Zvezda nikada burnije nije zatvorila prelazni rok! Kabić i Mitrović dovedeni kao zalog za budućnost, a izašli na mala vrata!

02.02.2024

10:09

0

Pozajmljen je Kangva, prodat je Nedeljković, čeka se potvrda transfera Mijatovića, a mi vas podsećamo i na reči Terzića i Mrkele

Zvezda nikada burnije nije zatvorila prelazni rok! Kabić i Mitrović dovedeni kao zalog za budućnost, a izašli na mala vrata!
Copyright MN Press

Jučerašnji dan bio je veoma buran za Crvenu zvezdu. Poslednji test meč nije odigran do kraja, odnosno prekinut je, jer je fudbaler bugarskog Boteva Barbosa udario Uroša Spajića. Vladan Milojević je povukao ekipu sa terena, kako ne bi došlo do novih sukoba.

Ali, i to se dešava, ne često. Odvojenost od kuće, tenzija, nervoza... Sve su to razlozi, ali ono što je važno je da težih posledica nema. Tako da se ekipa vratila u Beograd, gde će danas u 15 časova biti predstavljen Uroš Sremčević. Mladi napadač je za sada jedini novajlija, ali ono što je burnim činilo jučerašnji dan su odlasci.

I to uglavnom mladih igrača. Definitivno su Ljutice Bogdana napustili Stefan Mitrović, Uroš Kabić, Kings Kangva, a na izlaznim vratima je Jovan Mijatović. Mitrović je otišao u Veronu, Kabić u Torino, Kangva u Kortrajk, a Mijatović bi trebalo u Njujork Siti.

I sve ove informacije su se pojavile u jednom danu. Odmah se primeti da su iz kluba otišli momci (Kabić i Mitrović) koji su na predstavljanju bili najavljeni kao zalog za budućnost.

Osim pomenutih fudbalera iz Zvezde je otišao i Kosta Nedeljković, koji će doduše do kraja sezone ostati među crveno-belima, na pozajmici. Njegov transfer u Aston Vilu vredan je devet miliona evra, uz 15 odsto od naredne prodaje, dok bi vrednost transfera Mijatovića mogla da naraste do deset miliona.

Na prozivci na početku priprema, generalni direktor Zvezdan Terzić rekao je da su Mijatović i Nedeljković poslednja dva fudbalera koja će biti na prodaju. Ispostavilo se da je Nedeljković prvi otišao, mada treba reći da se funkcioner Zvezde ogradio rekavši da na kraju ko će otići ili doći, određuje tržište.

Kosta i Jovan prodati za veliki novac, ali drugi nisu...

Obojica su Zvezdina deca, ali su već napustila Ljutice Bogdana, i obojica su 2005. godište. Ali iz kluba su otišli i Kabić i Mitrović, za mnogo, mnogo manju sumu.

U julu (19.) 2022. godine, Mitrović je stigao na "Marakanu", a sportski direktor Mitar Mrkela ga je najavio ovim rečima.

Printscreen/Zvezda TV
 

- Zadovoljstvo mi je da predstavim naše treće pojačanje u ovom prelaznom roku. To je Stefan Mitrović koji dolazi iz niškog Radničkog i još nema ni 20 godina. Dolazi u okviru naše ideje da u ovom prelaznom roku ubrzamo i podmladimo ekipu. On je mlad igrač, igra na poziciji krila i odlikuje ga brzina.

Pratimo ga poslednjih godinu dana, bilo je priče da će doći i prošle zime, ali to se tada nije realizovalo. Najvažnije je da je Stefan sada ovde i da potpisuje za Zvezdu, te da predstavlja lepu budućnost našeg kluba. U svoje, i ime kluba, želim mu da ostvari dečačke snove u Crvenoj zvezdi - rekao je na promociji Mrkela, a nekoliko meseci kasnije, u februaru prošle godine o Mitroviću je pričao i Terzić.

Tada je i spomenuo ponudu od šest miliona evra.

- Mitrović je na spisku želja Barselone u letnjem prelaznom roku. Imali smo nedavno konkretne ponude od tri velika kluba za njega. U pitanju su cifre od kojih se zavrti u glavi. U julu i avgustu prošle godine igrao je za Radnički i Crvenu zvezdu, a po pravilima FIFA igrač u jednoj godini može da promeni tri kluba, ali da igra samo za dva. Nismo ga prodali samo zbog toga. Veliko je interesovanje za njega i odbili smo ponude od šest miliona evra - kazao je tada Terzić, da bismo sada došli do sume od oko 1,3 miliona evra.

Ako se zna da je plaćen pola miliona evra, računica je jasna da je Zvezda zaradila oko 800.000 evra za igrača koji ima tek 21 godinu.

Ne razlikuje se mnogo priča vezana za Kabića. Otišao je u Torino na pozajmicu do kraja sezone i ukoliko "bikovi" budu zadovoljni, postoji opcija otkupa za dva miliona evra. A Kabić se još kraće zadržao na "Marakani".

Stigao je u julu prošle godine, a takođe ga je predstavio Mrkela. Takođe, uz mnogo optimizma.

- Uroš Kabić je jedan od najtalentovanijih mladih igrača u Srbiji. Brz je, moderan, pratili smo ga dugo vremena i na prvi pogled ostavlja utisak veoma talentovanog igrača. Zadovoljan sam što smo napravili dogovor sa Vojvodinom i Urošem, te da je on Crvenu zvezdu prepoznao pre nekih evropskih klubova kao svoju novu destinaciju.

FK Crvena zvezda
 

Verujem da će izrazitim brzinskim sposobnostima brzo pridobiti Zvezdinu publiku i biti važan igrač našeg kluba u budućnosti. Igraće sa dobrim saigračima koji njegov talenat mogu da podignu na viši nivo i sigurni smo da Kabić može da napravi ozbiljan iskorak. Barak Bahar je zadovoljan Kabićem, gledao ga je i ceni njegove kvalitete, a pokazao je u prethodnom periodu da ima hrabrosti da mladim igračima ukaže šansu, te da mu oni to vraćaju i verujem da će i sa Urošem to biti slučaj.

Verujem da će Kabić u Zvezdi postati reprezentativac Srbije i ljubimac navijača Crvene zvezde, jer je reč o vanserijskom talentu. U Ligi šampiona za mlade nema pravo da igra, jer nije proveo određeni broj godina u našoj Omladinskoj školi - kazao je Mrkela o momku koga je i u tom prelaznom roku želeo Torino. Ali se nisu dogovorili, već je u Zvezdu stigao za 800.000 evra.

Na pozajmicu do kraja sezone u Kortrajk odlazi i Kings Kangva, koji je kao i Mitrović stigao u julu 2022. godine.

Plan za Zambijca koji je u Beograd došao iz Arsenala Tule je sledeći. Kada je došao u Ljutice Bogdana bio je plaćen 1,1 miliona evra, a sada će pozajmica biti plaćena pola miliona. U slučaju da Belgijanci budu zadovoljni, za otkup ugovora će morati da plate 1,5 miliona evra.

Printscreen/Twitter/FK Crvena zvezda
 

Kao opravdanje prethodnih odluka uprave prvaka Srbije mogu se navesti želja da se budžet rastereti, pošto je priča u Ligi šampiona i u Evropi uopšte završena. Samim tim ostala je borba u Srbiji, za odbranu duple krune. Ali za to nije potreban toliko veliki roster, pa je i tu rasterećenje poželjno.

Isto tako, sada je šef stručnog štaba Vladan Milojević koji u trenutku angažovanja pomenutih igrača nije bio u klubu.

Ostaje da se vidi šta će ovaj tim uraditi na kraju sezone, pošto je kao cilj odavno postavljena odbrana trofeja u Superligi i Kupu Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike