Nisu jugoslovenske medalje naše, ali bez Srba ih ne bi ni bilo: Pešić otvorenog uma ušao u selektorsku priču

04.10.2021

11:01

0

Karijeva priča o učiteljima i učenicima, NBA ligi, promenama u svetu košarke

Nisu jugoslovenske medalje naše, ali bez Srba ih ne bi ni bilo: Pešić otvorenog uma ušao u selektorsku priču
svetislav pešić - Copyright MN Press

Novi selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić spreman je da se uhvati u koštac sa svim potencijalnim problemima.

Prve dane na mestu selektora Pešić provodi onako kako je i obećao, posvećeno i radno, sa jasnom željom, ciljem i vizijom kako do njega doći.

U velikom intervjuu za Mozzartsport Pešić se dotakao gotovo svih tema, a jedna od najzanimljivijih bila je i ona o medaljama koje su jugoslovenski košarkaši osvajali, a koje su po raspadu države pripisane Srbiji. Stav popularnog Karija je jasan, to nije pošteno prema drugim državama iz bivše SFRJ.

- Pa naravno da nije. Sigurno da nije. Zajedno smo ih osvajali - direktan je Pešić, ali ima i to "ali" kao u većini slučajeva:

Foto: Marko Metlas/MN Press
 

 

- Uticaj trenera iz Srbije je uvek bio najveći. Taj Ranko Žeravica je bio trener kada smo osvojili prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i jedina olimpijska zlatna medalja je pod njegovim vođstvom. A trener je sa prostora Srbije. To moramo da priznamo, bez ikakvog umanjivanja vrednosti trenera u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji ili Crnoj Gori, ipak su tvorci jugoslovenske metodike trenera i selekcije, jedinstvene u svetu, bili profesor Aca Nikolić i Ranko. I svi ostali koji su dolazili, vrhunski treneri poput Mirka Novosela, Skansija su proizvod toga... Boša je odavde izašao, ja sam odavde izašao. Trener koji je imao najveći uticaj na mene bio je Ranko Žeravica.

Selektor je pričao i o "vrućoj temi", odnosno neodazivanju Jokića na poziv reprezentacije.

- Karakteristika našeg naroda je da imamo kratko pamćenje. Mada je tako u celom svetu, živimo u doba interneta. Mi smo vrlo zaboravili da je Jokić već igrao za reprezentaciju i osvajao neke medalje. Tako da nije baš da je uvek otkazivao. A otkazivali su i drugi naši veliki igrači, asovi koji su osvajali i koji nisu osvajali. Nisam lud da ne računam na Jokića, ne zato što je proglašen za MVP, već zbog toga što je potreban reprezentaciji. Ali dugačak je put do sledeće godine, desiće se puno stvari. Ne samo na njega da računam, već na sve koje ste pomenuli. Oni su zapisani ne olovkom, već flomasterom.

Nikola Jokić/Profimedia
 

Pešić, kao i do sada, insistira na tome da reprezentaciju ne čine imena, pa čak ni najbolji pojedinci, nego timski duh.

- Da vam kažem, nukleusa tima nema, ne postoji. Treba to razjasniti navijačima. Ozbiljna reprezentacija nikada nije bila sastavljena od 12 najboljih igrača, već je bila sastavljena od 12 igrača koji najbolje funkcionišu. Visoki ciljevi naravno nisu mogući bez velikih igrača, to znamo. Znamo da ne možemo da osvajamo medalje sa neiskusnim igračima. Ali i oni najbolji treba da znaju da ne mogu bez igrača koji će da im pomažu. Veliki igrači su oni koji su shvatili da nisu oni genijalci, već sastavni deo tima, pa su kroz taj tim postali genijalci.

Poseban deo priče odnosi se na podmlađivanje ekipe, na zahvalnicu nekim starijim i šansu nekim mlađim igračima.

- Smene generacije sigurno neće biti. Dolaziće neki igrači, neki će završiti karijere. Kao što sam ja išao kod Saleta Đorđevića, igrao je tada u Madridu. Razgovarali smo da igra za reprezentaciju, bio je kapiten. On je rekao da ne može više, da ga sve boli, da nađem neke mlađe, da može da pomogne na neki drugi način. Sve ima svoj kraj. Ali smena generacija se neće sigurno dešavati. Napravićemo balans, mladih i iskusnih igrača. Na taj način se pravi pobednički tim.

MN Press
 

A kada je već pomenuo Sašu Đorđevića, naglasio je i njegov učinak na mestu selektora.

- Sale Đorđević je uradio fantastičan posao. Možeš da gledaš ovako ili onako, ali osvojiti srebrne medalje na tri prvenstva na kojima je učestvovao, pa i to Svetsko prvenstvo... To je za poštovanje!

To što neko igra u NBA ligi za Pešića ne znači da mu treba odmah garantovati mesti u reprezentaciji, čak mu i "smeta" činjenica da su se razmišljanja promenila u korist najjače košarkaške lige na svetu.

- Uvek smo učili od njih, ali u Evropi, pa i Srbiji, ranije je cilj bila reprezentacija, a NBA bila misaona imenica, nismo znali ni da postoji. Sad bi svi želeli u NBA. Čak i oni koji nikada neće da igraju u NBA, voleli bi da imaju trenera koji ima komunikaciju kao u NBA, da se trenira kao u NBA, da sve bude kao tamo, pa kad već nisam tamo da imam osećaj kao da jesam. Toliki je taj uticaj. Ako može čarter, jedan trening dnevno, tri fizioterapeuta, odmah noge u led, sam u sobi - istakao selektor Srbije, pa zaključio:

- More igrača je otišlo u NBA i nema ih nigde više. Iz Evrope, sa prostora Jugoslavije. Otišli su vrlo rano i taj potencijal nisu potvrdili. Otišli su prerano. O njima se ne priča. A njih je mnogo više od ovih koji su uspeli. Treba mediji da pogledaju malo i sa druge strane jer i vi vršite uticaj na javno mnenje. Da i roditelji shvate da NBA može da bude cilj, zašto da ne, ali u Pirotu kažemo: "Pre zore ne sviće". Sve ima svoj red. A mi nekad neke stvari preskočimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike