Septembar tradicionalno miriše na Irsku: Piksijeve uspomene na dablinske dane iz igračkih dana

06.09.2021

14:30

0

Orlovi sutra igraju drugu kvalifikacionu utakmicu u septembarskom ciklusu utakmica

Septembar tradicionalno miriše na Irsku: Piksijeve uspomene na dablinske dane iz igračkih dana
Copyright Stojković, Đorović i Drulović. MN Press

Selektor Dragan Stojković Piksi još pamti kako je kao igrač nacionalnog tima SR jugoslavije morao da propusti meč protiv Republike Irske u Dablinu u kvalifikacijama za EP 2000 u Belgiji i Holandiji.

Iako povređen Piksi je do poslednjeg trenutka pokušavao da sanira problem u Dablinu, ali je na kraju te noći 1. septembra 1999. godine sa tribina gledao kako tim selektora Vujadina Boškova gubi sa 2:1 od domaće reprezentacije.

– Sećam se toga, doputovao sam sa ekipom u Dablin i na poslednjem treningu povredim leđa u doskoku. Lekarska ekipa je učinila sve da me osposobi za utakmicu, ali bol je bio jači. Čak je bilo pitanje hoću li nastupiti u naredna dva meča protiv Makedonije koji su nam bili ključni za plasman na Evropsko prvenstvo – prisetio se Stojković.

MN Press

Piksi je protiv Makedonaca, ipak, zaigrao i bio jedan od najboljih u našem timu. Kasnije je sledila čuvena utakmica na Maksimiru protiv Hrvatske, koja je imala karakter baraža. Domaći bi sa pobedom bili prvi na tabeli u grupi, a našoj ekipi bi i remi imao značaj trijumfa, s tim da nam je mesto u poretku zavisio od utakmice u Skoplju između Makedonije i Irske.

– Dao sam jedan gol koji je mnogo podsetio na onaj protiv Španije u Veroni, kada sam zalomio igrača i zatresao mrežu. Kod drugog gola, lepo sam primio loptu u šesnaestercu Makedonije i zakucao pod prečku. Te dve pobede su nam omogućile da u Zagrebu sa nerešenim rezultatom ostanemo na prvom mestu u grupi. Sećam se da su uoči poslednjeg kola, čak i Irci bili u igri za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali nisu uspeli da pobede Makedoniju u Skoplju.

Poslednji put je Srbija protiv istog rivala igrala 2017. godine u septembru i tada su slavili pobedu golom Aleksandra Kolarova – 0:1. Godinu dana pre tog meča selektor Slavoljub Muslin je sa svojom ekipom teškom mukom došao do 2:2 protiv Iraca na Marakani, a i tada su u glavnoj ulozi bili Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Kostić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike