U zatvor zbog rasizma na utakmici! Vinisijus dočekao pravdu, prva presuda ove vrste u fudbalu!

11.06.2024

16:15

0

Autor: P.K.

Trojica navijača Valensije idu iza rešetaka

U zatvor zbog rasizma na utakmici! Vinisijus dočekao pravdu, prva presuda ove vrste u fudbalu!
Vinisijus Žunior, arhiva - Copyright Profimedia

Trojica fudbalskih navijača osuđeni su na osam meseci zatvora zbog rasističkog vređanja zvezde Real Madrida Vinisijusa Žuniora tokom utakmice. Svaki od njih dobio je kaznu za svoju ulogu u incidentu iz maja 2023. godine.

Sve je počelo od skandiranja upućenih brazilskom napadaču tokom utakmice sada prvaka Evrope Real Madrida protiv Valensije na stadionu Mestalja. Vinisijus je reagovao na jednog od njih u publici, što je dovelo do desetominutnog prekida utakmice dok su zvaničnici rešavali situaciju.

Rasističke uvrede navele su klub da podnese prijavu za zločin iz mržnje, a trojica navijača su kasnije uhapšena zbog toga.

Vinisijus Žunior je u oktobru svedočio protiv navijača, kada je detaljno opisao rasističke uvrede i uticaj koji su imale na njega. Trojica navijača su proglašena krivim za zločin protiv moralnog integriteta, pogoršan rasistički motivisanom diskriminacijom. Prvobitno su osuđeni na 12 meseci zatvora i trogodišnju zabranu prisustvovanja utakmicama.

Njihove kazne su smanjene nakon što su prihvatili krivičnu odgovornost, a zabrana prisustvovanja stadionima je skraćena na dve godine. Osim toga, podnet je zahtev za suspenziju njihovih kazni.

Predsednik Primere Havijer Tebas pozdravio je ovu odluku u izjavi:

- Ova presuda je odlična vest u borbi protiv rasizma u Španiji. Ispravlja nepravdu nanetu Vinisijusu Žunioru i šalje jasnu poruku onima koji dolaze na fudbalske stadione da vređaju. Liga će ih identifikovati, prijaviti i suočiće se sa krivičnim posledicama.

Klub Vinisijusa Žuniora takođe je reagovao na ovu vest i naveo da su trojica navijača napisala pisma izvinjenja napadaču, timu i ostalima pogođenim njihovim postupcima.

Vinisijus Žunior je tokom svoje karijere više puta bio meta rasizma. Suparnički navijači su čak jednom obesili lutku sa njegovim dresom sa mosta u januaru 2023. godine. On je prozvao zvaničnike zbog toga što omogućavaju da rasizam opstane, ali ova presuda – prva te vrste – predstavlja korak napred ka promeni u sportu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike