Portugal u suzama: Umro je Benfikin "Mali genije", neverovatni dribler i vlasnik najskupljeg transfera u Francuskoj

10.08.2022

12:17

0

Autor: 24sedam

Veliki fudbaler preminuo u 63. godini posle duge i teške bolesti

Portugal u suzama: Umro je Benfikin "Mali genije", neverovatni dribler i vlasnik najskupljeg transfera u Francuskoj
šalana - Copyright printscreen

Navijači Benfike i Portugala oplakuju danas odlazak sa životne scene legenedarnog Fernanda Šalane, u njegovoj 63. godini.

"Mali genije", kako su ga oslovljavali mediji na zapadnoj strani Iberijskog polusotrva, ostaće upamćen kao veliki majstor driblinga, markantnog izgleda sa gustim crnim brkovima i dugom kosom.

Došao je u Benfiku 1974. godine sa 15 godina da bi u narednoj deceniji postao jedan od glavnih fudbalera u zemlji. Bio je izuzetnog niskog rasta (163 centimetara), ali su mu nisko težište i brze noge dodatno činile dribling nečitljivim za protivnike.

Šalana je bio jedno vreme rekorder francuskog fudbala zbog izuzetno skupog prelaska iz Benfike u Bordo za tada neverovatnih 1.500.000 evra 1984. godine. Portugalci su predvođeni Šalanom i centraforom Žordaom bili pravi hit EP te godine organizovanog u Francuskoj, pa su u Bordou odlučili da ne žale novac i dovedu simpatičnog brku sa brojem 6 na dresu.

Zbog svog izgleda dobio je nadimak "Šalaniks", koji je bio aluzija na ime galskog junaka iz stripova Asteriksa, ali uprkos lepom dočeku u novoj zemlji povrede su ga sprečile da bude dobar kao u Portugalu. karijeru je završio u Estrelja Amadori u sezoni 1991/92.

Za Portugal je odigrao 27 utakmica, a nakon igračke karijere u nekoliko navrata je bio član strčnog štaba Benfike.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike