Preminuo junak Svetskog prvenstva: Fudbal tuguje za još jednom legendom!

16.04.2024

10:38

0

Napadač zbog kojeg je osvojena Boginja

Preminuo junak Svetskog prvenstva: Fudbal tuguje za još jednom legendom!
Bern Holcebajn - Copyright Profimedia/IMAGO

Legendarni Bernd Holcenbajn, svetski šampion iz 1974. godine sa Nemačkom, preminuo je u 78. godini nakon duge borbe sa bolešću. 

Holcenbajn je najbolji strelac Ajntraht Frankfurta u Bundesligi ikada. On je na 420 utakmica u najjačem nemačkom takmičenju postigao 160 golova. Ispred njega je samo Karl Emer sa 225 pogodaka u dresu Orlova, ali u svom nivoima takmičenja.

 

 

Holcenbajn je bio jedan od ključnih igrača finala Svetskog prvenstva 1974. protiv Holandije. Bernd je izborio penal za izjednačenje Nemačke koja je potom preokrenula golom Gerda Milera do poluvremena i na kraju slavila 2:1.

Fudbal je bio njegov život - brzonog, lukav strelac, pravio je probleme svim defanzivcima u Bundesligi. Posebno je nervirao Franca Bekenbauera koga je voleo da vara svojim trikovima na terenu.

 

 

Nakon igračke karijere ostao je u Ajntrahtu. Bio je potpredsednik i trener tima, a ostaće upamćen kao "graditelj super-tima" "Fudbal 2000" sa Uveom Bejnom, Entonijem Jeboom, Andreasom Melerom, Mauricijom Gaudinom i Džej-Džejom Okočom.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike