Bolesno: Srbe uporedio sa ustašama, traži da se Orlovi izbace sa Evropskog prvenstva!

14.03.2024

15:21

0

Autor: 24sedam

Proukrajinski aktivista apeluje na UEFA zbog prijateljske utakmice koju naši fudbaleri igraju u Moskvi

Bolesno: Srbe uporedio sa ustašama, traži da se Orlovi izbace sa Evropskog prvenstva!
Bolesna peticija protiv fudbalera Srbije - Copyright MN Press

Gledamo, čitamo, i... ne verujemo!

Grupa građana Srbije, pod vođstvom Dejana Novakovića, poznatog po svojim izraženim proukrajinskim stavovima, uputila je kontroverzan apel Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA), zahtevajući diskvalifikaciju fudbalske reprezentacije Srbije sa predstojećeg Evropskog prvenstva. 

 

 

Razlog za ovaj sumanuti zahtev leži u planiranom odigravanju prijateljske utakmice između Srbije i Rusije, zakazane za 21. mart u Moskvi, države kojoj je, usled trenutnih geopolitičkih okolnosti, zabranjeno učešće u međunarodnim sportskim takmičenjima. U apelu se navodi:

- Mi, građani Srbije, apelujemo na evropsku kuću fudbala UEFA, da se pridržava svog statuta i da diskvalifikuje reprezentaciju Srbije sa predstojećeg Evropskog Prvenstva, zbog planiranog odigravanja prijateljske utakmice 21 marta u Moskvi, sa reprezentacijom zločinačke države Rusije, čijim sportistima je zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima!

Ovaj potez Fudbalskog saveza Srbije, kao i same države pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, aktivisti vide kao direktno kršenje principa koji statut FIFA i UEFA propisuju, posebno onih koji naglašavaju važnost odvajanja politike od sporta. Smatra se da je zakazivanje ove utakmice ništa manje nego politička provokacija, koja stavlja Srbiju u poziciju antagoniste prema vrednostima koje sport treba da promoviše: miru, prijateljstvu i zajedništvu među narodima.

 

 

Proukrajinski aktivista Dejan Novaković, inicijator peticije, odlazi i korak dalje, te Ruse upoređuje sa nacistima, a Srbe sa onima od kojih smo najviše stradali - sa ustašama!

- Igranje prijateljske utakmice sa reprezentacijom fašističke Rusije, u Moskvi, može da se poredi jedino sa utakmicama Nemačke i NDH, za vreme rata - istakao je on.

Podsetićemo da je UEFA ranije obavestila Fudbalski savez Rusije da je odobrila prijateljsku utakmicu fudbalske reprezentacije Srbije i Rusije u Moskvi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike