Tradicija se nastavlja: Crvena zvezda pomogla manastirima na Kosovu i Metohiji

18.05.2024

14:30

0

Tokom boravka na Kosovu predstavnici kluba su na svakoj lokaciji koju su posetili naišli na sjajan doček

Tradicija se nastavlja: Crvena zvezda pomogla manastirima na Kosovu i Metohiji
Copyright Profimedia

Delegacija Crvene zvezde je sada već po tradiciji obišla manastire i ugrožene sredine na Kosovu i Metohiji i uručila im finansijsku pomoć od strane kluba, a time još jednom pokazala da je uz srpski narod.

Predstavnici kluba su tokom prvog dana obišli redom ženski manastir Svete Petke u Uliju, zatim Manastir Svete Petke u Cerjanskoj Reci. Sledeća destinacija bio je Manastir Banjska, gde su zapalili sveće za stradale junake. Nakon toga su stigli u Pećku patrijaršiju, sa kojom fondacija “Delije” ima dugogodišnju sjajnu saradnju, da bi naredna destinacija bio Manastir Dečani sa kojim već duži vremenski period crveno-beli sarađuju, kako na očuvanju manastira, tako i Srba u tom kraju i pomoći njima. Dan se završio dolaskom u Manastir Svetih Arhangela u Prizrenu - zadužbinu cara Dušana. 

Printscreen/Youtube/Jere
Manastir Banjska

 
Obilazak je nastavljen sutradan, dolaskom do Crkve Bogorodice Ljeviške, zadužbine kralja Milutina, a u Prizrenu su pored nje bili i u Bogosloviji, kao i Crkvi Svetog Đorđa. Put se završio u manastiru Gračanica, o čijem uticaju na domaći narod ne treba trošiti reči, s obzirom na to da je jedan od najvećih simbola srpstva.

Tokom boravka na Kosovu predstavnici kluba su na svakoj lokaciji koju su posetili naišli na sjajan doček. Domaćini su uz veliku radost isticali da im je pored materijalne pomoći od izuzetnog značaja podrška i energija koju prenose, kako bi se izborili sa svim nedaćama koje su pogodile srpski narod na teritoriji koja je srpsko vekovno ognjište. 

 
Kosovo je oduvek bilo srce Srbije, mesto gde se nalaze najlepše srpske zadužbine, manastiri, crkve, koji su dokaz vekovnog života srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije. Tradicija je i dan danas uz veru ostala najsnažiniji motiv narodu da ostane na Kosovu, a Crvena zvezda i ovom prilikom poručuje da će uz njega biti uvek.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike