Zvezda se porazom oprostila od Evrope! Siti i "načeo” i “dokrajčio” prvaka Srbije!

13.12.2023

20:50

1

Autor: A. S.

Ostali su crveno-beli na samo jednom bodu, kao poslednji u grupi

Zvezda se porazom oprostila od Evrope! Siti i "načeo” i “dokrajčio” prvaka Srbije!
Kataijev gol Mančester sitiju - Copyright MN Press

Crvena Zvezda je završila učešće u Ligi šampiona za ovu sezonu. Od elitnog UEFA takmičenja, ali i proleća u Evropi ekipa Baraka Bahara oprostila se porazom od Mančester sitija, branioca titule i tima koji posle šest kola ima maksimalan učinak.

Rezultat je bio podnošljiv - 3:2, a strelci Mika Hamilton, Oskar Bob i Kalvin Filips. Pogotke za crveno-bele koji su sve vreme "jurili" rezultat dali su Hvang i Aleksandar Katai. Mada treba reći i da je Jovan Mijatović dva puta pogodio stativu.

Tako da se Zvezda sada okreće Superligi i Kupu, u kojima brani trofeje. U subotu će gostovati Spartaku, a onda za kraj kalendarske godine sledi i derbi sa Partizanom u Humskoj.

Pa će sezonu u Ligi šampiona završiti samo sa jednim bodom, a očekivanja su bila mnogo veća. Tako da renovirani tim sa Izraelcem na klupi nije ispunio prvi zadatak. Ono "da se dogura u Evropi što dalje" ostalo je samo na beogradskom remiju sa Jang bojsom koji će takmičenje nastaviti u Ligi Evrope.

Uz Siti, dalje u nokaut fazu ide i Lajpcig, koji je od Švajcaraca večeras bio bolji, sa 2:1. Podsetimo, Englezi su bili bolji od srpskog šampiona i u prvom kolu. Tada je bilo 3:1. 

Utakmica je počela u fenomenalnoj atmosferi, a u napadu je od početka šansu dobio Šerif Ndijae, mada se spekulisalo da bi šansu mogao da dobije i mladi Mijatović. Uz Ndijae najbliži golu Stefana Ortege bio je Osman Bukari

Od prvog minuta zaigrali su i Glazer, a ispred njega su bili i Điga, Spajić, Dragović, Nedeljković, Kanga, Mijailović, Hvang i Olajinka. Na drugoj strani, Pep Gvardiola nije mogao da računa na Erlinga Halanda, Kevina de Brujnea i Žeremija Dokua. Dakle, ne u najjačem sastavu, ali dovoljno jakom da pobedi Zvezdu.  

A onda, "hladan tuš" za odlično popunjen stadion "Rajko Mitić" već u 19. minutu. Nedugo posle razvijanja šalova na svim tribinama razočaranje. Mika Hamilton je savladao Glazera. Izbacio je kapitena Dragovića iz igre i pogodio iskosa sa desne strane, za potvrdu inicijative na terenu. 

Najozbiljnija pretnja u nastavku pred golom Sitija, viđena je u 27. minutu, mada je pre toga izblokiran pokušaj Bukarija. Nedeljković je sa desne strane gađao gornji dalji ugao Ortege, ali bio neprecizan. Za uzdahe na beogradskoj “Marakani”. 

Do kraja poluvremena meča koji je vodio Azerbejdžanac Alijar Aghajev bilo je još pokušaja Hamiltona i Nunesa, a u 41. minutu, Olajinka je šutirao pravo u Ortegu. I to je bio prvi šut u okvir gola Engleza. 

Na početku drugog poluvremena samo jedan novi fudbaler, pošto je Fil Foden zamenio Džeka Griliša. Bahar je na terenu zadržao istih 11. U 51. minutu, Ortega na ozbiljnim mukama. Ndijaeu je “sela” lopta, ali je “projektil” sa desetak metara zaustavio Ortega, a ni Kanga nije bio uspešan iz popravnog. Zatim je usledila trostruka izmena, pa su umesto Kange, Olajinke i Ndijaea zaigrali Katai, Lučić i Mijatović. 

Novi gol nažalost je viđen ponovo u mreži Zvezde. Bob je u 62. minutu, sa desne strane, pogodio dalji ugao Glazera i definitivno ugasio nade da se desi čudo. Nekoliko minuta kasnije, Uroš Spajić je mesto ustupio Milanu Rodiću. 

Veoma blizu gola Zvezda je bila u 70. minutu, kada je Mijatović posle dodavanja sa levog boka Bukarija pogodio stativu Ortege. Ipak, šest minuta kasnije, konačno je jedna lopta ušla u mrežu gostiju, pošto je Hvang sa leve strane poslao loptu u dalji ugao. Učestvovao je i Bukari. 

I poslednja izmena u Zvezdi viđena je 15-ak minuta pred kraj kada je Uroš Kabić zaigrao umesto Nedeljkovića. Ubrzo, publika se digla na noge, ali “lažnjaci” Lučića nisu dali rezultata. Na kraju se i okliznuo, pa je i šansa otišla u nepovrat. Usledila je i kazna, pošto je penal u 85. minutu uspešno izveo Filips. Skrivio ga je Điga, pošto je oborio Hamiltona.

Nedugo zatim, Mijatović opet blizu gola, ali opet u stativu, sa nekoliko metara. Ipak, poraz je dodatno ublažio Katai u sudijskoj nadoknadi. Glavom je pogodio posle Hvangovog kornera. 

I to je bio kraj!

BLOG UŽIVO:

Utakmica je završena. Siti je savladao Zvezdu sa 3:2.

90. minut - GOOOL! Katai posle kornera! 

88. minut - Nestvaran promašaj Mijatovića, sa dva metra je pogodio stativu. U nastavku akcije situacija koja je zaličila na penal, ali je na terenu dosuđen ofsajd. Posle pregledanja snimka stigla je potvrda iz VAR sobe.

85. minut - Filips je precizan sa bele tačke. Ovo mu je prvi gol u sezoni. Ake je u igri umesto Stonsa.

84. minut - Penal za Siti. Hamilton je prošao između dva igrača Zvezde, a Điga ga je rukom zadržao i oborio. Loša reakcija defanzivca crveno-belih je skupo plaćena.

82. minut - Umesto Mateusa Nunesa, koji ima problem sa povredom, u igri je Bernardo Silva.

79. minut - Lomio je Lučić Rika Luisa nekoliko puta, ali nije uspeo da prevari defanzivca Sitija. Ostalo je 1:2.

78. minut - Umesto Nedeljkovića na terenu je Uroš Kabić.

76. minut - GOOOOL! HVANG! Briljantna akcija Bukarija i Hvanga koju ovaj pretvara u gol. Zapalila se Marakana, sa tribina se čuje "Svi u napad"!

75. minut - Susoho menja Kovačića.

70. minut - Stativa! E sad već nemaju ni sreće crveno-beli! Odlična akcija, sve je urađeno kako treba, a šut Mijatovića završio je na okviru gola.

67. minut - Pokušao je mladi Mijatović sa više od 20 metara. Nije bio dovoljno precizan.

64. minut - Preti Zvezda ponovo, ali nema promene rezultata. Rodić je u igri, Spajić je završio utakmicu. Žuti karton za Mijiailovića zbog faula na Nunezu.

62. minut - GOL! Siti vodi 2:0, sada je Oskar Bob rešio sve. Uradio je sve kako treba, naciljao i pogodio ugao gola crveno-belih.

56. minut - Sudija Agajev je iznervirao sve na stadionu. Svirao je faul Olajinki, čini se prestorogo. Trostruka izmena u Zvezdi. Lučić umesto Olajinke, Katai umesto Kange i Mijatović umesto Endijaea.

53. minut - Žuti karton za FIlipsa zbog oštrog starta.

51. minut - Bilo je baš blizu izjednačenja! Strašna odbrana Ortege posle šuta Endijaea! ŠTETA! Pokušao je i Kanga iz daljine, ali je golman Sitija ponovo odlično intervenisao!

48. minut - Deluje da su gosti ozbiljnije krenuli u nastavku. Hamilton je opasno zapretio, njegov šut je za koji centimetar otišao pored gola. Bilo je i sreće za Zvezdu u ovoj situaciji. Već u sledećem napadu Nunes je pokušao "makazice", loše je to uradio, pa se u padu i povredio.

24sedam/Dušan Nikolić
Transparent navijača Crvene zvezde

Utakmica je nastavljena! Fil Foden je zamenio Džeka Griliša, domaći tim je isti kao i na početku utakmice. Nova koreografija na tribinama i jaka poruka navijača Crvene zvezde - Kada fudbal nije bio samo novac, svetski šampion 1991.

Završeno je prvo poluvreme, u kom je samo rezultat ono čime u Crvenoj zvezdi mogu da budu nezadovoljni. Odigrali su dobrih evropskih 45 minuta, više hteli igru od aktuelnog prvaka Evrope, ali nisu uspeli da pronađu put do mreže rivala. Na drugoj strani je jedini šut u okvir gola Sitija završio iza leđa Glazera. Od tog trenutka fudbaleri Mančestera se trude (i uspevaju) da "ubiju" igru, ali pokazuju i da će iskoristiti i sekund opuštanja kod srpskog tima.

45. minut - Spajić je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Grilišom.

41. minut - Prvi šut u okvir gola Sitija. Olajnika je pronašao prostor za udarac, ali je lopta išla pravo u Ortegu!

38. minut - Kao po pravilu, čim Zvezda krene ozbilnije u napad, otvori se mnogo prostora za goste. Sada je Nunes protrčao, i na svu srežu poslao loš pas ka Hamiltonu, koji bi imao stoodstotnu šansu.

33. minut - Zastalo je srce svima na Marakani! Kovačić je pronašao Nunesa na sedam metara od gola Zvezde, a ovaj je promašio metu. Svima je laknulo, a naknadno je dosuđen i ofsajd.

31. minut - Novi napad gostiju, ponovo je Hamilton prošao kroz odbranu crveno-belih, šutirao, a Dragović ga je odlično izblokirao. Bilo je opasno.

29. minut - Posle centašuta Griliša, Olajinka izbacuje loptu u korner. To je prvi udarac iz ugla na utakmici. Bilo je gužve, Bob je šutirao, a Glazer odbranio. Usledila je kontra domaćih, Bukari je istrčao, centrirao, ali je Ortega sve ispratio i uhvatio loptu.

27. minut - Šteta! I to kakva šteta! Odlična minijatura Nedeljkovića, prevario je Griliša, namestio se i za koji centimetar šutirao pored stative gola Sitija.

24. minut - Dobra akcija Zvezde, ali pas Endijaea ka Bukariju nije bio dovoljno precizan.

19. minut - GOL! Vodi Siti, strelac je Hamilton. Bio je brži od Dragovića i smestio loptu u mrežu. Nije mogao na bolji način da debituje.

15. minut - Prvo uzbuđenje pred golom gostiju. Bukari je tražio prostor za šut, ali nije uspeo da ga nađe. Njegov šut je izbloikiran.

12. minut - Utakmica je nakratko prekinuta zbog problema koje je prijavio Džek Griliš. 

8. minut - Jasna je ideja Baraka Bahara, da pritisne rivala na svakom delu terena. S druge strane Gvardiola je sigurno traži opd svojih izabranika da drže loptu u svojim nogama i lagano grade akcije.

3. minut - Zapretio je Siti na samom početku, ali su se gosti spetljali u završnici. Svemu je prethodio visok presing crveno-belih, koji je prvak Evrope brzo rešio kontra napadom.

24sedam/Dušan Nikolić
Navijači Crvene zvezde

Utakmica je počela! Zvezda je u tradicionalnim crveno-beliom dresovima, dok su gosti u plavoj garnituri.

18.40 - Sve je spremno za početak utakmice, veliko fudbalsko veče u Beogradu je pred nama.

18.30 - Marakanom odzvanja "Ko je svetski šampion, Zvezda, Zvezda..."

18.18 - Iako je bilo priča da Siti neće imati podršku na najvećem srpskom stadionu, one su se ispostavile kao netačne. Grupa navijača "građana" nalazi se u boksu između južne i zapadne tribine.

24sedam/Dušan Nikolić
 

 

18.00 - Oseća se u okolini stadiona Rajko Mitić da se večeras nešto važno dešava. Sve više ljudi je u blizini, a i tribine se popunjavaju.

17.37 - STASTAVI 

CRVENA ZVEZDA: Glazer, Nedeljković, Spajić, Dragović, Điga, Mijailović, Kanga, Bukari, Hvang, Endiaje, Olajinka.
MANČESTER SITI: Ortega – Riko Luis, Stons, Akanđi, Gomes – Filips, Mateus Nunes, Kovačić – Bob, Hamilton, Griliš.

16.12 - Sada sledi odbrojavanje do utakmice na stadionu "Rajko Mitić" koja će početi u onom ranijem terminu Lige šampiona - 18.45.

15.54 - Završena je utakmica omladinaca, rezultatom 2:2.

Poredak na kraju je sledeći. Siti ima 14, Lajpcig 11, a Zvezda i Jang bojs po četiri.

15.35 - Novo izjednačenje. Sada je 2:2. Strelac je Alfa-Rupreht u 77. minutu.

Kraj prvog poluvremena meča mladih ekipa Crvene zvezde i Mančester sitija.

14.42 - Makismović je dao gol za 2:1 i crveno-beli opet vode i to od 41. minuta.

14:36 - Ešton Muir je izjednačio. Na stadionu Voždovca je 1:1 od 36. minuta.

14.20 - Zvezda vodi. Strelac je Jovan Šljivić od 20. minuta.

13.45 - Poznati su i starteri koje je izveo Nenad Milijaš.

13.35 - Meč omladinaca

Dok se čeka na susret seniorskih ekipa, na teren će i omladinske selekcije i to od 14 sati na stadionu Voždovca.

I oni se takođe susreću u završnom kolu grupne faze Lige šampiona.

12.45 - Nove informacije o napadu

Kako prenosi Telegraf, policija traga za napadačima na navijače Mančester sitija, kojih je bilo oko 30.

Prema rečima svedoka, oni su upali u lokal, gde je sedelo oko 20 navijača gostujućeg tima, a napali su ih drvenim palicama i udarali po glavi i telu. Nakon napada su pobegli ka centru grada.

11.30 - Sukob navijača

Vesti koje su osvanule na dan meča, podižu tenziju. Naime, noć uoči meča u Beogradu, došlo je do sukoba navijača. Navodno su Delije napale navijače Mančester sitija koji su doputovali u Beograd. 

Gostujući navijači su boravili u jednom beogradskom pabu, kada su se pojavili domaći navijači, pa je ubrzo izbila tuča.

 

 

Crveno-beli su poraženi u prvom susretu sa večerašnjim rivalom, u Mančesteru je bilo 3:1, ali će večeras biti nešto drugačija situacija.

Očekuje se da Zvezda ima veliku podršku navijača, a nešto ranije su obelodanili da su ulaznice za ovaj meč dostupne na blagajnama do pred početka meča.

U grupi G je međutim sve jasno. Siti je prvi, Lajpcig drugi, Jang Bojs treći, a Zvezda četvrta. Ipak, ono što je poznato, večeras na Marakani neće biti jednog od najboljih napadača današnjice, Erlinga Halanda, pa će odbrana domaćina moći da odahne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike