24sedam: Detaljan pregled svega što su uradili Partizan, Zvezda i svi ostali

05.10.2021

09:00

0

Na vrhu je napeto, ali na začelju je prava gužva

Superligaši na skeneru 24sedam: Detaljan pregled svega što su uradili Partizan, Zvezda i svi ostali
Copyright MN Press

Retrospektiva 24sedam: Prošlo je 12 kola, a ovo je detaljni pregled šta su uradili Partizan, Zvezda, kao i baš svi ostali superligaši


Fudbalsku reprezentaciju Srbije, kao i ostale, očekuju obaveze u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Zbog toga će u nacionalnim šampionatima uslediti kraća pauza. Tako je i u Superligi Srbije, a nastavak je planiran za desetak dana.

Pošto su odigrane utakmice 12. kola, napravićemo kraću retrospektivu učinka timova iz našeg elitnog ranga, s tim da treba da se kaže da je bilo i odlaganja utakmica. Samim tim, nemaju sve ekipe "pun fond" mečeva.

Krenućemo od vrha tabele ka dnu.

1. Partizan (31 bod, učinak 10-1-0)
MN Press
 

Na čelu su crno-beli, koji u ovoj sezoni ne znaju za poraz, uz impresivnu gol razliku od 34:3. Nedavno je ekipa Aleksandra Stanojevića remizirala sa Crvenom zvezdom, i to je za sada jedina utakmica u kojoj nisu upisana tri boda. U poslednjem meču, na gostovanju Napretku nije bilo baš lako, ali su na kraju ipak upisali minimalni trijumf. To je uz Večiti derbi jedini duel u kojem su ove sezone dali jedan gol. U svim ostalim bilo ih je više.

Strelac sa bele tačke bio je Rikardo Gomeš, koji je ujedno i najbolji strelac lige, sa 13 pogodaka.

Uporedo sa obavezama u Superligi, Partizan ih je imao i u Ligi konferencija. Uspešno su prebrodili kvalifikacije, a u grupi imaju dve pobede, protiv Anortozisa i Flore. Treba da se napomene da je klub nedavno napustio i Sejduba Suma, ali to (po svemu sudeći) ne utiče na rezultate.

Tim iz Humske ređa pobede, a posle pauze za nove bodove boriće se sa Radnikom, na svom stadionu.

2. Crvena zvezda (26 bodova, učinak 8-2-0)

MN Press
 

Kao i najveći rival, ni branilac titule nema poraz u ovoj sezoni. Svi ostali timovi ih imaju.

Počelo je za navijače neočekivanim remijem sa Vojvodinom i kasnijim pobedama, koje i nisu bile mnogo ubedljive. Naravno, tu su bile obaveze u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Posle neuspeha na putu ka evropskoj eliti, usledio je plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Ekipa Dejana Stankovića vremenom je ušla u pobednički ritam, uz jedan remi (u Večitom derbiju). Kada se tome pridodaju i pobede nad Bragom i Ludogorecom, celokupni takmičarski učinak dobija na težini.

U poslednje vreme, bilo je i kadrovskih problema, zbog bolesti nekolicine ključnih igrača, ali se na pauzu ipak otišlo sa pobedom nad Metalcem, od 3:1. Gol razlika je odlična, 21:5, a najbolji strelac je Aleksandar Katai, sa šest golova.

U sledećem kolu očekuje ih gostovanje, Kolubari.

3. Čukarički (21 bod, učinak 6-3-2)

Beogradski belo-crni su u novu sezonu ušli sa paralelnim obavezama u kvalifikacijama za Ligu konferencija i Superligi. U evropskoj priči zaustavio ih je Hamarbi, a u srpskoj sredini im ide solidno. Posle 11 mečeva, osvojili su "Brđani" 21 bod, uz samo dva poraza, od Kolubare i Zvezde.


Tim sa Banovog brda jedan je i od onih koji je promenio trenera. Umesto Dušana Đorđevića stigao je Saša Ilić. Legendarni kapiten Partizana od mogućeg 21 boda (od preuzimanja) osvojio je 14. Uz to, Čukarički ima i drugog najboljeg strelca lige, Đorđa Jovanovića, sa osam golova.

U poslednjoj utakmici pobedili su TSC na gostovanju sa 2:1, a u sledećem kolu očekuje ih duel sa Vojvodinom.

4. TSC (20 bod, učinak 6-2-3)

Ekipa Mladena Krstajića zaostaje samo bod za Čukaričkim, iz takođe 11 utakmica. Tim iz Bačke Topole idealno je počeo sezonu, uz četiri vezane pobede, sa 12 datih i samo tri primljena gola.

Zatim su usledili remi sa Radničkim i poraz od Zvezde, a onda je i "šarenilo" rezultata, zaključno sa porazom od Čukaričkog. Sve je to za sada dovoljno za četvrto mesto.

Takođe, za kraj letnjeg prelaznog roka u kojem je TSC bio veoma vredan, doveli su i nekadašnjeg reprezentativca Slobodana Rajkovića.

Podsetimo, prošle sezone su ostali bez plasmana u UEFA kvalifikacije , pa su na startu bili u boljem položaju u odnosu na Partizan, Zvezdu i Čukarički.

Uz to, ubuduće će igrati i na novom, najmodernijem stadionu, u Topoli. Više nema mečeva u Senti.

U naredna dva kola na redu su dueli sa Proleterom i Partizanom.

5. Napredak (18 bodova, učinak 6-0-6)
MN Press
 

Kruševljani su jedini tim koji ove sezone još ne zna za remi, ali je jasno da su zapali u rezultatsku krizu. Ekipa iskusnog Milana Đuričića je vezala tri poraza, od Proletera, Čukaričkog i od PartizanaA pre toga, tri puta su uzastopno slavili, između ostalog i protiv Vojvodine, kao i na teškom gostovanju TSC-u.

Za sada, ako uzimamo u obzir golove, ekipu nose iskusni, 33-godišnji Saša Marjanović i 20-godišnji Đorđe Jovanović. Od ukupno 16 (13 primljenih), polovinu (po četiri) je dao pomenuti tandem.


Kada se završi reprezentativna pauza, očekuje ih gostovanje Voždovcu. I možda je ovaj kraći predah došao u pravom trenutku.

6. Vojvodina (16 bodova, učinak 4-4-3)

Novosađani su sezonu otvorili remijem sa Crvenom zvezdom u Beogradu, ali zatim izgubili od Partizana na „Karađorđu“. Bilo je i obaveza u Evropi, sa Panavežisom, pa sa (kobnim) LASK-om.

Posle toga, ekipa Slavoljuba Đorđevića se „prebacila“ samo na naš šampionat, ali igrala je „šareno“, pa su posle dve vezane pobede, usledili poraz od TSC-a u jednom od derbija Vojvodine, a zatim i remi sa Nišlijama.

Naredni rivali tima u kojem je najbolji strelac Veljko Simić (četiri gola) biće Čukarički i Radnički 1923.

7. Voždovac (16 bodova, učinak 5-1-5)
MN Press
 

„Zmajevi“ sa Dušanovca na pauzu odlaze uz ubedljivu pobedu, od 4:0 u Subotici. A sezona nije počela idealno, pošto su upisani identični porazi, od 4:0 i 2:0, od Partizana i Vojvodine. Zatim su vezali čak četiri pobede, ali onda tri meča bez pobede. Usledila je onda i promena trenera.

Posle poraza od Radničkog 1923, otišao je Predrag Rogan, a stigao Aleksandar Linta, čiji je trenutni učinak remi (Mladost – 1:1) i pomenuta pobeda.

Sledeći protivnici biće Napredak i Radnik.

8. Radnički Niš (14 bodova, učinak 3-5-4)

Tim koji je u poslednje vreme sinonim za promenu trenera. Pripreme je počeo Nenad Lalatović, zatim otišao u Saudijsku Arabiju, posao je onda preuzeo Aleksandar Stanković, da bi ga nedavno nasledio Radoslav Batak.

Posle poraza od Pazaraca došlo do smene na klupi, a Batak je upisao pobedu nad Kolubarom, a zatim i remi sa Metalcem. Sa Vojvodinom, kao što je rečeno je bilo 1:1, a u narednom kolu čeka ih duel sa Kragujevčanima, a posle i gostovanje Zvezdi.

9. Radnički 1923 (14 bodova, učinak 4-2-6)

Povratnik u elitno takmičenje bio je na startu sezone bolji i od Mladosti i Spartaka, ali je onda usledio „post“ od šest vezanih mečeva bez pobede (četiri poraza). Na kratko su se vratili trijumfima nad Voždovcem i Novim Pazarom, ali će na pauzu ići sa dva poraza. Prvo ih je pobedio Metalac, sa ubedljivih 4:1, a onda je sa „Čika Dače“ Kolubara odnela ceo plen (2:0).

Već u narednim kolima, očekuju ih dueli sa imenjakom iz Niša i Vojvodinom u Novom Sadu, a u tim mečevima adut bi i dalje mogao da bude iskusni Marko Mirić. Napadač je postigao šest golova do sada i najbolji je strelac tima sa „Čika Dače“.

10. Proleter (14 bodova, učinak 4-2-6)

I ekipa iz Novog Sada je menjala trenera, pa je sada na klupi Dušan Bajić, umesto Branka Žigića koji je na klupi bio i prošle sezone. Pobeda nad niškim Radničkim bila je prva u sezoni, ali i poslednja za Žigića, posle četiri poraza i remija.

Bajić je debitovao duelom sa Radničkim 1923 (1:1), nastavio porazima od Zvezde i Mladosti, ali onda vezao tri pobede. Padali su Spartak i Napredak, a za vikend za nama i Radnik.

U nastavku šampionata čekaju ih dueli sa TSC-om i Čukaričkim.

Pošto je nedavno potpisao i Nikola Ninković, očekuje se da nekadašnji igrač Partizana (i italijanskih klubova) u nastavku sezone bude jedan od aduta za bolji plasman.

11. Kolubara (13 bodova, učinak 4-1-7)

Debitant u najkvalitetnijem takmičenju u drugoj polovini tabele je sa četiri pobede i remijem, uz poraze što je dovoljno za 13 bodova iz svih 12 utakmica.

Bodove su uzimali Čukaričkom, Proleteru, Novom Pazaru, i sada uoči pauze Radničkom, u Kragujevcu.

Kada se vrate takmičarskim obavezama, biće im teško, pošto će biti domaćin Zvezdi, a onda i gost u Lučanima.

12. Metalac (12 bodova, učinak 3-3-5)

Protiv Zvezde u nedelju, Žarko Lazetić je 50. put vodio ekipu Gornjeg Milanovca, i na njegovu žalost izgubio sa 3:1.

Ceo plen su osvajali kod kuće, a na strani je učinak bio lošiji.

Posle pauze, čekaju ih dueli sa Lučancima i Subotičanima koji su u „komšiluku“ na tabeli.

13. Spartak (12 bod, učinak 3-3-6)

Poraz od Voždovca od 4:0 i to u Subotici koštao je posla Vladimira Buača. Na startu je upisan, remi pa dva poraza, pa pet mečeva sa osvajanjem bodova (tri pobede) ali onda čak četiri poraza.

Prvo su ih Čukarički i Proleter savladali sa po 2:1, a onda su usledila dva debakla. Partizan ih je u Humskoj deklasirao sa 5:0, a onda je usledio i pomenuti poraz od „Zmajeva“.

Novi šef struke debitovaće gostovanjem u Pazaru, a zatim će biti domaćin Metalcu.

14. Radnik (10 bod, učinak 2-4-4)

Dušan Đorđević, posle odlaska iz Čukaričkog je debitovao protiv Vojvodine. Došao je umesto smenjenog Igora Bondžulića, iako je bivši strateg Javora u prvih pet mečeva osvajao bodove u svakom od njih. Imao je tri uvodna remija i dve pobede, ali su usledili porazi od Spartaka i Napretka, posle čega je i došlo do prekida saradnje.

Mada ni Đorđević nije doneo boljitak. Izgubio od Novosađana, remizirao sa bivšim klubom (1:1), a onda i izgubio od Proletera (1:0) u nedelju.

Slede utakmice sa Partizanom, u kojoj i ne mogu da očekuju bodove, a onda sa Voždovcem.

15. Mladost (8 bodova, učinak 2-2-7)

Sezonu su počeli katastrofalno, uz šest poraza. Doduše, nijedan nije bio previše ubedljiv, ali bodova ipak nije bilo. Prvi je osvojen u remiju sa Čukaričkim, a onda je usledio i prvi trijumf, nad Proleterom u gostima.

Zatim ih je Partizan (2:0) "vratio" u loš niz, a donekle ih je spasio remi sa Voždovcem (1:1). Pred pauzu odigran je derbi začelja, sa Pazarcima, koji im je doneo beg sa poslednjeg mesta.

Tim iz Lučana u narednim kolima očekuju dueli sa Metalacem i Kolubarom.

16. Novi Pazar (7 bodova, učinak 2-1-8)

U ovom trenutku favorit za ispadanje broj jedan, mada je do skoro to bila Mladost koja ih je savladala za vikend (3:0).

Ni Pazarci nisu bili "imuni" na promenu trenera, pa je posle od poraza od 3:0 od Kolubare otišao Milan Milanović, a stigao Kenan Kolašinac. Tačnije, vratio se trener  sa kojim je Novi Pazar promovisan u superligaša.

Učinak Milanovića je bio skroman, četiri boda (pobeda i remi) iz sedam utakmica, a Kolašinčev tri poraza i pobeda. Savladao je samo Nišlije i to na početku novog mandata, a onda vezao i tri poraza.

U Kragujevcu ih je pobedio Radnički (2:1), zatim Zvezda na njihovom terenu, a dosadašnji ciklus završen je sa čak 3:0 u korist Lučanaca.

Kada se završi pauza, čeka ih duel sa Spartakom, a onda i sa Napretkom.

Superliga Srbije, 13. kolo:

Čukarički – Vojvodina

Voždovac – Napredak

Kolubara - Crvena zvezda

Metalac – Mladost

Novi Pazar – Spartak

Partizan – Radnik

Proleter - TSC

Radnički Niš - Radnički 1923

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike