Minhenska tragedija ne može da bude zaboravljena! Bezbijeve bebe su se vraćale iz Beograda, neke nažalost nisu stigle kući (FOTO/VIDEO)

06.02.2024

09:17

0

Autor: D. N.

Danas se sećamo jedne od najvećih tragedija u istoriji sporta

Minhenska tragedija ne može da bude zaboravljena! Bezbijeve bebe su se vraćale iz Beograda, neke nažalost nisu stigle kući (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Menadžeri Mančester junajteda i Vest Hema Erik ten Hag i Dejvid Mojes uoči nedeljne utakmice na "Old Trafordu" izneli su po buket cveća i položili ih uz aut liniju. Ovaj gest bio je samo tužna najava današnje godišnjice. Tačno pre 66 godina desila se jedna od najvećih tragedija u svetu sporta.

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson
 

Tog 6. februara 1958. godine u Minhenu se srušio avion sa fudbalerima engleskog kluba koji se vraćao sa gostovanja Crvenoj zvezdi, iz Beograda. Poginulo je 23 ljudi, a 19 ih je povređeno.

Među njima je bilo i osam fudbalera Junajteda. Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Lajam Vilan. Dankan Edvards, koji je važio za najboljeg u timu, nekoliko dana se borio za život, ali ipak nije izdržao. Ostali su stradali na licu mesta.

Kao što je rečeno, ekspedicija se vraćala sa četvrtfinalnog meča Evropskog kupa sa Crvenom zvezdom. Avion se zaustavio u snegom okovanom Minhenu kako bi se dopunio gorivom. Sve je to bilo u ranim jutarnjim satima.

Onda je posle dva neuspešna pokušaja, pilot Džejms Tejn pokušao i treći put pokušao da podigne avion, što je na kraju dovelo do katastrofe. Prvobitno je istraga Tejna odredila kao glavnog krivca, ali je kasnije ustanovljeno da je nesreća izazvana bljuzgavicom. Tako da je Tejn oslobođen svih optužbi.

Naravno, i danas je (nažalost) sve u znaku ove tragedije, pa se od nastradalih još jednom oprostio Junajted.

- Danas i zauvek se sećamo naših Bezbijevih beba - stoji između ostalog na nalogu engleskog velikana.

 

 

Kada je reč o ishodu dvomeča, Junajted je pobedio Zvezdu 2:1 na domaćem terenu u prvoj utakmici četvrtfinala, a dan pre tragedije "đavoli" su odigrali 3:3 u Beogradu i tako prošli u polufinale Kupa šampiona. Zatim su se ukrcali na čarter let da bi se vratili kući. I nažalost, to je bilo kobno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike