Zvezda ponovo igra Ligu Evrope! Borjane i ekipo, šansu opet imate, pokažite kakvog ste kova

27.08.2021

08:34 >> 08:53

0

Nije bilo uspeha sa Moldavcima, ali jeste sa Rumunima

Zvezda ponovo igra Ligu Evrope! Borjane i ekipo, šansu opet imate, pokažite kakvog ste kova
Copyright FK Crvena zvezda

Nova sezona i nova grupna faza UEFA takmičenja. Crvena zvezda će već peti put zaredom igrati, što u Ligi šampiona, što u Ligi Evrope. Ove godine se opet krenulo od kvalifikacija za elitno takmičenje, ali se ispostavilo da je Šerif bio nepremostiva prepreka. Na kraju su se Moldavci i plasirali, eliminisavši zagrebački Dinamo.

Ali sada je to nebitno. Najvažnije je da je u dvomeču sa Klužom obezbeđen plasman u Ligu Evrope, što je na neki način i sredina. Nije ni Liga šampiona ni Liga konferencija, koja je pre ovog meča bila i zagarantovana.

Iako je primarni cilj bio Liga šampiona, ispunjen je onaj za korak niže i to dvostrukom pobedom, što ove sezone nije bio slučaj. Podsetimo, protiv Kairata upisan je poraz, a zatim pobeda, dok je protiv Šerifa bio remi i poraz. Sada je ekipa Dejana Stankovića pobedila i u revanšu.

U Beogradu je bilo 4:0, pa se postavilo pitanje da li će doći do opuštanja, ili pada koncentracije. Stanković je na takvo pitanje uzvratio odgovorom “da je on plaćen da se to ne dešava”. Mada, iako je Zvezda upisala pobedu, bilo je tih padova, posle odličnog početka, koji je bio posledica ranog gola. Ali onda je uzvratio rumunski šampion, golom za izjednačenje.

pročitajte još:

Ipak, sreća je posle pogledala crveno-bele, pošto je golman “Železničara” poklonio Milanu Pavkovu šansu da pogodi nebranjenu mrežu. Zatim je Milan Borjan ponovo spasio Zvezdu, odbranivši penal. Da se razumemo, teško da bi crveno-beli bili eliminisani i da je realizovan penal, ali bi sigurno meč bio drugačiji i neizvesniji za nijansu.

Stankovićevoj ekipi se mora čestitati na prolazu u Ligu Evrope, i možda je tako i bolje. U ovom trenutku, Zvezda zna da “štuca”, pa bi ulazak u Ligu šampiona sigurno bio (pre)veliki zalogaj za ovu generaciju. Naravno da ni Ligu Evrope ne igraju loši klubovi, naprotiv… Ali je to ipak takmičenje u kojem možda i može nešto više da se uradi. To su uostalom pokazali i prošle sezone, kada su u dvomeču 1/16 finala odigrali sa Milanom junački i tako i ispali.

Koga će žreb u Istanbulu “spojiti” sa Zvezdom saznaćemo nešto posle 12 časova. Mogu to da budu Napoli, Bajer, Lacio, Betis, Sosijedad, Fenerbahče, Marselj, Galatasaraj, Ferencvaroš, Molde…

Ali ko god da bude, biće neophodna konstantnost u formi i kontinuitet rezultata. U ovoj fazi takmičenja, ni pod razno neće smeti da bude praznog hoda, čega je ove sezone bilo itekako. Da se ne bi ostvarila ona opšte poznata fraza, “Evropa ne prašta ovakve greške”.

Neka, na primer, koliko god je to moguće, bude postojanosti kao što je to slučaj kod Borjana. Samo u sinoćnoj utakmici, imao je (između ostalog) dve odlične intervencije u prvom poluvremenu, a zatim i odbranjen penal. Spasavao je i u završnici, uostalom, kao i mnogo puta u sezonama za nama. Ne znači ovo da je samo Borjan zaslužan za uspeh. Tu su i nosioci igre, u vidu Aleksandra Kataija, Mirka Ivanića i Gelora Kange (kada nema bubice), odbrana je dobila mnogo dolaskom Aleksandra Dragovića…

Naravno, za Ligu Evrope biće potrebni i dodatni igrači. Još se ne zna da li će Rišairo Živković da dođe, a do ugovorenog dolaska Ohija iz Moldea ima još nekoliko meseci. Tako da će Stanković ove bitke verovatno morati da bije sa postojećim kadrom, a startna postava se 90 odsto iskristalisala.

Sa ili bez njih, Zvezda će opet imati priliku za dokazivanje na evropskoj sceni u novim utakmicama. Da se vidi od kakvog su materijala napravljeni, sa svim svojim manama i pozitivnim osobinama.

A da će da im bude lako, sigurno neće. Uostalom, Evropa je igra za “velike momke”.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike