Zvezda odbila saudijske milione, Terziću je Evroliga drugorazredno takmičenje, a crveno-beli u Srbiji nemaju nikakvu konkurenciju

25.07.2023

20:13

0

Autor: P.K.

Generalni direktor šampiona Srbije nije otkrio ko je igrač, ali stvari su prilično jasne

Zvezda odbila saudijske milione, Terziću je Evroliga drugorazredno takmičenje, a crveno-beli u Srbiji nemaju nikakvu konkurenciju
Terzić na RTS-u - Copyright Printscreen/RTS

Crvena zvezda je odbila saudijske milione, rekao je generalni direktor kluba Zvezdan Terzić, ali nije hteo da kaže o kom igraču se radi.

Terzić je gostujući na RTS rekao i da Partizan nije trenutno konkurencija crveno-belima, a onda je rekao da je Evroliga "drugorazredno takmičenje".

- Odbili smo ponudu od pet miliona evra za igrača koji ima 30 godina. Finansijski direktor kaže da je to neverovatna greška, sportski direktor da ga ni slučajno ne prodajemo, jer nam treba za Ligu šampiona. Trener, naravno, hoće da ima sve najbolje igrače , finansijski direktor da održi finansijsku konstrukciju... Ko je taj igrač? Nećemo da remetimo atmosferu, odbili smo tu ponudu. Znam da je to poslovno loša odluka, ali svesni smo dobre atmosfere, pozitivne energije oko Zvezde i želimo da ove jeseni odigramo grupnu fazu Lige šampiona i da dočekamo proleće.

Iako nije rekao ko je u pitanju, skoro sigurno se to odnosi na Mirka Ivanića. On je dugogodišnji nosilac igre, u septembru puni 30 godina, a izlazna klauzula je slična.

MN Press
 

Terzić je rekao da su ciljevi srpskog šampiona da svake godine bude sve bolji, ali da nije realno da bude učesnik završnice neko od UEFA takmičenja.

- Želja nam je da budemo konkurentni u Evropi. Svake godine cilj treba da bude plasman u Ligu šampiona i proleće u Evropi. Ako gubimo – da tu bude muški. Imate primer meča protiv Glazgova. Izgubili smo 0:3, ali je svaki navijač bio ponosan. Pogodili smo prečku, stativu, promašili penal, dva gola su nam poništena zbog ofsajda. Hoćemo da svakome bude teško kada bude dolazio na Marakanu.

Evroliga

Uporedio je situaciju sa košarkom, pošto su Crvena zvezda i Partizan sposobni da pobeđuju najbolje evropske ekipe.

- Sve to stoji, ali Evroliga u košarci je drugorazredno takmičenje. Najbolji igrači su u NBA ligi, dok su u fudbalu u Ligi šampiona. To govorim kao predsednik Sportskog društva Crvena zvezda. Kada igrate u košarci sa Realom i Barselonom, igrate protiv klubova sa dva puta većim budžetom. U košarci sa 35.000.000 evra osvajate Evropu, dok u fudbalu ne možete ni Ligu konferencije. Nas će u Ligi šampiona čekati klubovi sa budžetom od 800.000.000 evra. Neuporedive su te stvari. Košarka se u Evropi igra na ozbiljnom nivou u nekoliko zemalja. U Španiji, Grčkoj, Turskoj, Srbiji... I više nigde.

Da li je Eraković morao da bude prodat?

- Naravno da jeste, morao je još prošle godine da bude prodat. Oko 12.000.000 Zvezda mora da prihoduje od transfera. Prošle godine smo imali veću ponudu za njega i odbili smo iz razloga što nam je trebao za kvalifiakcije za Ligu šampiona. Velikih je tih 9.500.000 evra koje smo odbili zbog potencijalnih 20-25 miliona. Svedoci smo da je cena pala. I godine su te koje određuju cenu igrača. Da ne ulazimo u razloge, prošle godine je bio projektovan da se proda. Igrači moraju da se prodaju. I do oslobađaju mesto drugima.

Na pitanje da li bi Uroš Račić, Nemanja Maksimović ili Luka Milivojević mogli da se vrate u Zvezdu, Terzić je bio kratak:

- Nije realno.

Crvena zvezda je praktično dogovrila transfer Emanuela Late Lata iz Atalante. Postigla je dogovor sa italijanskim klubom vredan 3,5 miliona evra. Međutim, posao nije završen.

- On je ispunjavao sve kriterijume. Uklapao se izvanredno u visok presing koje Bahar forsira. Potpisali smo ugovor sa Atalantom, 3.500.000 na šest rata. Zapelo je na relaciji agenti-klub. To je sada prošlo vreme. Sad se postavlja pitanje da li da ga dovedemo? Ja bih lično voleo da dođe. Mada, u formaciji 3-5-2, ako dođe Late Lat, biće teško uklopiti sve igrače. Posebno što Bahar mnogo očekuje od Kataija.

Slaba Superliga

Terzić ističe da će Zvezda imati dva tima, jedan za Evropu i jedan za domaće takmičenje.

- Velika su očekivanja, veliki je broj utakmica, treba nam veliki roster, trebaju nam dva tima i veliki broj igrača. Naravno da to košta, nama su i prihodi i rashodi došli na 55 miliona evra. Mi ako želimo uspehe moramo investirati u igrače.

Terzić je rekao da je slaba domaća liga sada veliki problem za Zvezdu.

- UEFA sledeće godine podiže nagrade za 40 odsto, Crvena zvezda takvu situaciju ne može da propusti. Mi moramo ulagati u igrače. Zvezda je kao klub svesna toga, napravili smo održiv klub i to je bitno… Nama je cilj da Zvezda bude što jača. Ne volim lažnu skromnost i one lažne floskule iz doba komunizma da bez jakog Partizana nema jake Crvene zvezde. Uz dužno poštovanje Partizanu, on nam u ovom momentu nije konkurent, Zvezda se meri sa klubovima srednje kategorije. To su Dinamo Zagreb, Olimpijakos, Kopenhagen, Sparta Prag. Problem Zvezde je slaba liga. Videli ste utakmicu sa TSC-om koji je vicešampion, a tri puta nisu mogli da pređu centar. Biće teško našim igračima da se iz druge brzine prebace u turbo brzinu. Još jedan problem je enormni rast kluba, a mi sad igramo u slaboj ligi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike