Portugal sa penala do četvrtfinala! Slovenija rasplakala Ronalda! (FOTO)

01.07.2024

23:43

0

Autor: D. N.

Ko se ovome nadao

Portugal sa penala do četvrtfinala! Slovenija rasplakala Ronalda! (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Današnji program na Evropskom fudbalskom prvenstvu završio se nestavrnim duelom Portugala i Slovenije koji je rešen nakon penala, 3:0 (0:0).

Portugalci mogu da slave sjajnog Kostu na golu, koji je dominirao u penal seriji, pa će u četvrtfinalu igrati sa Francuskom.

Slovenci su ti koji su imali mnogo sreće na ovom šampionatu, kako je njihov selektor, Matijaž Kek istakao, već su se pomirili sa pakovanjem kofera nakon grupne faze, kada su se dokopali osmine finala i tako mučili Portugaliju i to dobrih 120 minuta.

Bio je to duel u kome su Portugalci imali više prilika, Ronaldo je činio sve kako bi se dokopao prvog gola na šampionatu, ali mu nije išlo. Sjajno su ga čuvali neverovatni i silno motivisani defanzivci Slovenije, koji u ovom susretu nisu imali šta da izgube. I uspeli su tako da izbore i produžetak.

A onda u produžetku, prilično lagano dosuđen penal za Portugalce, koji Ronaldo nije uspeo da realizuje, tačnije, Jan Oblak je bio kao mačka na golu i kao i mnogo puta ranije izašao kao pobednik. A onda je i Slovenija imala za čim da žali, Šeško je na sredini terena uzeo loptu, krenuo u kontru i prerano šutirao, Kosta je lagano sačuvao gol. Bilo je jasno, čeka nas lutrija i igra nerava.

Prvi penal za Slovence šutirao je Ilinčić, koji je tek ušao u igru, ali je Kosta odbranio. Na drugoj strani, Ronaldo je savladao Oblaka. Možda je tada mogao da se nagovesti kraj, ali su izvedene još dve serije, a protekle su u znaku Portugalaca, Kosta je začarao svoju mrežu i hipnotisao rivale, Bruno Fernandeš i Bernardo Silva su pak bili sigurni i Portugal je izborio četvrtifinale. 

Slovenija nakon ove eliminacije nema za čim da žali, načinili su veliki podvig, namučili sjajnog rivala, rasplakali Kristijana Ronalda.

Blog uživo:

Penali:

- Kosta je začarao mrežu, ni Verbič nije uspeo. Bernardo Silva za 3:0

- Kosta skida zicer i Balkovecu! Bruno Fernandeš za 2:0

- Kosta brani Iličiću, Ronaldo ovog puta siguran

Drugi produžetak

120. minut+1 - Penali

117. minut - Selektor Slovenije Matijaž Kek je zbog burne reakcije dobio direktan crveni karton, pa produžetak prati sa tribina

115. minut - Šta je uradio Šeško, auu... Izgubljena lopta Portugala, ali Šeško je pogodio u nogu golmana Kostu

111. minut - Pada Verbič, šansa za Sloveniju, ali je Iličić pogodio živi zid!

108. minut - Nova prilika za Portugalce, i nova intervencija Jana Oblaka. Ronaldo u duelu sa golanom Slovenije čini prekršaj

106. minut - Ronaldo plače... I to smo videli, nije lako najboljem igraču Portugala, na drugoj strani, Oblak motiviše saigrače!

Prvi produžetak

103. minut - Krenuo je Žota kroz četvoricu, bilo je kontakta i Orsato je pokazao na belu tačku! Drkušić je bio taj koji je načinio kontakt za jedanaesterac, Ronaldo je preuzeo odgovornost, ali Obrak je heroj!

100. minut - Korner za Portugal, uigrana akcija iz ugla, ali bezopasno za Oblaka

96. minut - Slovenija ima inicijativu, dva dobra šuta, ali pored gola

94. minut - Ništa se ne menja, polu-prilike na obe strane, ali oba tima i dalje suzdržana.

91. minut - Ispočetka

Idemo u produžetke

Drugo poluvreme

90. minut+5 - Još jedan korner za Portugalce. Nema promene rezultata.

90. minut+1 - Korner je za Portugaliju. Bruno je centrirao, ali je Oblak u "buketu" fudbalera fauliran.

90. minut+1 - Celar po desnoj strani, ali je sudija rekao ofsajd.

Igraće se još četiri minuta.

89. minut - Opet je Ronaldo bio u prilici. Ovog puta iz igre, ali je Oblak u pravom trenutku ušao u šut. I još jednom sačuvao mrežu svog tima.

87. minut - Verbič je zamenio Stojanovića.

80. minut - Kanselo je ušao u kazneni prostor, pokušao da zalomi Elšnika, koji je ipak izašao iz ovog duela kao pobednik.

76. minut - Konseisao koji je dao gol protiv Češke je zamenio Leaa.

74. minut - Menjao je i selektor Slovenije Kek. Umesto Mlakara i Šporara ušli su Gorenc Stanković i Celar. 

72. minut - I opet je Ronaldo sa nepunih 30 metara pokušao iz slobodnog udarca. Neprecizno, pa je Oblak samo pogledom ispratio loptu.

Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni
 

 

65. minut - Portugalci su napravili izmenu. Umesto Vitinje je ušao Diogo Žota.

61. minut - Šeško je mogao da šokira Portugalce, uspeo je da izdrži i duel sa Pepeom, ali je u samoj završnici posustao. Lopta je otišla pored gola.

58. minut - Silva je izveo korner sa desne strane, odbranili su se Slovenci na kraju, ali u novom pokušaju Palinje uhvatio je Oblak loptu.

54. minut - Izborili su Portugalci novi "slobodnjak" na 20-ak metara od gola Oblaka. Ronaldo je uzeo zalet. Poslao pravi "projektil", ali se Oblak odlično postavio i loptu izbio u polje.

51. minut - Šporar je pokušao glavom, ali nije bilo opasnosti po Portugalce. Uz to je bio i ofsajd. Tako da bi gol bio poništen, i da je postignut.

47. minut - Gužva u kaznenom Slovenije, posle Kanselovog pokušaja da ubaci loptu, Silva je pokušao da pogodi dalji ugao gola Oblaka, ali pored gola odlazi lopta.

Nije bilo izmena tokom poluvremena.

Prvo poluvreme

Igraće se još dva minuta

44. minut - Pokušaj Šeška, ali brani Kosta.

Tanjug/AP/brahim Noroozi
 

39. minut - Mogli su Slovenci da kazne Portugal. Pobegao je Stojanović čuvarima, odigrao povratnu za Šporara, ali je Nuno Mendeš stigao pre njega.

38. minut - Sa leve strane iskosa, Ronaldo je izveo slobodnjak, ali lopta odlazi prilično daleko od druge stative.

37. minut - Karničnik je dobio žuti karton.

35. minut - Portugalci ponovo su izveli korner sa leve strane, Vitinja je centrirao u srce kaznenog prostora, ali lopta ponovo preleće Ronalda. Najveća zvezda Portugala već vidno nezadovoljan jer ni on a ni njegovi saigrači nisu još savladali Oblaka. Iako je posed lopte na njihovoj strani.

34. minut - Ronaldo je šutirao, ali zamalo bio neprecizan. Lopta je otišla preko prečke Oblaka koji se bacio.

Tanjug/AP//Matthias Schrader
 

32. minut - Drkušić je oborio Leaa na 18 metara od gola Oblaka. Dobio je i žuti karton defanzivac koji se već duže vreme povezuje sa Crvenom zvezdom.

28. minut - Drkušić je izbio loptu van terena, ali posle auta sa leve strane, nema opasnosti za Oblaka.

18. minut - Šporar je posle visoko podignute noge Vitinje ušao u raspravu sa sudijom Orsatom. Igra je ubrzo i nastavljena.

13. minut - Posle centaršuta sa desne strane, lopta je preletela Ronalda, a na drugoj stativi je zamalo zakasnio Bruno Fernandeš.

Tanjug/AP/Michael Probst
 

8. minut - Ronaldo je ušao u kazneni prostor, ali u odsudnom trenutku gubi duel i pada. Nema penala, igra je nastavljena.

4. minut - Leao se ubacio na drugu stativu, ali je Karničnik intervenisao. Korner za Portugalce, pa je posle izvođenja sa leve strane lopta došla do Dijaša koji je pogodio spoljni deo mreže.

21.00 - Počelo je!

20.59 - Minut ćutanja za Manuela Fernandeša (73), legendu Sportinga, koji je preminuo pre nekoliko dana.

20.58 - Kapiteni su Ronaldo i Oblak. Portugalci su u crvenim, a Slovenci u belim dresovima.

20.55 - Intonirane su i nacionalne himne.

20.15 - Poznate su i startne postave.

Portugalija: Kosta - Kanselo, Dias, Pepe, Mendeš - Fernandeš, Palinja, Vitinja - B. Silva, Leao, Ronaldo.

Slovenija: Oblak - Karničik, Drkušić, Bijol, Balkovec - Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar - Šporar, Šeško.

Printscreen/UEFA
 

Kako su došli do osmine finala

19.30 - Portugalci su među 16 najboljih došli posle pobeda nad Češkom (2:1) i Turskom (3:0) kao i poraza od Gruzina (2:0) koji su svoju priču na EP završili.

Kako su Slovenci došli, dobro nam je poznato. Tim Matjaža Keka je bio u grupi sa našim "Orlovima" i upisao je tri remija. Kao jedna od trećeplasiranih ekipa obezbedila je plasman dalje.

19.25 - Sudija će biti Danijele Orsato iz Italije.

19.20 - Podsetimo, već su poznata dva para četvrtfinala, Španija - Nemačka i Engleska - Švajcarska.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike