Zbog čega je Dijego bio najveći (video)

25.11.2020

17:05 >> 17:15

0

Sve o karijeri neponovljivog majstora sa bubamarom

Zbog čega je Dijego bio najveći (video)
Copyright Profimedia

Svet je u žalosti. Umro je veliki Dijego Armando Maradona, jedan od najvećih fudbalera koga je planeta videla.

Vest o odlasku fudbalskog kralja sa životne scene u 60. godini objavio je argentinski Klarin, a u prvim izveštajima navodi se da je Maradona uspešno prolazio period oporavka od operacije na mozgu, ali da su se tokom dana dogodili problemi u radu srca zbog čega je nekoliko ekipa Hitne pomoći bilo ispred njegove kuće u Mar del Plati .

Maradona je rođen 1960. godine u Lanusu. Bio je peto od osmoro dece u siromašnoj porodici, koja se kasnije preselila u Buenos Ajres, gde je počeo da igra u timu Argentiinos juniorsa. Posle pet godina u matičnim “juniorsima” 1981. godine prelazi u Boku juniors, u čijem dresu osvaja prvu titulu prvaka države. Svet je tada već znao da se kod “gaučosa” stvorilo čudo od igrača, da bi ga onda i upoznali na Mundijalu u Španiji 1982. godine. Pojavom nije oduševljavao. Nizak, sa par kilograma viška, dovoljno da se još tada povede diskusija oko toga da već kod prvog selekcionog sita u Evropi, takav ne bi prošao do profesionalnog ranga. Ni ponašanje mu nije bilo kako treba.

Bilo je teško vreme za jednu državu i narod, opterećen velikom ekonomskom krizom, kao i bremenom poražene strane u ratu za Foklandska ostrva sa snagama Ujedinjenog kraljevstva. Argentinci su gledali u Maradoni novog Marija Kempesa, čoveka koji će ih titulom svetskog prvaka izbaviti iz sive svakodnevnice, ali sve što se na terenu dešavalo izgledalo je kao da su preveliki teret stavili na pleća tada 21-godišnjem igraču sa brojem “10” na leđima.

Posle neuspeha u Španiji sa nacionalnim timom, ipak je ostao na Pirinijeskom polusotrvu. Legendarni predsednik Barselone Đozep Luis Njunjez potrošio je rekordnih deset miliona dolara da bi napravio tandem snova od Maradone i tada velikog nemačkog talenta Bernda Šustera. Izgledalo je da će se ova fudbalska priča u Kataloniji pretzvoriti u bajku, ali tako nisu mislili protivnici. Shvativši da je Argentinac tankih nerava bio je stalna meta suparničkih defanzivaca, koji često nisu birali sredstva da ga zaustave, sve dok mu Gojkočea, “mesar iz Bilbaa”, nije polomio potkolenicu pogibeljnim startom.

Od 1984. godine se seli u Napoli, a 1986. godine na Mundijalu u Meksiku 1986. godine sebi obezbeđuje mesto među besmrtnima zbog golova, igre i načina na koji je Argentinu odveo do trona. Kako mu je popularnost rasla tako su mu se i množili problemi, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.  Postoji teorija da se zamerio moćnicima u Italiji, koji su znali za njegove sklonosti “slatkom životu”, pa je početkom 90-tih često bio na meti službe koja je pratila mafiju i prodavce droge. Zbog takvog odnosa pokušao je da oporavi karijeru u Sevilji, da bi se 1993. godine vratio u otadžbinu da bi igrao za Nju Old bojse i Boku Juniors.

Poslednji  Mundijal bio je onaj u SAD 1994. godine odakle je izbačen zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, a kasnije su se skandali množili prevelikom brzinom, baš kao i njegovi zdravstveni problemi, zavisnosti od droge, alkohola…

Poslednje godine života vodio je kao trener. Probao je u Belorusiji i UAE, a smrt ga je zatekla na funkciji šefa stručnog štaba Himnazije La Plate.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike