Stanković samouveren pred prelomni meč: Neće biti revolucije, a ako Zvezda bude prava nema problema

27.07.2021

14:13 >> 14:29

0

Utakmica zakazana za sredu, na tribinama samo deca do 14 godina

Stanković samouveren pred prelomni meč: Neće biti revolucije, a ako Zvezda bude prava nema problema
Copyright 24sedam

Fudbalere Crvene zvezde očekuje revanš drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Protivnik će biti Kairat, koji je u prvom meču stigao do prednosti od 2:1. Duel sa Kazahstancima (sreda, 20:30, TV Arena sport) najavio je i šef stručnog štaba prvaka Srbije, Dejan Stanković.

Obično je praksa da treneri na početku iznesu mišljenje, ali je Stanković danas zamolio da se odmah krene sa novinarskim pitanjima.

– Ako budemo na nivou koji se očekuje od nas, neće biti problema. Izvukli smo dosta stvari iz prve utakmice koje nisu funkcionisale i koje nećemo ponoviti sutra. Prošle godine kada smo igrali kvalifikacije za Ligu Evrope smo priželjkivali revanš. Tada je bio jedan meč, bez popravnog. Ove godine imamo šansu da na našem stadionu ispravimo sitnice koje smo napravili u Kazahstanu – počeo je strateg crveno-belih, a zatim ostao zagonetan kada je reč o evntualnim promenama.

– Vi ste tu da licitirate, ja sam tu da menjam…

U prethona tri meča, Zvezda je upisala remi (Vojvodina, 0:0), poraz (Kairat, 2:1) i pobedu (Mladost, 1:0).

– Uglavnom igramo protiv “bunkera“, nekad to bude lakše, nekad teže. Otvaranje utakmice i gol u ranoj fazi meča, u prvih 15 minuta meča je rešenje ili recimo prekid. Radimo mnogo na tome, jer nam je prekid prošle oružje bilo jedno od jačih oružja i tada smo na takvim utakmicama gde su naši igrači dobro čuvani i duplirani, to koristili.

Pročitajte još:

Svaki protivnik ima želju da se pokaže protiv Zvezde. Blok, individualni kvalitet, visok presing i brza reakcija – tako se rešava “bunker”, a mi takve mečeve igramo u 85 posto utakmica u sezoni, računajući i  Evropu.

Odgvorio je Stanković i na pitanje kakav Kairat očekuje…

– Dosta toga zavisi od nas, da li će se povući ili hrabro kao u Kazahstanu. Oni i maju dobru reakciju na izgubljenu loptu i to treba da okrenemo u našu korist, u suštini da ih odaljimo što više od gola.

Prekid je njihovo važno oružje, pa čak i aut. Možda zvuči glupo, ali oni iz auta, pogotovo sa desne strane ubacuju loptu u peterac i ponašaju se kao da je korner, doslovno im pet, šest igrača bude u završnici. Mnogo stvari zavisi od nas, znamo i m vrline i mane i opet kažem, radićemo na tome da se oni brane.

Bilo je priče i o kadrovskoj situaciji.

– Svi su zdravi. Sale Katai je dobio dosta batina, on se oporavlja. Gajić je imao problem sa ramenom, to sam već rekao. Ostatak grupe je zdrav. Neće biti revolucija, ne znam zašto bi se pravile. Ne vidim je ovde razlog za dramu, mada je sve drugačije kada u Zvezdi imate reztultat.Verujem u ove momke, ovo je ozbiljna grupa momaka i igrača. Podvalilo nam se to poluvreme protiv Kairata, već u drugom u Almatiju na površinu su izašle mane našeg rivala.

Pročitajte još:

Uporedio je Stanković i situaciju sa prošlom godinom (Tirana), kada se igrao samo jedan meč, a Crvena zvezda u većem delu kvalifikacija bila gost.

– Bilo je teže tad nego sad. Ne znam dal to objektivno ili subjektivno gledam, ali mnogo veći pritisak je bio u ovim danima prošle godine. Značilo bi nam na psihološkom planu da prođemo – jedan pritisak manje. Svaki prolazak je skidanje “ranca”. Međutim, svaki igrač zna šta je Zvezda, ne gledaju pojedinačno i nisu egoisti, zbog toga osećaju još veći pritisak. Sutra idemo da prođemo.

Komentarisao je i činjenicu da Crvena zvezda utakmice koje “život znače” igra na početku sezonu.

– Kada se mora to onda ima posebnu težinu. Ne tražim alibi, ali mi na početku igramo najvažnije mečeve. Jewr tada imamo šansu da mnogo toga izgubimo. Lestvicu smo pomerili visoko, ali… Ne znam da li treba da kažem, ali reći ću. Titule se ne gube u junu ili avgustu. Polako… Znamo koliko vredimo, strpljen-spasen. Teže je bilo prošle godine, osećao se jači pritisak. Bilo je baš ozbiljno.

Pričao je Stanković i o Luisu Dioniju, novajliji, napadaču.

– Odigrao je 45 minuta u Kazahstanu, pa 70 protiv Mladosti, to je bio plan. Sustiže formu, jer je kasno stigao na pripreme, ali j e radan i trudi se da stigne ostale. Mi svakako imamo snage da igramo i 120 minuta ako treba, tako da samo pametno i hrabro.

Takođe, ekipa iz Ljutice Bogdana neće moći da računa na podršku najvernijih navijača zbog kazne UEFA iz prošle sezone, pa će na tribinama stadiona “Rajko Mitić” biti samo deca do 14 godina.

– Presrećan sam što će deca biti tu, imaćemo njihovu energiju. Ipak, faliće 50 hiljada ljudi i  pun stadion, to bi nam u ovom trenutku tako dobro došlo, ali svaki zvezdaš koji bude na tribinama će “veslati” u istom pravcu kao i mi

I ko bude uspešniji u ovom dvomeču, igraće u trećem kolu, protiv uspešnijeg iz okršaja Šerifa i Alaškerta. Ko bude ispao, seli se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i odmeriće snage sa lošijim iz pomenutog okršaja, Moldavaca i Jermena.

Glavni arbitar u sutrašnjem duelu prvaka Srbije i Kazahstana biće Letonac Andris Treimanis. Pomagaće mu zemljaci Haralds Gudermanis i Aleksejs Spasjonikovs. Za četvrtog sudiju je određen Aleksandrs Golubevs.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike