Ovo je stvarna priča o "drugoj strani" medalje: Da li ste znali od čega su napravljeni olimpijsko zlato, srebro i bronza? (VIDEO)

30.07.2021

09:05 >> 09:07

0

Igre u Japanu se završavaju 8. avgusta

Ovo je stvarna priča o "drugoj strani" medalje: Da li ste znali od čega su napravljeni olimpijsko zlato, srebro i bronza? (VIDEO)
Copyright Tijana Bogdanović, MN Press

Olimpijske igre u Tokiju su u toku, mnogo medalja je već podeljeno, a do kraja takmičenja, 8. avgusta biće toga još. Za sastav odličja vezana je zanimljiva priča.

Zlatna, srebrna i bronzana medalja su napravljene (u najvećem procentu) od recikliranih elektronskih uređaja. Tako je još 2017. godine u Japanu pokrenuta akcije odlaganja uređaja, kao što su mobilni telefoni ili laptopovi.

Od tada je prikupljeno oko 78 tona sirovine za proizvodnju oko 5.000 medalja. Od toga je “izvučeno” 32 kilograma zlata, oko 3,5 hiljade kilograma srebra i oko 2,2 hiljade kilograma bronze. U akciji je učestvovalo oko 90 gradova i sela širom “zemlje izlazečeg sunca”.

pročitajte još:

Zanimljivo je da je zlatna medalja u stvari od srebra. Procenat je čak 92,5 srebra, s tim da je minimum koji mora da sadrži je barem šest grama zlata. Srebrna medalja je kako je i ime kaže zaista od srebra, dok se bronzana sastoji od 95% bakra i 5% cinka.

Baš zbog pomenutog sastava, odnosno recikliranih materijala, organizatori Igara su zamolili takmičera da ih (kako tradicija nalaže) ne grizu.

– Medalje su napravljene od recikliranih elektronskih uređaja. Nemojte da ih grizete, mada znamo da ćete to ipak uraditi – poruka je na Tviter nalogu Igara u Japanu.

 

Ideja je da se i medalje proizvode na ovaj način i za naredne Igre, koje će za tri godine biti održane u Parizu.

Ali ovde se priča o reciklaži u Japanu ne završava.

Pored toga, Japanci su sakupljali i plastični otpad od koga su pravili podijume. Građani su na 2.000 lokacija ostavljali platični otpad a korišćen je i plastični otpad iz okeana. Čak je i olimpijska baklja napravljena od recikliranog materijala. Za njenu izradu je korišćen aluminijum koji se prethodno nalazio na prozorskim okvirima kuća, koje su služile za privremen smeštaj ljudi posle prirodnih nepogoda.

 

Tokom prethodnih godina prikupljani su i odevni predmeti od kojih su recikliranjem napravljene uniforme za osoblje. Objavljeno je i da se tokom Olimpijade Tokio snabdeva energijom iz obnovljivih izvora, odnosno koristi se energija sunca i vetra. Tojota je najavila da će 99 odsto vozila biti na električni pogon kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike