Osvojili samo bod u kvalifikacijama, ali igraju baraž za Euro? Kako je to moguće za tim koji je dao samo dva gola u osam mečeva?

22.11.2023

16:09

0

Autor: P.K.

Nijedna pobeda, gol-razlika 2:22, a može da Eura...

Osvojili samo bod u kvalifikacijama, ali igraju baraž za Euro? Kako je to moguće za tim koji je dao samo dva gola u osam mečeva?
Marten Kusk (L) i Emil Forsberg (D) u duelu - Copyright Profimedia

Fudbalska reprezentacija Estonije će igrati u baražu za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, iako u kvalifikacijama nije ostvarila nijednu pobedu, imala je samo jedan remi i sedam poraza i ukupnu gol-razliku 2:22.

Ipak, igraju u kvalifikacijama, a protivnik u polufinalu baraža je Poljska.

Tokom kvalifikacija, Estonija je doživela uzastopne poraze od 5:0 protiv Švedske i Belgije, zauzevši poslednje mesto u grupi F sa samo jednim osvojenim bodom. Čak je i San Marino postigao više golova od njih, ali Estonci i dalje imaju šansu za plasman na Evropsko prvenstvo zbog posebnih pravila.

Kako to?

Zbog uspeha u Ligi nacija, ali i još nečega.

Tamo su igrali u najslabijoj D diviziji, gde je Estonija pobedila u sve četiri utakmice protiv Malte i San Marina. Zahvaljujući ovom uspehu, Estonija je osigurala mesto u baražu za Evropsko prvenstvo, ali zahvaljujući tehničkoj promeni pravila.

U baražu će igrati 12 reprezentacija koje su se kvalifikovale preko Lige nacija. Ako se pobednici A, B i C divizije već kvalifikuju na Euro, a njih menjaju ih sledeći najbolje rangirani timovi iz njihove divizije.

Četiri mesta u baražu dodeljena su svakoj diviziji od A do C, a ako manje od četiri tima iz jedne divizije uđu u baraž, sledeće mesto se dodeljuje najbolje rangiranoj selekciji iz D divizije, odnosno Estoniji.

Nakon što je Češka pobedila Moldaviju sa 3:0 u ponedeljak, Estonija je potvrdila svoje mesto u baražu i igraće protiv Poljske, koja nije direktno otišla na Euro.

Polufinalni mečevi baraža se igraju 21. marta, a finalni pet dana kasnije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike