Crvena zvezda može i ove sezone direktno u grupu Lige šampiona, a Partizan ne! Evo zašto je to tako!

04.03.2024

14:53

0

Autor: 24sedam

Trenutna razlika je jedan bod u korist crno-belih, pa će se mnogo više znati posle 172. "večitog derbija". Ali posle toga biće neizvesno i napeto

Crvena zvezda može i ove sezone direktno u grupu Lige šampiona, a Partizan ne! Evo zašto je to tako!
Copyright MN Press

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde bore se za titule u Superligi. Uoči 172. "večitog derbija" razlika je jedan bod, mada posle toga ima još mnogo da se igra. U svakom slučaju bitka za šampionski tron biće napeta. Jer nosi mnogo toga.

Podsetimo, u tekućoj sezoni Zvezda je imala direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ali to u sledećoj sezoni to neće biti tako. Sada garantovanog mesta nema, a razlog za to je reforma elitnog UEFA takmičenja koja kreće od predstojećeg leta, odnosno što 11. država na UEFA listi gubi sigurnog učesnika.

I sada tu nastupaju kalkulacije. Umesto pomenutog sigurnog učesnika, pod uslovom da šampion Evrope bude tim koji je već osigurao Ligu šampiona - što je jako izvesno, na to mesto će da "uskoči" tim sa najvećim koeficijentom, a da je šampion i svoje zemlje.

Šta to znači za Crvenu zvezdu?

Na toj zamišljenoj listi, crveno-beli su šesti po redu, ali ono što je zanimljivo je da nijedan tim ispred nije lider u svom prvenstvu. Najveći koeficijent ima Šahtjor iz Donjecka, čak 63,00, ali je trenutno tek treći u ukrajinskom šampionatu. Ima tri boda manje od Dnjepra i dva od Krivbasa, ali i dva meča manje.

Međutim, iza "rudara" je najveći rival kijevski Dinamo sa bodom manje i utakmicom manje. Nema sumnje da će ta borba da traje do poslednjeg trenutka, a Zvezda će da navija samo protiv Šahtjora jer i od Dinama ima veći koeficijent.

Druga na listi je praška Slavija, trenutno drugoplasirani tim Češke. Gradski rival Sparta ima četiri boda, što ide u prilog timu iz Ljutice Bogdana. Slavija ima koeficijent 53,00, više nego duplo od Sparte, pa je jasno da će se razvoj situacije iz Češke pratiti i u Srbiji.

Pratiće se i dešavanja u Danskoj. Kopenhagen je treći u ovom trenutku. Trenutno je lider Midtjilend sa tri boda više, a dva od Brondbija. Kako Kopenhagen ima 51,5, odnosno za 11,5 više od Zvezde moraće na Marakani da navijaju za njihove protivnike.

Bazel ima koeficijent 52,00 i odavno je izgubio svaku šansu za bilo šta u Švajcarskoj (osmi na tabeli). Tako da je Zvezdi ostalo da se poklopi samo jedan uslov i to u susednoj Hrvatskoj. Tamo je prilično zanimljivo pošto se čak tri ekipe bore za titulu prvaka.

Rijeka je prva sa 53 boda, jednim više od splitskog Hajduka, a pet od Dinama iz Zagreba koji ima meč manje. I situacija je sledeća. Dinamo ima koeficijent 48,00, a pošto su Rijeka i Hajduk već duže vreme bez ozbiljnog rezultata u Evropi, samim tim nemaju neki koeficijent za poštovanje. Tako da je Zvezdi pre svega bitno da tim sa "Maksimira" ne bude prvak.

I dok Zvezda ima kakve-takve šanse za direktan plasman, Partizan će morati da igra u kvalifikacijama. Razlog je koeficijent. Ako ekipa Igora Duljaja bude prvak, do grupne faze Lige šampiona moraće kroz plej-of.

MN Press
 

Ako bude drugi, kvalifikacije za Ligu šampiona počeće od drugog kola. Isto važi i za Zvezdu, ako bude drugoplasirana na kraju Superlige, kvalifikacije za elitno takmičenje počinje od drugog kola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike