Oni su nas napustili u 2023! Ne damo da odu u zaborav, ovo je omaž velikim sportskim imenima!

31.12.2023

21:16

0

Autor: G. F.

Sećanje na preminule u godini koju ostavljamo iza nas

Oni su nas napustili u 2023! Ne damo da odu u zaborav, ovo je omaž velikim sportskim imenima!
In memoriam - Copyright MN Press Profimedia FK Partizan

Nije 2023. godina, koju ostavljamo u prošlosti, štedela svet sporta.

Mnogo je onih koji su napustili svet, onih koji su ostavili značajan trag od fudbala, preko košarke, pa sve do šaha i ostalih takozvanih "malih" sportova.

Ovo je omaž sportistima i sportskim radnicima koji su svoj vek na ovom svetu završili u 2023. godini.

MUSTAFA HASANAGIĆ 1941 - 2023.

printscreen
 

Legenda Partizana i našeg fudbala uopšte, član one generacije crno-belih koja je igrala finale Kupa evropskih šampiona 1966. U tom istorisjkom duel sa madridskim Realom, Hasanagić je bio asistent kod jedinog gola Partizana. U crno-belom dresu odigrao je 337 utakmica (148 u prvenstvu) i postigao 355 golova (112 u prvenstvu).

MIROSLAV BLAŽEVIĆ 1935 - 2023.

MN Press
 

Za Ćiru su znali svi koji su makar malo pratili fudbal, pre svega po trenerskim uspesima. A bilo ih je takvih da će biti zapamćeni za sva vremena. Ipak, ono po čemu ćemo Blaževića najviše pamtiti je britak um i oštar jezik. Jednostavno je, bez uvijanja, umeo da kaže tačno ono što misli, bez obzira na to da li se nekome sviđa ili ne.

PETAR POROBIĆ 1957 - 2023.

MN Press
 

Vaterpolo svet je pretrpeo veliki gubitak iznenadnim odlaskom čuvenog trenera. Bio je vrhunski stručnjak, vodioje naše vaterpoliste do nekih od najvećih uspeha i sigurno se može reći da je jedan od tvoraca vaterpolo sile kakva smo postali. Porobić je preminuo u avionu, a u trenutku preranog odlaska bio je selektor Kine s kojom je žečeo plasman na Olimpijske igre u Parizu.

 

BOBI ČARLTON 1937 - 2023.

MN Press
 

Čuveni Ser, čovek koji je legenda Mančester junajteda. Za klub sa Old Traforda odigrao je 606 utakmica tokom 17 godina boravka na Old Trafordu, a dres reprezentacije Engleske nosio je 106 puta. Bio je deo Bezbijevih beba, one generacije koju je pogodila žestoka tragedija. Njihov avion se po povratku iz Beograda sa utakmice sa Crvenom zvezdom srušio, a život je izgubilo 8 fudbalera, dvojica trenera i sekretar kluba.  

ŽIST FONTEN 1933 - 2023.

Profimedia
 

Najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa 13 pogodaka 1958. godine u Švedskoj. Bio je rođeni golgeter, čovek sa neobjašnjivim smislom za egzekuciju, i važi za jednog od najboljih francuskih fudbalera svih vremena. Za "trikolore" je odigrao samo 21 utakmicu, ali je čak 30 puta tresao mreže rivala.

ALEKSANDAR MATANOVIĆ 1930 - 2023.

MN Press
 

Jedan od najboljih srpskih šahista svih vremena. Učesnik je na četiri šahovske olimpijade, a može se reći da je uradio najviše da šah u našoj zemlji potpuno ne zamre. Njegova akcija "šah u škole" učinila je da mnogi mališani zavole čudesnu igru. Imao je titulu velemajstora, a pasionirani ljubitelja šaha pamte njegov nastup na Svetskom prvenstvu 1958. godine kada je pobedio velikog Mihaila Talja i remizirao sa Svetozarom Gligorićem i Bobijem Fišerom.

MIRKO NOVOSEL 1938 - 2023.

MN Press
 

Spada među najveće košarkaške radnike sa ovih prostora, član Košarkaške kuće slavnih u Springfildu. Vodio je reprezentaciju Jugoslavije do nekih od najvećih uspeha u istoriji, uključujući dva evropska zlata, svetskog srebra, te srebra i bronze na Olimpijskim igrama. Za svoje znanje i veštinu u trenerskom poslu 1985. godine proglašen je za najboljeg košarkaškog trenera u Evropi.

SILVIO BERLUSKONI 1936 - 2023.

Profimedia
 

Italijan koji je ostavio dubok trag u politici i još nekim sferama života, u svetu sporta ostaće upamćen kao neko ko je promenio istoriju AC Milan. Stigao je San Siro 1986. godine i pokrenuo čuveni klub, te ga odveo do neslućenih visina. Bio je Milan i pre Silvija veliki klub, ali je pod njim postao gigant! Pre dolaska Berluskonija na čelo kluba crveno-crni su dva puta bili prvaci Evrope, a pod njegovim vođstvom još pet puta! A tu je i 8 titula prvaka Italije.

Ovde, nažalost, nije kraj odlascima u 2023. godini. Ovaj svet su napustili i bivši itlaijanski fudbaler Đanluka Vijali, fudbaler poznat kao "splitski Pele" Petar Nadoveza, poznati košarkaški stručnjak Janko Lukovski, šahistkinja Verica Nedeljković, košarkaš Džordž Mekginis, fudbaler Bo Larson, čuveni košarkaški trener Robert Bob Najt, košarkaš Volter Dejvis, fudbaler Ilija Mitić, košarkaš Sergej Babkov, špnaski fudbaler, osvajač Zlatne lopte Luis Suarez, fudbaler Vahid Musemić, čuveni košarkaš Damir Šolman, gimnastičar Jurij  Koroljov, košarkaš Vilis Rid, fudbaler Amansio Amaro Varela, skijašica Rozi Mitermajer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike