Piksi kategoričan! Srbija će pucati iz svih oružja!

13.11.2023

12:35

0

Autor: D. N.

Naše "orlove" očekuju utakmice sa Belgijom i Bugarskom

Piksi kategoričan! Srbija će pucati iz svih oružja!
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije okupiće se danas u Staroj Pazovi uoči dve utakmice. U sredu će naši "orlovi" odigrati prijateljsku sa Belgijom u Briselu, a već u nedelju ih očekuje duel kvalifikacija za EURO 2024 u Nemačkoj. Protivnik u Leskovcu će biti Bugarska, a pobeda znači i definitivnu potvrdu plasmana na kontinentalni šampionat na koji se čeka još od 2000. godine.

Povodom toga, selektor Dragan Stojković Piksi održao je konferenciju za novinare koju ste mogli da pratite uživo.

U nešto više od 30 minuta, strateg "orlova" je pričao o brojnim temama. Objasnio je koji fudbaleri nedostaju i zašto, mečevima sa Belgijancima i Bugarima, o svom statusu i ugovoru, kao i o budućnosti srpskog fudbala. Tom prilikom je pohvalio mlade igrače, na primer Mihajla Ilića iz Partizana i Uroša Kabića iz Crvene zvezde.

Bilo je priče i o Aleksandru Pavloviću koji je potpisao za Bajern, kao i o Filipu Ugriniću koji je izabrao Švajcarsku.

Blog uživo

12.34 - Kraj konferencije!

Za kraj je i potvrđeno da je napravljen detaljan plan između utakmica u Briselu i Leskovcu.

- Ništa ne prepuštamo slučaju.

Ko menja Drulovića u stručnom štabu?

-  Niko, ne razmišljam o tome, razmišljamo samo o tome da Bugare dobijemo, to je nebitno.

O napadačima, kao i o startnih 11...

- Svaki sastav koji izađe na teren milim da je najbolji. Tu nema priče. Kada promenite pozicije igračima, to ne znači ništa. Postoje neke stvari koje nisu za priču. Ova grupa igrača je tu već duži period, odlično se poznajemo. Nema velikih tajni. Niti nečega što oni ne razumeju. Dvojica napadača su dovoljna.

Što se tiče dva napadača, mislim da je dovoljno, sa obojicom nećemo igrati u Briselu, nema potrebe. Mitrović i Vlahović su dovoljni da se izguraju ove dve utakmice, a Ratkova smo poslali tamo (u mladu reprezentaciju prim. aut), jer je zaista mnogo važno da u tim mlađim selekcijama.

Ta mlada reprezentacija je važno da se napravi uspeh, rezultat, imaju dve veoma važne utakmice. Englezi i Luksemburg. Tako da, pokušavaš da pomogneš u toj nekoj proceni i mislim da bi ovi igrčai morali da daju svoj doprinos, jer dosta je talenta, nema talenta više, ti čim su tu, imaš kvalitet.

Lučić, Mitrović, Kabić, Baždar, nema talenta, teren je tu, hoću da vas vidim u najboljem svetlu. Talenat je u 14-15 godina, očekujem punu odgovornost, očekujem da daju sve od sebe, da pomognu na najbolji mogući način. Šteta je što do sada nisam video Kabića, jednostavno ne igra (u Zvezdi), a mislim da je odličan igrač, ne verujem da grešim.

Odličan igrač, ali ne igra, evo vidim da ga je Drulović pozvao. Baždar isto, nema više talenta ili jesi ili nisi. Da bih ja isto tako mogao da vučem neke poteze, ali je na vama da pokažete i dokažete, činimo sve da pomognemo jedni drugima i ne razmišljamo samo o sebi, već da vidimo sve naše selekcije da imaju taj jedan niz dobrih igara, rezultata, da sutra možemo da sa tog izvora crpimo važne igrače za A selekciju.

O ugovoru...

- Ne treba niko da se boji. Moj ugovor je do 31. decembra i ako se kvalifikujemo produžava se automatski, do kraja tog prvenstva, tog šampionata. Da li sam s nekim pričao u Savezu produžetka, nisam, niti je momenat da se priča. 

Ne treba niko da brine što se tiče mog nekog statusa u reprezentaciji, biću selektor, nastavljam da radim svoj posao i verujem da ću Srbiju voditi na Evropskom prvenstvu. Ja sam od prvog januara slobodan agent, da mogu da pregovaram i razgovaram, tu mi neka FIFA pravila dozovljavaju, je li tako?

Neću obavljati dve funkcije i ne bih želeo da sebe dovodim tu situaciju, u drugim sportovima možda, ali u fudbalu nije moguće da budete na dve stolice. Znate, šest meseci pre isteka ste slobodni da razgovarate o svojoj budućnosti, s bilo kim ko želi, ne kažem da hoću, ali imam to pravo i tu nema niko prava da se ljuti.

Tanjug
 

Srbija može na EURO i pre duela sa Bugarskom, ako Crna Gora ne pobedi Litvaniju.

- Ne bih ništa imao protiv poklona. Ali da sačekamo. Želimo trijumf za kraj kvalifikacija. Tu nema kalkulacija. Treba nam bod, da, ali da li mislite da ću spremati ekipu za bod? Ne! Pucaćemo iz svih oružja. Nema priče. Pobeda za kraj kvalifikacija - kategoričan je Stojković.

Bilo je priče i o Aleksandru Pavloviću iz Bajerna, da li je bilo poziva?

- Šta treba, odmah u A tim da igra? Od njega zavisi. Mi smo spremni, znate moj stav. Hoćemo svakom našem detetu da pružimo šansu. Ali mora stepenik po stepenik. Neko je debitovao za Bajern i hajde odmah u A tim. Kao da čekamo ispred bolnice, kad se rodi neko Srpče, pa da ga stavimo u A tim odmah, da ga rezervišemo. Ti momci moraju prvo da se dokažu. Ima nekih raznih selekcija pre seniorske. Osim ako si čudo od deteta, pa sa 17 uđeš u A tim.

Mi smo otvoreni, kao što je bilo u slučaju Ugrinića. Sačekali su da vide i odlučili. Nikakav problem, ali da ne bude da nismo hteli. Hteli smo, ponudili... Oni su odlučili drugačije i to je to. Pavlovića i mnoge druge pratimo.

Zbog kazne utakmica u Leskovcu na tribinama samo deca od 14 godina...

- Kad ćemo da naučimo neke stvari, koliko da nas kažnjavaju da bi nam došlo iz ... u glavu. Treba da se naučimo pameti i igramo u normalnom ambijentu. A ne da non-stop budemo kažnjavani, da trpimo kritike, ne znam šta se to dešava, zašto se to radi. Nema potrebe. Fudbal je radost, praznik, nešto mnogo lepo. Ljudi moraju da shvate. Lepo je to što će doći, ali dajte da odigramo u normalnim uslovima. Valjda se ovo više neće dešavati.

O prijateljskim utakmicama...

- Znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama. Kad već izađete na teren imate obavezu da budete najbolji. Važan je dobar utisak i dobar rezultat. Baš zato što nam predstoji najvažnija utakmica u ovim kvalifikacijama. Eventualni poraz u Briselu ništa ne menja, ali mnogo je lepše kada izađete ponosno i zadovoljno sa te utakmice. Potrudićemo se i ne idemo na izlet u Belgiju.

Tanjug
 

Da li će razgovarati sa Krstajićem, možda zbog nekog saveta?

- Nema potrebe za time. Nema iznenađenja tu. Šta bi mogao Krstajić da mi kaže? Nema potrebe... Poznajemo se odlično. Treba biti oprezan, oni su bili na pragu iznenađenja u Razgradu.

Pričao je i o budućnosti srpskog fubala, hvalio Ilića

- Rezultati u Evropi nisu tako dobri, kada je reč o našim klubovima. To je velika opomena da budemo mnogo bolji. Da ne budemo samo hrabri, već da rezultatima opravdamo očekivanja. Protivnici su daleko bolji i jači. Niz od 20 i više poraza i jedne pobede, govori i trenutnom stanju. Ne bojim se što se reprezentacije tiče. Imamo igrače za budućnost. Radimo na tome da pronađemo zamene onima kojima će EURO verovatno biti poslednje takmičenje. Neće reprezentacija trpeti. Imamo Lučića, Ilića, Mitrovića... - kazao je Stojković uz pohvale na račun mladog igrača Partizana, Mihajla Ilića.

- Ilić može kao Van Basten da daje golove, nisam to znao. Mislio sam da je Van Basten na terenu, takav je gol dao Čukaričkom da je za svaku pohvalu.

Tu je i mali Nedeljković iz Crvene zvezde, ne bi bilo iznenađenje da je i on pozvan.

Postoji mogućnost da postane najuspešniji selektor

- Ja nisam bitan. Bitan je kolektiv, srpski fudbal je bitan. Ako pogledamo naše klubove u Evropi, mnogo toga nam je jasno. Zato je uspeh reprezentacije krucijalan. Kada završimo kvalifikacije i odemo na EURO, biću ponosan. Na sebe i svoj tim, na sve igrače i FSS. Kao i na sve ljude koji misle pozitivno. Neću taj uspeh pripisati sebi, nisam takav čovek. Ne kitim se tuđim perjem, iako ću imati satisfakciju zbog svega.

Svi ovde želimo da se plasiramo, jer ako nije tako, imamo problem.

Pričalo se i o Bugarima

- Znamo svoj cilj i želimo da ga ostvarimo. Ne želimo da prokockamo šansu. Meč je na domaćem terenu, uz sav respekt prema Bugarskoj, imamo dovoljno pameti i kvaliteta i motivacije i svega što treba da ima jedan tim. Sve je u našim rukama, mi odlučujemo o sudbini. Bugarska je promenila selektora (otišao Mladen Krstajić), ali selektor ne igra. Još nisam video da je neki trener ušao na teren da igra. Idemo na EURO i samo o tome razmišljam.

Zatim o meču sa Belgijom

- Jaki su u tom ofanzivnom delu, da ne nabrajam sva ta imena koja igrjau tmao. Možda dolaze u jednom momentu, delikatnom, s obzirom na to da je naš najveći fokus na utakmici s Bugarskom, s tim u vezi, naravno da ćemo podeliti minutažu.

Što se Brisela tiče i ono što je najvažnije, to je da odigramo najbolje što možemo, koliko god mi bili u Briselu, naše misli će biti u Leskovcu. Očekujem tešku proveru, jer je Belgija izuzetno jak protivnik, ali na nama je da odigramo najbolje moguće.

Tanjug
 

Prvo o povredama i izostancima

- Neće svi igrači biti ovde iz opravdanih razloga. Lazović je povređen, kao i Sergej. Njega čeka pauza četiri nedelje. Iz opravdanih razloga neće biti sa nama. Gaćinović isto odsustvuje. Babić ima upalu grla i neće dolaziti na okupljanje. Ako bude bio bolje, on će se priključiti u sredu u ekipi. Neće biti na raspolaganju za Belgiju. Ne želimo da rizikujemo.

Znate i takođe da naša mlada reprezentacija ima ciklus ozbiljnih i važnih utakmica, iz tog razloga u razgovoru sa Drulovićem i uopšte u interesu srpskog fudbala, odlučili smo se da neke igrače pošaljemo, one koji imaju pravo, to su Mitrović, Ilić, Lučić i Ratkov. Sva četvorica će biti prekomandovana u mladi tim i to je u principu to. Ove ostale očekujem danas da dođu i da budu na raspolaganju. Imamo veoma tešku utakmicu, sa jednim izuzetno jakim timom kao što je Belgija.

12.00 - Počinje, odmah sa pitanjima novinara.

11.42 - Računica za plasman Srbije na šampionat u Nemačku je već poznata.

Naravno, pobeda će samo potvrditi plasman na EURO, mada je dovoljan i bod. Takođe, ako Crna Gora ne pobedi Livaniju u četvrtak, ni taj bod nije potreban.

Standings provided by Sofascore

Spisak je već saopšten

Podsetimo, na spisku su:

golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Đorđe Petrović (Čelsi) i Filip Stanković (Sampdorija)

defanzivci: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Eraković (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilja), Miloš Veljković (Verder), Strahinja Pavlović (Salcburg) i Srđan Babić (Spartak)

vezni igrači: Nemanja Radonjić (Torino), Andrija Živković (PAOK), Marko Grujić (Porto), Uroš Račić (Sasuolo), Nemanja Maksimović (Hetafe), Ivan Ilić (Torino), Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Panatinaikos), Saša Lukić (Fulam), Dušan Tadić (Fenerbahče), Lazar Samardžić (Udineze) i Filip Đuričić (Panatinaikos)

i napadači: Dušan Vlahović (Juventus), Aleksandar Mitrović (Al Hilal) i Petar Ratkov (Salcburg).

Konferencija počinje u podne.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike