Moćna Španija ide u nokaut fazu EP! Donarumina magija sačuvala čast Italiji!

20.06.2024

22:54

0

Autor: A. Š.

Dva kontinentalna giganta u međusobnom duelu odlučili o osvajaču prvog mesta u grupi

Moćna Španija ide u nokaut fazu EP! Donarumina magija sačuvala čast Italiji!
Copyright Profimedia

Za kraj dana na Euru, koji je obeležio gol Luke Jovića u poslednjoj sekundi za remi Srbije protiv Slovenije, ostavljena je prava poslastica. Moćna Španija mlela je Italiju 90 i kusur minuta i na kraju slavilia samo jednim golom razlike 1:0.

Ovim trijumfom Crvena furija osigurala je prvo mesto u grupi B i mesto u nokaut fazi prvenstva Evrope.

Prvi veliki klasik na Euru nije do kraja opravdao očekivanja, ali samo zbog toga što je na terenu postojao jedan tim. "Crvena furija" je u bukvalnom smislu gazila nesnađene Italijane, koji samo i isključivo zahvaljujući brilijantnosti Điđija Donarume iz ovog meča nisu izašli potpuno poniženi.

Nabrajati sve šanse Španaca koje su bile iz kategorije "teže promašiti nego dati" uzelo bi previše vremena i prostora, a zanimljivo je da i pored tolike dominacije mrežu Italijana nije zatresao niko u crvenom dresu, već defanzivac "Azura" Kalafiori u 55. minutu.

Italijani čak ni tada nisu preuzeli dodatni rizik u svojoj igri. Kao da su izabranici Lućana Spaletija čekali da Španci sami sebi daju gol, a kada su se osvestili i krenuli ofanzivnije na poslednju liniju velikog rivala bilo je prekasno da se rezultatski bilo šta promeni.

BLOG UŽIVO

DRUGO POLUVREME

90. minut - Igraće se još četiri minuta.

88. minut - Krenuli su Italijani znatno ofanzivnije ka golu Španaca, ali deluje prekasno.

82. minut - Raspadori je zamenio Pelegrinija.

78. minut - Vilijams nije imao sreće da postigne gol večeras, ali je nagrađen velikim aplauzom pošto je mesto na terenu ustupio Perezu. Meč je gotov i za Moratu, koga je zamenio Ojarzabal.

AP Photo/Martin Meissner
 

74. minut - Pokušao je Pelegrini iz slobodnog udarca, ali je šutirao preko gola.

71. minut - PREČKA! Niko Vilijams je fenomenalno šutirao iskosa sa leve strane, Donaruma je bio potpuno nemoćan, ali ga je sačuvao okvir gola. Odmah potom dovostruka promena kod Španaca, Jamala i Pedrija menjaju Feran Tores i Baena.

69. minut - Žuti karton dobija Le Norman.

64. minut - Dvostruka promena kod Italijana. Kijezu i Skamaku zamenili su Zakanji i Retegi.

AP Photo/Martin Meissner
 

60. minut - Kakav pokušaj Jamala. Ciljao je iskosa sa desne strane kontra ugao gola Donarume, a pauka je sačuvalo to što je lopta za nekoliko centimetara prošla pored gornjeg ugla.

58. minut - Ispalio je bombu Morata sa 20-ak metara, ali pravo u Donarumu koji je loptu morao da boksuje preko prečke.

55. minut - GOOOOL! Vodi Španija autogolom Kalafiorija!

52. minut - Novi zicer za Špance. Kukurelja je maestralno "zavrnuo" loptu u srce kaznenog prostora, Pedri je ponovo bio potpuno sam na petercu, šutirao je nogom iz prve, ali ponovo pored gola. Nepunih 60 sekundi kasnije Pedri je probao sa dvadesetak metara, ali je Donaruma još jednom bio dobro postavljen.

47. minut - Tek što je kročio na teren Kristante je zaradio žuti karton zbog, blago rečeno neopreznog starta, nad Rodrijem.

AP Photo/Martin Meissner
 

46. minut - Nastavljen je meč. Spaleti je u pauzi izvršio dve izmene, obe u veznom redu. Kristante i Kambijazo zamenili su Žoržinja i Fratezija.

45. minut - Završeno je prvo poluvreme. Španija - Italija 0:0.

41. minut - Ruiz je ponovo pokušao sa distance, ovoga puta je Donaruma imao znatno lakši posao jer je lopta išla po zemlji i direktno u njega.

33. minut - Deluje da su Italijani preživeli strahovit početni nalet Španaca. Ritam igre je sredinom drugog poluvremena u malom padu.

AP Photo/Martin Meissner
 

25. minut - Bomba Ruiza sa 20-ak metara, Donaruma je prstima uspeo da prebaci loptu preko prečke.

24. minut - Nova prilika za Špance, Morata je šutirao malo iskosa sa desne strane sa pet metara, ali je Donaruma uspeo da odbrani. 

18. minut - Malo smo videli od Italijana na otvaranju susreta. Nekoliko obećavajućih prelazaka na polovinu Španaca, ali bez prave završnice.

AP Photo/Martin Meissner
 

10. minut - Novi zicer za Špance! Morata je maestralno centrirao sa leve strane, Vilijams je iz natrčavanja šutirao glavom iz peterca, ali je lopta otišla pored gola.

2. minut - Kakva šansa za Špance. Vilijams je centrirao sa leve strane, Pedri je bio potpuno sam na petercu, šutirao je glavom pod prečku ali je Donaruma uspeo paradom da sačuva mrežu.

1. minut - Meč je počeo!

SASTAVI

ŠPANIJA: Unaj Simon - Karvaha, Le Norman, Laport, Kukurelja - Pedri, Rodri, Fabijan Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

ITALIJA: Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafiori, Dimarko - Barela, Žoržinjo - Fratezi, Pelegrini, Kjeza - Skamaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike