Sergej još jedna zvezda u nizu koja stiže kod Saudijaca, ali Arapi su obesmislili fudbal! Nude tri puta veće ugovore, liga nikad jača, ali..

10.07.2023

12:10

0

Autor: A. S.

Od dolaska Ronalda "jure" za velikim ugovorima, samo im Mesi rekao "ne"

Sergej još jedna zvezda u nizu koja stiže kod Saudijaca, ali Arapi su obesmislili fudbal! Nude tri puta veće ugovore, liga nikad jača, ali..
Sergej Milinković-Savić - Copyright Tanjug/Claudio Grassi/LaPresse via AP/

Klubovi iz Saudijske Arabije i definitivno su rešili da u svoje redove dovedu i Sergeja Milinković-Savića. Srpski vezista je godinama odolevao brojnim ponudama i ostajao veran Laciju, ali nova ponuda iz Al Hilala može da načini promenu.

Naravno, ništa još uvek nije definitivno, a ukoliko se Sergej odluči na promene, imaće priliku da u Saudijsko Arabiji igra sa brojnim zvezdama svetskog fudbala, koje su se odlučile da u poznim godinama zarade dodatne milione.

Ali, pored onih koji su na zalasku karijere, Arapi su rešili da potpišu ugovore i sa zvezdama evropskog fudbala, koje su još uvek mogle da plene i čine prevagu u mečevima Lige šampiona.

Odavno je novac uložen u fudbal prešao svaku granicu. Bogataši sa Istoka ne štede kako bi od fudbalske lige u Arabiji načinili snažnog konkurenta evropskom fudbalu. Tako su krajem decembra prošle godine Kristijanu Ronaldu dali oko 200 miliona evra za godinu dana ugovora, a Portugalac je potpisao na dve i po godine. Naravno, to nije jedina zarada, treba uključiti brojne dodatke, bonuse i sponzorske ugovore koje nosi dolazak u ovaj kraj sveta.

A nakon što je Ronaldo "povukao nogu", dok je ranijih godina bio manji broj evropskih igrača, sa jakim ugovorima, sada su rešili da se pojačaju.

Tako je stigao i Eduard Mendi, pa potom i Ngolo Kante, ali i Karim Benzema. Francuz je napustio Real Madrid kao slobodan igrač, a iako je već u poznim igračkim godinama, protekle sezone je pokazao da "nije za bacanje". Tu su i Marcelo Brozović, Ruben Neves, a među poslednjima je stigao i Kalidu Kulibali. Za sada, jedino je Lionel Mesi veliko ime koje je napustilo Evropu, a karijeru je odlučio da nastavi daleko od Saudijske Arabije, čak u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, ono što treba napomenuti, reč je o transferima tri bogatija kluba, koja imaju ili bogate vlasnike ili bogate finansijere, pa nisu štedeli. Međutim, i u njihovoj ligi ima ekipa koje se oslanjaju na domaće snage ili igrače iz tog kraja sveta. Naravno, Arapima je cilj da od lige načine skupinu timova u kojima će nastupati igrači vrhunskog kalibra i priređivati im fudbalske predstave kao što su to činili u Mančester Junajtedu, Real Madridu, Čelsiju, Juventusu....

Pokušali su sa ulaganjem kapitala, u pre svega klubove iz Premijer lige, da naprave proboj na evropskoj sceni, što im je uspelo u izvesnoj meri, a isplatilo se tek titulom Mančester Sitija u Ligi šampiona, ali jasno je da žele isto to i u svojoj "kući".

Ponudama koje nude igračima koji se trenutno nalaze u Evropi, samo doprinose obesmišljavanju kako njihove lige, tako i fudbala. Nedavno je Bernardu Silvi, Al Hilal ponudio finansijski tri puta jači ugovor od onog koji trenutno ima u Mančester sitiju. Portugalac se još uvek nije odlučio na promenu sredine, ali reč je o ciframa koje je teško odbiti, a jedino što bi igrače njegovog kalibra moglo da zadrži u Evropi jeste ambicija da igraju Ligu šampiona i još uvek konkurentnije lige.

Ali, u toj želji, kako smatra predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin, prave i jednu veliku grešku, koju su ranijih godina načinili i kineski klubovi, odnosno bogati vlasnici iz tog dela sveta.

- Saudijska strategija transfera je greška za saudijski fudbal. Taj novac treba da ulože u akademije, dovode trenere i razvijaju svoje igrače… Kupovina igrača na kraju karijere nije sistem koji razvija fudbal… Slična greška kao u Kini - rekao je Čeferin.

Kinezi su ranijih decenija činili isto, a kada su shvatili da svetske zvezde ne doprinose kvalitetu tamošnjeg fudbala i reprezentacije, odlučili su se da rade na omladinskim školama u kojima radi i veliki broj trenera iz Evrope, ali i Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike