Ovo se u Humskoj godinama čekalo! Partizanova deca udaraju jače temelje, još kad bi se Jovetić vratio...

01.10.2021

09:44

0

Crno-beli se vraćaju na pravi put

Ovo se u Humskoj godinama čekalo! Partizanova deca udaraju jače temelje, još kad bi se Jovetić vratio...
Copyright MN Press

Nije neko fudbalsko dostignuće pobediti kiparskog ili estonskog prvaka na svom terenu, ali ako su se ranije histerično oplakivali porazi od Šamroka, Omonije ili Apoela, onda se danas i prema trijumfima protiv takvih ekipa treba pošteno odnositi, ne potcenjujući njihov značaj, uloženi trud igrača i trenera, a najmanje način na koji se došlo do tri boda.

Partizan je još jednom u Ligi konferencija potvrdio da mu je danas mesto za klasu iznad rivala u grupi, pobedivši posle Anortozisa na Kipru i Floru iz Talina na stadionu u Humskoj. Uradio je to ozbiljnim pristupom utakmici, na isti način na koji je prethodno eliminisao Dunajsku Stredu, Soči ili Santa Klaru.

FK Partizan
 

Sve ove ekipe bile su jače od estonskog tima, pa je zato izgledalo da su crno-beli ostvarili možda i najlakšu pobedu u ovom ciklusu evropskih utakmica. Možda je ispravno tako razmišljati, ali za ovu priču taj pogled na Partizanovu stvarnost nije toliko bitan koliko ta njegova doslednost sebi i vlastitom stilu igre bez obzira na ime protivnika.

Crno-beli su opet izgledali kao tim koji zna šta hoće i kako će doći do cilja. Akcije su imale jasan početak i kraj. I dalje se vidi tendencija napada i lako se čita namera, ali protivniku nije jednostavno da se od svega toga odbrani. Igrači su u najvećem broju slučajeva radili ono što su dobili kao svoj zadatak i ponovo su pokazali da dobra hemija u timu ne znači "lajkovanje" i slanje "vatrica" na saigračeve Instagram objave, već da se njeno pravo značenje dobija ako se odmah vrati pet metara unazad kada se izgubi lopta i organizuje odbrana tako što će preuzeti igrača i zonu odgovornosti onoga ko je predao posed protivniku.

FK Partizan
 

Znajući da mu takvi ljudi čuvaju leđa, Lazar Marković je mogao da šparta desnom stranom i da ponekad zakasni sa povratkom u defanzivu, jer uvek je bio neko da spreči udvajanje Marka Živkovića u pozadini. Zaslužio je poverenje ekipe i pre ova dva gola Flori koji su ga napravili junakom pobede, a tek treba očekivati pravu korist od njega ako nastavi da mu raste samopouzdanje.

Potpuno ista stvar događa se i sa Milošem Jojićem. Sve je bolji, pod uslovom da se posmatra samo kao deo tandema sa Sašom Zdjelarom. Na tom mestu je pravi, dok ga svaka iole ofanzivnija uloga, pomeranje na krilo ili na poziciju iza špica, pretvara u šeprtlju koja iritira navijače. Sinoć je bio deo te grupe "Partizanova deca" zajedno sa Markovićem, Živkovićem i Ivanom Obradovićem, koji su stvorili jasnu razliku u kvalitetu između dve ekipe i pokazali koliko su fudbalski pismeni igrači izlazili iz Teleoptika.

FK Partizan
 

Nije, međutim, sve tako bajno! Postoji mnogo toga što ovom Partizanu sa evropskim stilom igre i dalje nedostaje. Nema, pre svega, istrajnosti u držanju jakog ritma igre u dužem vremenskom periodu. Fizički limiti su dominantniji u odnosu na fudbalsko znanje svakog pojedinca. Otuda dolaze padovi koncentracije, što je opet umnogome povezano i s tim da u srpskoj Superligi i sa nogom na pola gasa dobijaju rivale sa po 3:0, 4:0, 4:1... Ako bi se manjkavost konkretizovala potpuno, onda bi se moglo slobodno reći da ovom timu crno-belih najviše nedostaje jedan Stevan Jovetić. Da napadi postanu nepredvidivi, da jedan Natho postane prva alternativa, da spakuje saigraču, da izmisli gol situaciju ... To je Jovetić!

Jaki treninzi nikad ne mogu biti prava zamena za jake utakmice i to dođe do izražaja kada se zaigra protiv ekipa kao što su Soči ili Santa Klara. Kako li bi tek bilo protiv Mančester junajteda?

Na ovo pitanje bi najpošteniji odgovor bio - ne bitno drugačije od onoga što su prošli u njihovom duelu pre dve godine, ali pozitivna je stvar što se potpuno drugačiji tim crno-belih, sa novim trenerom i igračima, vratio na stare staze, možda čak i za nekoliko nijansi kvalitetniji. Sad je lopta u rukama uprave! Da sačuvaju tim i da ga na zimu još ojačaju. Sa povratnikom ili strancem, kako god...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike