La Liga pomera tehničke granice, niko ne nudi ovakvo gledanje utakmica

14.08.2021

11:50

0

Zaista veliki noviteti

La Liga pomera tehničke granice, niko ne nudi ovakvo gledanje utakmica
Copyright Stefan Mitrović na meču u Valensiji foto: Profimedia

U petak je počela nova sezona španske Primere, a na premijeri je bilo zaista svačega.

Takmičenje je ove sezone gledaocima ponudilo neka nova iskustva, temeljno praćenje utakmica i statistika, na najsavremeniji način.

Ove sezone La Liga i produkcijska kuća Movistar imaju cilj da gledaocima ponude alternativni signal u kojem mogu uživati u različitim perspektivama i podacima. To je novo i personalizovanije iskustvo nekih utakmica Primere, koristeći maksimalno prednosti kroz tehničke i tehnološke resurse koji postoje danas.

Ovaj signal se bazira na snimku glavne kamere uživo, dopunjenoj statistikom i 3D grafikom iz produkcije Mediacoach.

Ovaj glavni ekran dopunjen je sa još tri ekrana: ekran sa slikom praćenja lopte i igrača koji je vodi u svakom trenutku; ekran koji će pratiti igru od golova, zahvaljujući mini-kamerama i onima sa visokim dnom, što će omogućiti viši nivo; i ekran za praćenje klupa, koji će naizmenično snimati domaću i klupu gostiju.

– La Liga je najbolji audiovizuelni sportski proizvod na svetu i uvek tražimo inovacije koje će biti na čelu sportskog emitovanja. Sa signalom za više ekrana činimo novi korak napred nudeći svojim fanovima novi i uzbudljiv način uživanja u zabavi koja nosi naziv La Liga – navodi Melsior Soler, direktor audiovizuelne oblasti La Lige.

Ignasio Fernandez Vega, sportski direktor Movistar + uverava da je cilj povećati spektakl.

– Preduzimamo novi korak u zajedničkim naporima između Movistar+ i La Lige da ponudimo nove opcije za uživanje u svakoj akciji na visokom nivou. S jedne strane, nastavljamo da poboljšavamo prenos utakmice na njenom glavnom kanalu. Paralelno proizvodimo i drugi kanal u kojem ćemo emitovati nekoliko snimaka kamere za televiziju i više uređaja. Želimo da obogatimo korisničko iskustvo nudeći u stvarnom vremenu nekoliko snimaka kamere iste akcije sa infografikom. Naši klijenti ne odustaju ni od čega.

Direktor Mediapro grupe Oskar Lago izjavio je da Mediapro zajedno sa La Ligom radi na inovacijama u audiovizuelnoj produkciji, sa najnovijim tehnološkim rešenjima kako bi gledalac imao što potpunije iskustvo.

– Mi smo tehnološki najnaprednija produkcijska kompanija u Evropi. Nudimo La Ligi velike inovacije na kreativan način. Stvari poput signala sa više ekrana, implementacije kinematografske kamere na četiri meča dnevno, uvođenje dronova za pokrivanje šest utakmice ili VR grafike u La Ligi. To je jedinstvenoa prekretnica u sportskoj audiovizuelnoj produkciji.

Povratak publike

Novu sezonu obeležio je i povratak publike na stadione u većem obimu. Shodno kapacitetu Nou Kampa, najviše gledalaca videćemo na meču Barselona – Real Sosijedad (nedelja, 20.00, Arenasport 1).

Dozvoljen broj publike je 30 odsto kapaciteta stadiona, što je tačno 29 803 mesta.

La Liga je proteklih godina bila poznata po duelima između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda za titulu najboljeg igrača sveta. Argentinac je ostao bez konkurencije kada je Portugalac iz Real Madrida prešao ​​u Juventus 2018. godine. Barselona šampionat započinje bez Mesija prvi put posle punih 17 godina.

Napadač Reala Karim Benzema, Luis Suarez iz Atletiko Madrida i Barselonin Antoan Grizman sada su najveće zvezde lige, što uz veliku želju publike da ponovo uživo prati mečeve u onoj pravoj fudbalskoj atmosferi na stadionima, garantuje uzbudljivu i neizvesnu sezonu. Od ove sezone ekskluzivno na kanalima Arene Sport.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike