Na današnji dan zauvek je otišao najveći golman svih vremena! Crni panter, crni pauk, "revolucionar", pusti san Flamenga... (FOTO/VIDEO)

20.03.2024

08:46

0

Autor: D. N.

Lav Jašin je ostao veran samo jednom klubu

Na današnji dan zauvek je otišao najveći golman svih vremena! Crni panter, crni pauk, "revolucionar", pusti san Flamenga... (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Crni panter ili crni pauk. Legendarni golman, po mnogima najbolji u istoriji fudbala dobio je taj nadimak po crnoj opremi koju je nosio, a odlikovali su ga atletizam i refleksi. Na današnji dan pre 34 godine preminuo je Lav Ivanovič Jašin.

Rođen je 22. oktobra 1929. godine u Moskvi, a upravo je u glavnom gradu Rusije/SSSR proveo golmansku karijeru. Od 1948. pa sve do 1970. godine, što kao junior, što kao senior je proveo u Dinamu.

Mada, dečački dani su bili teški. Kao 12-godišnjak je radio u fabrici za poizvodnju municije, pa je i to bio njegov doprinos pošto je Drugi svetski rat bio u toku. Ubrzo je dobio i šansu da brani za tim te fabrike. Već tada se naziralo da je veliki potencijal, pa je pozvan u omladinski tim Dinama (polcijskog kluba).

Početak puta do zvezda bio je trnovit

Za prvi tim je debitovao 1950. u prijateljskoj utakmici, ali je primio gol od kolege golmana. Zbog toga je prebačen u rezervni tim, a na novu šansu je čekao dugo. Čak tri godine. I dok je čekao pravu šansu na golu, paralelno se bavio hokejom, naravno u Dinamu. Čak je osvojio i nacionalni kup, ali ga to nije odvojilo od fudbala.

Šansu na fudbalskom golu je dobio ponovo 1953. godine. Iskoristio ju je i preporučio se za golmana nacionalnog tima.

Nosio je dres SSSR, čak 74 puta, a ukupno je branio u 813 utakmica. Čak 470 puta je bio nesavladan, a tokom karijere je odbranio 151 penal.

Branio je na tri svetska prvenstva i sa reprezentacijom Sovjetskog Saveza osvojio titule na Olimpijskim igrama 1956. i Evropskom prvenstvu 1960. godine. Sa Dinamom je pet puta bio šampion SSSR, uz tri nacionalna Kupa nekadašnje sovjetske države.

Takođe, 1963. godine je osvojio "Zlatnu loptu" i tako ušao u istoriju kao jedini čuvar mreže koji je osvojio to laskavo priznanje.

- Ja nisam najbolji golman na svetu. To je Vladimir Beara - rekao je Jašin kada su mu dodeljivali pomenuto priznanje.

I mnogo je puta uvrštavan u idealne timove. I koliko je bio cenjen, svedoči podatak da se nagrada sa njegovim imenom dodeljuje najboljem golmanu sveta. Trenutni "vlasnik" je Emlijano Martinez.

Nije se mirio sa golovima

- Kakav je to golman koji ne pati kada primi gol? Mora da pati. Ako je miran, to znači kraj. Šta god da je uradio u prošlosti, nema budućnost - kazao je jednom Jašin.

Bio je i "revolucionar" u fudbalu, o čemu svedoče i komentar u Frans Fudbalu, iz 2018. godine.

- Jašin je uveo revoluciju u ulogu golmana, kao niko pre njega. Uvek je bio spreman da bude dodatni odbrambeni "igrač" i počinjao je opasne kontranapade svojim brzim bacanjima - napisano je u prestižnom magazinu.

- Jašin igra bolje od mene - kazao je italijanski reprezentativac Sandro Macola posle utakmice Italija - SSSR (1963. godine), kada mu je odbranio penal.

Po odlasku u penziju, Jašin je 20-ak godina radio na nekoliko, uglavnom administrativnih pozicija u Dinamu. Inače, na njegovom oproštaju na Lenjinovom stadionu u Moskvi 1971. prisustvovalo je oko 100.000 ljudi, a velikom događaju prisustvovali su Pele, Franc Bekenbauer, Gerd Miler, Bobi Čarlton, Euzebio...

U Budimpešti mu je 1986. godine amputirana noga, a četiri godine kasnije preminuo je od raka stomaka, iako je bio operisan. Iako je ostao upamćen kao jedan od najvećih sportista, porok su mu bile cigarete. I posle amputacije, nastavio je da puši.

Preminuo je u 61. godini života i sahranjen je uz državne počasti.

Pogledajte i najbolje odbrane Jašina.

I za kraj jedna zanimljiva anegdota koja svedoči koliko je bio cenjen u svetu. 1965. godine Jašin je izabrao Rio de Žaneiro za odmor. I kada su ga novinari u Brazilu opazili da izlazi iz aviona, "proglasili" su ga golmanom Flamenga. Sve je otišlo predaleko da je narednog dana u ambasadi SSSR u Brazilu sazvana konferencija, na kojoj je morao da demantuje da će da brani za brazilskog velikana.

Kako je objasnio, sa ekipom Flamenga je trenirao samo da bi održavao formu te dve nedelje.

Posle dve sedmice se zaista vratio u domovinu, i pre toga obukao dres Flamenga. Ali samo na treninzima, ne i u zvaničnoj utakmici, za čime Brazilci sigurno žale.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike