Poruka za "orlove" od Bore Cvetkovića: Pobedite Portugalce, narod će sedam dana pričati samo o vama

26.03.2021

17:25 >> 19:00

0

Lane sa Korane učestvovao sa Piksijem u poslednjoj pobedi nad Portugalcima 1984. godine

Poruka za "orlove" od Bore Cvetkovića: Pobedite Portugalce, narod će sedam dana pričati samo o vama
Copyright MN PRESS

Izaći sa stavom, na terenu pokazati volju. Poštovati, a ne plašiti se velikog Kristijana Ronalda. Ovo su glavni saveti Bore Cvetkovića, bivšeg asa zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde, koji je sa današnjim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem 1984. godine poslednji put doneo naciji radost pobede nad Portugalijom. Čuveni Lane sa Korane imao je tada 22 godine, a Piksi je kao tinejdžer iz ekipe niškog Radničkog postigao svoj prvi pogodak u dresu reprezentacije za konačnih 3:2 u Oeirašu.

– Uh, ja se te utakmice samo kroz neku maglu sećam, i to zato što je bila pripremna pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Šta kažete, Piksi ga dao za 3:2?

Da, pobeda, i to poslednja koju smo ostvarili protiv Portugalije. Posle toga smo odigrali šest mečeva – tri poraza i tri remija.

– Oni su uvek imali sjajnu ekipu, odlične igrače. Sećam se da su tada protiv nas igrali Gomeš, koji je bio najbolji strelac Evrope, vezni igrač Šalana, sa brkovima i dužom kosom, i golman Bento. Ostalo mi je malo toga u sećanju… Pa da, imao sam tada 22 godine, posle toga je još bilo ko zna koliko stotina utakmica. Ko bi to sve zapamtio… – priča za 24sedam Boro Cvetković.

Kako ove Portugalce da pobedimo?

– Voljom! I to jakom voljom, velikom željom, sa mnogo trčanja! Ne može bez toga. Sećam se, dolazi nam Real Madrid u Beograd, igrao sam za Crvenu zvezdu. Bili su jaki na svakoj poziciji, možda i najjači na svetu. Već nedelju dana pre toga mi smo u ekipi bili uvereni da ćemo im dati tri komada. Baš me briga što si ti veliki Real, došao si na moj stadion, u moju zemlju, dobićeš tri komada. Tako je i bilo. Mora volja da bude takva, da gori sve ispred kad izađeš na teren. Jasno, nama je 3o posto snage više došlo od navijača, i oni danas zbog korone sigurno nedostaju, mada, kako smo ranije igrali sa publikom, možda nam to i nije neki hendikep.

MN Press

Zašto je to tako, zašto svi imaju taj osećaj da naši reprezentativci uvek igraju pod velikim pritiskom?

– Verujte, ne znam! Nije mi jasno. Iz toliko jakih klubova dolaze i tako velike utakmice igraju svake nedelje da ne bi smele da postoje psihološke blokade. Pre nekoliko godina sam sedeo u društvu Slavena Bilića, tada je bio selektor Hrvatske. Tukli su svakog, nema veze da li su Nemci, Englezi ili Italijani. Tada su sa Bilićem sve dobijali. Baš ga pitam: “Čoveče, šta im radiš, pa igraju tako, sve pobeđuju”, a on mi kaže da njega deset dana pred svako okupljanje reprezentativci zovu sami na telefon – “Šefe, kad je okupljanje, šta ćemo da radimo, kako ćemo da igramo, kako igraju protivnici…”. Rekao mi je da kad stignu na okupljanje, oni su već 120 odsto napaljeni! Neverovatna energija kada igraju za reprezentaciju, a nama baš to nedostaje!

Zauvek Lane sa Korane

Ljudi su nostalgični prema onim vremenima kada ste na radijskim prenosima bili Lane sa Korane, a vi?

– (smeh) Ja sam utakmice igrao dok su se slušali ti prenosi, tako da ih više znam iz priča drugih. Ali taj komentator Ivo Tomić, pa i ostali majstori posla, bilo ih je na svakom stadionu po jedan takav, oni su bili pesnici. Dizali su adrenalin kad se jave da je pao gol, prosto ti bilo drago da ih slušaš i poželiš da si na stadionu. Nema više toga, na žalost svih nas koji volimo fudbal – kaže Bora Cvetković.

 

MN Press

Da li može Piksi da je donese?

– Voleo bih da može, ali i igrači moraju sami da shvate koliko oni znače narodu. Pa neka pobede Portugaliju, ja ću sa mojim prijateljima sedam dana samo o tome da pričam! Isto tako će se ponašati svaki naš navijač!

Ali dugo nismo dobili nikog iz svetskog vrha?

– Dugo, ako se ne varam, sa Antićem smo pobedili Nemce u Južnoj Africi! Ne znam zašto je tako! Kažem opet, ne bismo smeli da se vadimo na nekakve mentalne blokade. Izađi i igraj, daj sve od sebe za dres reprezentacije, nema dalje. Ako budemo ozbiljni, pametni i borbeni, siguran sam da ih možemo dobiti.

Šta biste izabrali kao taktiku?

– Piksi najbolje zna, da mu mi ne solimo pamet. Kada smo pročitali tim za Irsku odmah je postalo jasno da je on već razmišljao o Portugaliji. Već je imao plan za taj meč, i zato je pobeda protiv Iraca bila neverovatno važna. Mi smo je upisali a da nismo ni izašli na teren. To je u fudbalu najteže ostvariti. Znam da se protiv Portugalaca ne smemo zatvarati, ni slučajno. Kazniće prvu nespretnost, a bilo ih je protiv Irske u defanzivnoj fazi.

U ranijim situacijama se mnogo više spominjao dolazak portugalske igračke legende. Kao da se navijači ne plaše preterano Kristijana Ronalda?

MN Press

Pročitajte još

– Ne treba nikog da se plaše, posebno ne igrači. Ali Ronalda moramo svi da poštujemo, jer je jedan od najboljih svih vremena. On je vođa, ne samo zbog kvaliteta na terenu, već zbog karaktera. Mora biti čuvan, mada bi protivniku najviše odgovaralo da se samo njemu posveti pažnja. Toliko je opasnih igrača u njihovom timu da treba svakog posebno ispratiti, ali ja verujem da je Piksi to već sa svojim saradnicima snimio i da će svi znati kako treba da se postave kad meč počne.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike