Piksi: Idemo hrabro na Portugalce i to nije pretnja, već opredeljenje

26.03.2021

13:53 >> 14:03

0

Autor: D. B.

Sutra je dan lepote fudbala

Piksi: Idemo hrabro na Portugalce i to nije pretnja, već opredeljenje
Copyright MN Press

Jednu neugodnu tradiciju, onu koja je govorila da u prethodnih 11 puta fudbalska reprezentacija Srbije nije pobedila na početku kvalifikacija za neko veliko takmičenje, Dragan Stojković Piksi je srušio.

U prvom meču kvalifikacija za odlazak na SP “orlovi” su pobedili Republiku Irsku, a sada sledi meč u kome bi trebalo opet da se ruše neki rekordi koji ne idu na ruku fudbalerima Srbije.
Srbija će sutra uveče dočekati Portugaliju, tim koji je reprezentacija za koju ljudi u Srbiji navijaju pobedio 1984. godine. Strelac na tom meču bio je baš Dragan Stojković Piksi.

A ko bi mogao da bude “Stojković” na sutrašnjoj utakmici?

Nemoguće je da odgovorim na to. Ne bavim se prognozama. To iz 1984, kada sam imao 19 godina, to je lepa uspomena. Dobili smo 3:2. Lepo je to za biografiju, ali to danas ne pije vodu. Nema ta utakmica veze sa ovom. Idemo hrabro protiv Portugalaca i to nije to pretnja, to je opredeljenje. Videćemo sura da li smo bolji ili nismo. A da će im biti laka utakmica – neće sigurno – objasnio je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

Svestan je Stojković da je Portugal poslednja dva puta pobeđivao u Beogradu.

Učinićemo sve da prekinemo tu tradiciju. Portugal je jedan od najboljih, ako ne i najbolja ekipa u Evropi. Ali, verujemo da imamo kvalitet da se suprotstavimo.

Stojković je uveren i da su tri boda osvojena protiv Republike Irske velika stvar. Ali nema nikakve dileme da taj i sutrašnji meč nemaju dodirne tačke.

Veoma je važno startovati pobedom. Sa psihološke strane može da znači pozitivni mir. Ali ne razmišljamo o Irskoj već o Portugalu. Novi protivnik i totalno drugačiji tim. Stalno potenciram na tom kolektivnom duhu. Tu je snaga jedne ekipe. Naši igrači veruju u tu snagu. Pokazaćemo sve što možemo da bismo odgovorili na izazov koji se zove Portugal.

Za Stojkovičća ovaj meč nije najbitniji u kvalifikacijama, a ne krije i da će biti sastav drugačiji u odnosu na onaj koji je počeo protiv Republike Irske.

Što se tiče toga kakav će biti sastava, to ne mogu da kažem. Biće drugačiji u odnosu na prvu utakmicu. A pretpostavljam da će biti tako i kod Portugala. Nije ključna utakmica. Mnogo mora da se odigra u grupi. Ovo je jedna u nizu i nije jedna od presudnih. Za mnoge, a i ja delim to mišljenje Portugal je najbolji tim u Evropi. Pa šampioni su, dobar spoj mladosti i iskustva, a trener Santoš ih vodi maestralno. Nemojte da pomislite da ćemo se predati. Svi smo mirni, dobro raspoloženi i to je dobar predznak da ćemo biti spremni za sutra.

Ne pada Stojković u zamku i nema nameru da objašnjava igračima da je igrao i protiv jačih repreprezantacija.

Definitvno ne pričam o karijeri. To ne treba da ih interesuje. Bitno je kako se ponašaju. Za ovo vreme mislim da sam jasan i da dovoljno razumno govorim da bi me razumeli. Nema velikog prostora za vremeplov. Želim da ih ubedim da mogu da pobede bilo koga na svetu. Takvu ekipu želim da vodim i verujem da ću uspeti u tome. Prepuštam Portugalu ulogu favorita, neka budu. Cenimo i poštujemo što su šamponi Evrope. Delovaćemo kao tim i kada napadamo i kada se branimo.

Pročitajte još

Termin “slatke muke” za Piksija takođe nije nešto što želi da koristi kada se priča o tome da li će igrati sa Mitrovićem ili Vlahovićem u napadu.

Nikada ja nisam na mukama. Uživam u ovom poslu. Možda obojici dam šansu, a možda nijednom. Videćemo. Nije fer da pričamo ko će igrati. To ne radi nijedan trener. Nemam šta da krijem, ali to neka ostane među nama. Da ne damo sve informacije. Biće sastav koji će baš da izgleda dobro na terenu. Ubeđen sam da će dati sve od sebe. Biće dan lepote fudbala – objasnio je Stojković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike