Blam u Hrvatskoj - najmoderniji stadion nema struje! Ponos i dika, tek otvoren, a na svakom meču problemi!

23.08.2023

15:40

0

Da stvari budu gore, ovaj problem se neće lako rešiti

Blam u Hrvatskoj - najmoderniji stadion nema struje! Ponos i dika, tek otvoren, a na svakom meču problemi!
Opus arena 1. jula, na dan otvaranja - Copyright Profimedia

Hrvatska se pohvalila jednim od najmodernijih stadiona u jugoistočnoj Evropi – Opus Arenom u Osijeku. Stadion je svečano otvoren u junu, ponosno je poneo četvrtu kategoriju (najvišu moguću) UEFA, ali se suočio sa problemom koji niko nije očekivao.

O čemu se radi?

Osijek je na Opus Areni odigrao četiri utakmice ove sezone. I na sve četiri dolazilo je do prekida napajanja električnom energijom! Taj problem se najviše video prošlog vikenda tokom utakmice protiv Gorice, jer je struje nestajalo u više navrata.

Opus Arena ima svoj agregat, koji pokriva oko 60 posto potreba napajanja stadiona. Taj agregat je održavao rasvetu na stadionu, ali bi se onda ugasila ostala svetla, reklame, semafor i svetleća fasada stadiona.

Pored toga, struje bi nestajalo i u delu naselja uz stadion.

Stadion je preveliko opterećenje za HEP-ovu trafostanicu

Stadion je sa svojim potrebama preopterećenje za postojeću HEP-ovu (Hrvatska elektroprivreda) mrežu u tom delu grada i trafostanicu na koju je spojen. Za ovaj problem neće biti lako pronaći rešenje, a jedna od mogućnosti je da FK Osijek kupi još jedan agregat. Zbog toga se FK Osijek oglasio na svojoj službenoj stranici.

- Stadion Opus Arena, koji zadovoljava UEFA IV kategoriju, ima dostatnu zakupljenu priključnu snagu i rezervno napajanje u obliku agregatskog postrojenja. S obzirom na to da su se dogodili nepoznati uzroci u elektroenergetskom sistemu snabdevača strujom, koji su posredno i neposredno uticali na rezervni sistem napajanja stadiona za vreme utakmica Osijek - Adana Demirspor i Osijek – Gorica, dana 22.08.2023. uputili smo dopis u HEP ODS d.o.o. kao dobavljača električne energije za službenim objašnjenjem o štetnim događajima koji su nastupili tokom navedenih utakmica.

Najmoderniji stadion u Hrvatskoj

Novi stadion u Osijeku zadovoljava UEFA-in standard kategorije 4, ima 13.005 natkrivenih sedišta, 454 VIP mesta i devet Sky Boxeva i jedini je potpuno natkriveni stadion u Hrvatskoj. Prilikom izgradnje vodilo se računa da zadovolji sve potrebe koje zahteva organizacija fudbalske utakmice na najvišem nivou.

Osim, izgleda, o struji i napajanju…

Osim za fudbal, stadion se može koristiti i za druge događaje poput konferencija, izložbi, prezentacija, priredbi i drugog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike