Sudijski ekspert Arene jasan: Partizan je oštećen u derbiju! Arbitar je bio dobar za debitanta

09.03.2024

21:53

0

Autor: P.K.

Severina nije trebalo da dobije drugi žuti, kaže Zdravko Jokić

Sudijski ekspert Arene jasan: Partizan je oštećen u derbiju! Arbitar je bio dobar za debitanta
Zdravko Jokić analizira derbi - Copyright Printscreen/TV Arena sport

Crvena zvezda i Partizan odigrali su 2:2 na stadionu "Rajko Mitić" i tako produžili šampionsku trku i dalje. Meč je bio zaista fantastičan, jedan od boljih derbija poslednjih godina, mada je bilo nezadovoljstva poslednjih godina.

Iz Partizana se moglo nagovestiti da su nezadovoljni suđenjem, Zvezdi smetaju medijske priče i nastupi da su crveno-beli povlašćeni.

A šta kažu ekspreti? Stručnjak za suđenje TV Arena sport Zdravko Jokić ocenio je da je suđenje "bilo dobro za debitanta", ali i da je Partizan oštećen isključivanjem Ksandera Severine.

Sudija Pavle Ilić bio je debitant u derbijima. Ovo je Jokićeva analiza:

- Debitant je bio dobar, dobro suđenje je prikazao, kontrolisao je igru i imao dobar menadžment, pustio pun razvoj igre, dobru komunikaciju, autoritet, samopouzdanje. To se odnosi na prvo poluvreme. U drugom je bila malo bleđa slika. Rezultat je bio takav da su igrači postali malo nervozniji. Ali, za sudiju koji prvi put sudi, mislim da je dobro sudio. Dobro se kretao, sarađivao sa pomoćnicima - objasnio je Jokić na Areni.

Kad su propusti u pitanju, nekadašnji sudija misli da nisu tako mali. Na primer, kada je Kaluluu dosuđen prekršaj nad Hvangom ispred kaznenog prostora Partizana. Jokić smatra da je trebalo da bude obrnuto.

- Ovde imamo situaciju koja dezavuiše sudiju. Pogledajte, igrač crvenih ide stopalom na potkolenicu i spušta je posle na gaženje. Igrač Partizana je reagovao jer je imao osećaj da je fauliran i ja takođe mislim da je bio fauliran. Debitantska sreća je da iz ovoga nije pao gol. Malo je sudija imao konfuzno kretanje ovde.

Kod vodećeg gola Zvezde koji je postigao Spajić, Kalulu obema rukama gura Natha, pa je taj gol regularan, ocenio je Jokić.

Hvang obara Kalulua u kontri? Pokazan je žuti karton, da li je trebalo i crveni?

- Dobra odluka sudije. Ne može crveni, jer se gleda kontrola lopte i raspored ostalih igrača. Lopta je ispred njega, ali igrač Zvezde koji je u startu ima brzinu i ne može da se kaže da ovaj igrač ima očiglednu priliku za postizanje pogotka.

Kalulu bi u trku sa Mijailovićem bio brži, primetio je nekadašnji kapiten Partizana Miroslav Vulićević…

- Da, ali sudije znaju da je igrač sa loptom sporiji od igrača bez lopte – odgovorio je Jokić.

Najveća greška

A isključenje Severine? To je izgledalo ovako:

I sad polako:

- Diskutovali smo, bolje da gledamo ovu situaciju. Padaju obojica, nije skok, sudija nije blizu njih, na jedno 15 metara gleda. Svi se pitamo šta je bilo i kako je došlo do faula. Čim se mi pitamo i gledamo snimak dugo, da utvrdimo šta je bilo... Drugi žuti karton je morao da bude vidljiv za sve na stadionu, da niko ne postavlja pitanje zašto je bio. Da li je vama vidljivo? Mora to da bude, a u ovom slučaju to nije bilo. Kao prvo, ne vidim da je ta ruka bila odručena sa intenzitetom i mislim da je mogao da prođe bez kartona, pogotovo kada se radi o derbiju. Na predavanju su nam rekli da karton mora sam da izađe iz džepa. Ruka je bila odručena, ali u njoj nije bilo intenziteta. Mislim da je mogao da prođe bez kartona, pogotovo kad se radi o derbiju.

Da li je trebalo dosuditi penal za Zvezdu kada je Marković startovao na Đigu, koji je trenutak ranije poslao loptu preko gola.

- Ovde vrlo interesantna stvar. Igrači Zvezde više reaguju da li je lopta prešla liniju ili ne. Ali, ovde vidimo da je Marković krenuo u klizeći start koji je bio za prekršaj, ali kad se uspori snimak, vidi se da u momentu prekršaja lopta je bila preko gola. Dakle, nema prekršaja. Može samo da bude karton kad je lopta već izašla.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike