Strahinji ne fali samopouzdanja: Da se ja pitam, odmah bih napao Engleze!

13.06.2024

15:04

0

Autor: P.K.

Srpski reprezentativac se sprema za okršaje sa najboljim napadačem današnjice

Strahinji ne fali samopouzdanja: Da se ja pitam, odmah bih napao Engleze!
Strahinja Pavlović - Copyright MN Press

Srbija se sprema za početak Evropskog prvenstva 2024. Već trenira, a ima i redovne medijske aktivnosti. Posle Nemanje Gudelja,  pred novinare je izašao defanzivac Strahinja Pavlović.

Bilo je reči o svemu, a najviše o prvom protivniku, najvećem favoritu grupe i jednom od glavnih favorita na šampionatu - Engleskoj.

Pavlović nije časio ni časa, odmah je izneo recept:

- Ako bih mogao da odlučujem o tome, napao bih Engleze. Izašao bih gore i probao da ih presingujem. Svi imaju mane, pa i Englezi. Videli smo kako je organizovani Island uspeo da ih ugrozi i pobedi. Analiziramo sve i dobro ćemo se pripremiti.

Opet su tu bili engleski mediji, koje je zanimalo na čemu Strahinja zasniva svoj optimizam.

- Imamo tešku grupu, Englesku kao jedan od najboljih timova na EP, prva utakmica biće veoma teška, ali moramo da se najbolje pripremimo. Idemo po pozitivan rezultat. Slovenija i Danska su takođe jake ekipe, moraćemo mnogo da se potrudimo da bismo prošli grupu. Šta je snaga Engleske? Imaju mnogo kvalitetnih igrača, pogotovo u napadu. Postižu mnogo golova, imaju izvanredne igrače. To je njihovo najjače oružje.

MN Press
 

Pavlović bi trebalo da bude direktan čuvar Harija Kejna, možda i najboljeg napadača današnjice i ubitačnog "finišera".

- Neverovatan igrač, imao je odličnu sezonu, a ako želiš da zaustaviš takvog igrača, moraš to da uradiš timski. Svi zajedno. Moramo zajedno da se branimo, zajedno da napadamo. Najbolji smo kad imamo loptu u svojim nogama, trudićemo se da tako igramo. Tu je i Džud Belingem. Strašan igrač. Imao je odličnu sezonu, u top je formi, ali mi moramo da budemo tim. Da damo sve od sebe, da zaustavimo sve te igrače.

Jedan ruski novinar poručio je našem reprezentativcu da će cela Rusija navijati za Srbiju, pogotovo zato što njihove ekipe neće biti na EP. Tu je neizbežna tema bila i težak poraz "orlova" u Moskvi (0:4).

- Bila je to teška utakmica. Dobili smo crveni karton posle 25 minuta. Nije bilo lako igrati posle toga. Da, napravili smo neke greške, ali bio je to prijateljski meč i ne pridajemo mu veliki značaj.

Kad su se inostrani mediji prethodnih dana i nedelja bavili našom reprezentacijom, uglavnom su preovladavale dve krajnosti. Ili će Srbija biti prijatno iznenađenje ili totalno razočaranje. Pavlović se nada prvoj opciji.

- Ove četiri godine koliko smo zajedno, na mnogo utakmica pokazali smo da znamo da igramo dobar fudbal. Uvek smo išli na gol više, ali je odbrana bila problem, primali smo mnogo golova. Bilo je utakmica koje smo mogli da pobedimo samo da smo bili defanzivniji i delovali kao tim u odbrani. Radili smo mnogo na tome i ako nastavimo da igramo fudbal iz kvalifikacija možemo da ugrozimo svakog i to je naša najveća snaga. Svi znamo da igramo fudbal i želimo da igramo lep fudbal.

Od kada je reprezentacijom zavladao "piksizam", golovi pršte na sve strane, a Srbija ih skoro uvek prima mnogo. Zbog toga raduje činjenica da u generalnoj probi pred EP, protiv Švedske u Stokholmu, "orlovi" nisu kapitulirali (3:0).

MN Press
 

- Naravno da je dobro što nismo primili gol, dobro je za samopouzdanje. Defanzivno smo odigrali dobru utakmicu. Imali smo mnogo izazova koje smo dobro rešili. Naravno da nam znači podrška navijača. Prijatno su nas iznenadili juče na treningu, bila je lepa dobrodošlica i nadamo se takvoj podršci na svim utakmicama EP.

Za razliku od euforične atmosfere u našem taboru pred Mundijal u Kataru, sad svi igrači odišu neobičnom mirnoćom i staloženošću. Čak i kad daju optimistične izjave, umereniji su, ali i nekako zvuče sigurnije u to što govore nego u Dohi. Pavlović tačno zna šta je razlog takvog raspoloženja.

- Više vremena smo imali za pripremu nego pred SP. Imali smo 15-ak dana, dve pripremne utakmice, sasvim dovoljan vremenski period da radimo na nekim stvarima. Mi smo uvek igrali na gol više i ofanzivno. Radili smo na tome da i ofanzivni igrači treba da nam pomažu, a to se videlo u prethodnoj utakmici. Ceo tim mora da napada i da se brani. Ne smem ništa preterano da otkrivam šta smo radili prethodnih dana i na čemu baziram optimizam. Radili smo na mnogim stvarima koje su nam bile problem u prethodnom periodu. Radili smo odvojeno defanziva-ofanziva, da bismo ispravljali greške iz ranijeg perioda. To su bile stvari koje smo radili.

Nemanja Gudelj je rekao da će iskustvo iz Katara mnogo značiti ekipi u pripremi za EP, ali i tokom samog turnira. Pavlović je saglasan sa tim stavom.

- Svakako. Bez obzira kako je prošlo SP u Kataru, to je ogromno iskustvo za nas. Imali smo tamo utakmice gde je trebalo mnogo da naučimo, pogotovo Kamerun i Švajcarska. Saglasan sam sa Gudeljom. Značiće nam to sada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike