Nole dobio teške uvrede od Amerikanaca zbog pojavljivanja na "Zlatnoj lopti": Đokovića optužili za seksizam i mizoginiju!

01.11.2023

12:33

0

Autor: D. P.

Jedna kolumna povukla talas napada

Nole dobio teške uvrede od Amerikanaca zbog pojavljivanja na "Zlatnoj lopti": Đokovića optužili za seksizam i mizoginiju!
Novak se izvinjava dobitnici zlatne lopte - Copyright Printscreen/youtube/L'ÉQUIPE

Američki sportski portal "Atletik" napao je FIFA i Novaka Đokovića jer se usudio da dodeli "Zlatnu loptu" Špankinji Aitani Bonmati, iako se, kako oni smatraju, u prošlosti negativno izjasnio po pitanju jednakosti finansijskog nagrađivanja tenisera i teniserki!

Atletik je uspeo da "iskopa" jednu izjavu iz 2016. godine u kojoj je Đoković posle jednog osvojenog turnira rekao nešto što bi se na prvu loptu moglo shvatiti kao njegova želja da muškarci budu bolje plaćeni od koleginica!

- I evo da uručimo "Zlatnu loptu" najboljoj fudbalerki sveta, Špankinji Aitani Bonmati, dobrodošli na scenu... Novak Đoković! - počinje svoju priču kolumnistkinja "Atletika" Kaoime O'Nil i nastavlja:

Pronađen razlog za napad na Novaka

Sačekajte trenutak!

Nije li ovo čovek koji je jednom rekao da teniseri zaslužuju da budu više plaćeni od teniserki?

Da, jeste. Godine 2016, nakon osvajanja Mastersa u Indijan Velsu, Đoković je upitan o njegovim stavovima o jednakoj plati rekao da bi muškarci "trebalo da se bore za više“ i "da budu nagrađeni više“ jer je statistika pokazala veću posećenost muškim teniskim mečevima.

Neposredna reakcija dovela je do brzog povlačenja ove izjave putem izvinjenja na Fejsbuku. Mnogima se činilo da je to bilo prekasno - piše kolumnistkinja "Atletika".

Profimedia
Novak i Naomi Osaka

- Žene treba da se bore za ono što misle da zaslužuju, a mi treba da se borimo za ono što mislimo da zaslužujemo - glasila je sporna izjava Đokovića.

- Imam ogromno poštovanje prema onome što žene u globalnom sportu rade i postižu. Njihova tela se mnogo razlikuju od tela muškaraca. Oni moraju da prođu kroz mnogo različitih stvari kroz koje mi ne moramo da prolazimo. Znate, hormoni i razne stvari, ne moramo da ulazimo u detalje.

"Atletik" nastavlja niskim udarcima da objašnjava spornu Đokovićevu izjavu:

- Pored "hormona“, tu su seksizam, mizoginija i duboko ukorenjene rodna pristrasnosti (bilo da je svesna ili nesvesna). Sve se pokazalo teškim za iskorenjivanje. Ali Đoković nije problem. Njegovo ime je, u stvari, korisno. On je kanal za probleme žena u fudbalu i širem društvu kroz koje treba da se vode. Đokovićevo pojavljivanje na "Zlatnoj lopti" bio je katalizator za ovu diskusiju - kako je nesposobna organizacija otela još jedan trenutak za slavlje i odavanje počasti ženskoj izvrsnosti u fudbalu - piše O'Nilova.

Sporna izjava i Noletovo objašnjenje

Amerikanka nije ostala usamljena u ovoj kampanji napada na Đokovića. Kako to obično biva odmah su se pridružili pojedini britanski novinari kao što je Til Stilman koji prati žensku sekciju Arsenala kao i brojni znani i manje znani "influenseri".

Podsećamo da se Đoković po ovom pitanju oglasio odmah sutradan nakon date sporne izjave:

Profimedia
Novak Đoković

- Obično koristim ovu stranicu da podelim svoje uzbuđenje sa vama, posebno nakon velikih pobeda. Ali ovaj put sam morao nekoliko puta duboko da udahnem pre nego što vam se obratim. Kao što ste možda videli, zamolili su me da prokomentarišem kontroverzu koja nije bila moja. Euforija i adrenalin posle pobede u nedelju su me nadvladali i dao sam neke komentare koji nisu najbolja artikulacija mog viđenja, a želeo bih da ih razjasnim - napisao je Đoković i nastavio:

- Kao što svi znate, duboko mi je stalo do budućnosti igre i svih igrača. Tenis mi je mnogo pomogao u mom životu i pošto sam tu gde sam danas, osetio sam potrebu da govorim o pravednijoj i boljoj raspodeli sredstava širom sveta – ovo je bilo namenjeno i muškarcima i ženama. Svi se moramo boriti za ono što zaslužujemo. Ovo nikada nije trebalo da se pretvori u borbu između polova i razlika u platama, već na način na koji su svi igrači nagrađeni za svoju igru i trud. Tenis je sport koji volim i koji mi je dao priliku da pomognem drugima koji imaju još dug put da ostvare svoje snove. Ovo je bio moj stav sve vreme i želim da se izvinim svima koji su ovo shvatili na pogrešan način - zaključio je Novak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike