Piksi upozorava protiv čašćavanja rivala i nema nikakvu dilemu oko prvih 11: Radujem se što igramo van Beograda

18.11.2023

17:40

0

Autor: P.K.

Srbija završava kvalifikacije za Euro i mora da izbegne poraz

Piksi upozorava protiv čašćavanja rivala i nema nikakvu dilemu oko prvih 11: Radujem se što igramo van Beograda
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

Reprezentacija Srbije završava kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, gde je vodi sve osim poraza sutra protiv Bugarske. "Orlovi" će ključni meč kvalifikacija odigrati kod kuće, na novom stadionu, pred specifičnom publikom – decom.

Povrh svega toga, Srbija će prvi put igrati u Leskovcu.

- Delim radost sa svima, i igračima i članovima stručnog štaba što ćemo prvi put igrati van Beograda ovako važnu utakmicu, posebno u južnom delu Srbije. Ovo je jedna vrsta promocije stadiona. Gledajući taj sportsko-fudbalski aspekt, zadovoljni smo, pogotovo ja, kada vidim da po Srbiji niču ovako lepi objekti. Ali, to je jedna stvar, a sasvim druga ono što sledi sutra. A to je daleko najvažnija utakmica u ovim kvalifikacijama za nas. Spremni smo i nemam nikakvih dilema startnih 11 – rekao je selektor Dragan Stojković.

Bugarska duže od godinu dana nije pobedila. Bila je blizu protiv Mađarske, koja je izvukla nerešeno autogolom u 97. minutu...

- Gledali smo tu utakmicu i videli smo prazan stadion i jednu vrlo interesantan meč. Bugarska je kvalitetna ekipa, tu nema sumnje, moramo biti jako oprezni. Kada ste oprezni, pokazujete poštovanje prema takmičenju. Ne sme niko ovde u sali, a kamo li mi ili igrači, da pomisli da će utakmica biti laka. Igramo sa ekipom koja je rezultatski potpuno rasterećena, a to zna da bude opasno, ako ih ne shvatite ozbiljno. Ali, smatram da, ako smo već došli do takve situacije da sami odlučujemo o svojoj sudbini, takvu šansu ne smemo ni da pomislimo da propustimo. Bugarska, uz sav kvalitet, ne može i ne treba da ima veći motiv od onog koji će Srbija imati. Neću preterati ako kažem da je ovo jedna istorijska utakmica. Istorijska za ovu generaciju pre svega, oni su toga svesni, puno smo pričali i analizirali, ne treba više da im ponavljam. Značaj za fudbalsku Srbiju, za njihove karijere, za njihova imena je ogroman.

Dragan Stojković je bio kapiten poslednje reprezentacije koja je igrala na Evropskom prvenstvu, gde je odigrao i svoj poslednji meč za nacionalni tim.

- Sve ovo deluje malo emotivno na mene u svakom slučaju. Srećan sam da smo reprezentaciju doveli baš ovde da načini taj poslednji korak ka velikom uspehu. Bio sam kapiten te davne 2000. godine. Sada mi se kao treneru pruža prilika da uradim nešto lepo za naš fudbal. Budite ubeđeni da ću dati sve od sebe i da ću sve što imam u sebi preneti igračima da zajedno slavimo.

Srbija i uz eventualni poraz može da prođe, a za to je potrebno da Crna Gora ne pobedi Mađarsku u gostima. Da li će se onda Piksi odlučiti za dvojicu napadača sutra?

- To ne mogu da vam kažem. Mislite da jedan nije dovoljan? Mi smo dosta opredeljeni ka tom ofanzivnom fudbalu. Ja ga tako volim i doživljavam. Ako pogledate drugo poluvreme protiv Belgije, delovali smo u ofanzivnom smislu baš kako treba. E sad, ovo je utakmica gde greške moraju biti svedene na minimum. Eventualne greške. Da ne čašćavate protivnika, da mu ništa ne poklanjate. A opet šanse koje ćemo, verujem, uspeti da kreiramo… Moramo da bar jednu krunišemo golom. Ubeđen sam da će tako i biti. Nema tu neke velike filozofije, velikih tajni, znamo šta nas čeka i šta treba da uradimo. Bugarskoj ćemo poželeti puno sreće u nekim drugim kvalifikacijama, a ovu šansu ne smemo da propustimo. Ako zaigramo i sa jednim napadačem, ne znači da će biti defanzivno.

Šta je najveća prednost Srbije pred utakmicu odluke?

- Timska igra, u svakom slučaju. Sve što smo radili do sada, fokus je uvek bio na tom kolektivu i timskom duhu. Svako od njih treba da pruži maksimum za reprezentaciju, bez samoisticanja i nekih stvari koje mogu da naruše taj kolektiv. Mora to da nas krasi, oni su mnogo puta do sada pokazali, mnogo puta se žrtvovali, trudili se, borili se, trčali. Ne očekujem da sutra bude nešto drugačije, da kao tim delujemo i na i van terena. Skoro će tri godine biti kako sam tu, uvek mi je bilo, a i dalje je zadovoljstvo da radim sa ovim momcima. Mislim da bi svaki trener poželeo da ima takvu atmosferu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da uživo gleda meč.

- Cela Srbija iščekuje željno taj meč sutra, samim tim i naš predsednik ima iste želje. Meni je drago, a i igračima sigurno. On je dosta doprineo svojim delovanjem da dođe do ovih novih stadiona. Ako nemate političku podršku, o tome možete samo da maštate. Drago mi je ako bude došao sutra, verujem da će biti vatreni navijač Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike