Recept za uspeh Dušana Tadića: Bavim se svojim telom od glave do nožnih pristiju

16.05.2021

12:05 >> 12:07

0

Srbin otkrio kako se hrani i šta jo radi da bi u 33. godini bio spreman za svaki meč Ajaksa

Recept za uspeh Dušana Tadića: Bavim se svojim telom od glave do nožnih pristiju
Copyright Profimedia

Kapiten Ajaksa Dušan Tadić objasnio je navijačima šta se krije iza njegove bsprekorne fizičke spreme koja ga je ostavila da igra u kontinuitetu 92 utakmice u holandskom prrvenstvu. Ako je verovati statističarima u Holandiji kapiten reprezentacije Srbije nije propustio nijednu utakmicu Ajaksa otkako se 2018. u leto preselio iz Sautemptona u Amsterdam.

Igrači na terenu sa najviše prvoligaških utakmica posle 2000. godine

1. Blajse Nkufo (Tvente): 114
2. Dirk Kajt (Fejnord): 100
3. Predrag Filipović i Viljem Jansen (Roda): 93
5. Dušan Tadić (Ajaks): 92.

– Svakog dana sam zauzet radom na svom telu, od glave do nožnih prstiju. Morate naporno raditi svaki dan da biste ostali u formi. Vredan sam. Uvek želim da budem spreman za svoj tim. Uvek sam željan da igram što više – kaže Tadić.

U retkim prilikama kada je Tadić počinjao utakmice kao rezerva, uvek je ulazio u igru, kao i prošlog četvrtka, kada ga je trener Erik ten Hag pozvao petnaest minuta pre kraja na meču protiv Venla. Isto se dogodilo i protiv Viljema II, kada je golom i asistencijom obezbedio pobedu 3:1. Takjo je prikupio 92 nastupa i ako danas zaigra protiv Vitesea doći će na 3. mesto po broju uzastopnih mečeva zajedno sa zemljakom Predragom Filipovićem i Viljemom Jansenom iz Rode.

Na večitoj listi Ajaksa Tadić je među “Top 5”. Ispred njega su golmani Hert Bals (123) i Stenli Menzo (117). Prema nekim istraživanjima vek ofanzivnih igrača kraće traje nego golmanima i defanzivima, što Tadiću ne ide u prilog ako se zna da je ušao u 33 godinu. Ipak, njegova serija nastupa je neverovatno dostignuće. Poslednji put je bio povređen 2016. godine, kada je na kvalifikacionoj utakmici u Kardifu protiv Velsa teško povređen. Udarac Tejlora direktno u lice nije ga odmah oterao na klupu, ali je kasnije uzeo svoj danak.

Na sve to Tadić kaže da nema tajnu svog odličnog fizičkog stanja. Sve se lakše može razumeti ako se pogleda kako izgleda jedan njegov radni dan:

– Najvažnije je svakodnevno raditi na svom telu, od glave do nožnih prstiju. I namerno kažem svaki dan, jer je to često potcenjeno. Ako to radite jednom nedeljno ili jednom mesečno, nećete postići ono što možete.

Uzastopne prvoligaške utakmice u ime Ajaka

1. Hert Bals (1965-1969): 123
2. Stenli Menzo (1985-1988): 117
3. Frank de Bur (1992-1995): 116
4. Rud Krol (1971-1974): 113
5. Beni Miler (1965-1968): 101
6. Dušan Tadić (2018-2021): 92

Kada je reč o prevenciji povreda, Tadić ništa ne prepušta slučaju. Kapiten Ajaksa mnogo vremena provodi u teretani pre i posle treninga, gde odrađuje program koji već dugi niz godina prima od srpskog stručnjaka za fizičku pripremu Andreje Milutinovića.

Dan pre takmičenja unosi puno ugljenih hidrata. I pije mnogo vode, povremeno sa šumećom tabletom kako bi se izbegli grčevi. Ako Ajaks igra uveče, popodne pojede ceo tanjir sa testeninom, ribom ili piletinom. Pred utakmicu poješće sendvič, da bi neposredno pred sudijski zvižduk popio još vode i pojeo bananu sa medom. Pred svaku utakmicu proverava dobro krampone, oni su metalni i moraju biti dobro zategnuti zbog sigurnosti kod proklizavanja. Takođe, stavlja zavoj oko stopala do velikog prsta i obavezni su kostobrani.

Uz solidno zagrevanje pokušava uvek da izbegne loš početak meča. U Ajaksu je dodao još jedan ritual u pripremi meča. Dok su saigrači veu svlačionici, Tadić dribla još nekoliko puta i ispaljuje još nekoliko udaraca u gol, tražeći tako “onaj lep osećaj u nogama”.

Trener Ten Hag je otkrio da nekoliko igrača radi na Tadićevoj disciplini.

– Ponekad me pitaju za savet, a takođe mi se sviđa kada vidim da rade nešto s tim što im kažem – rekao je Tadić, kome je primer Kristijano Ronaldo kada je fitnes u pitanju:

Pročitajte još

– I dalje je u formi i gladan sa 36 godina.

Tadić još ne razmišlja o penziji. Njegov ugovor trajaće se još dve godine.

– Za mene su godine samo broj. I dalje ću igrati fudbal sve dok se budem osećao dobro i na sreću to je za sada slučaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike