Berluskoni vodio Milan tri decenije - 8 Skudeta i 5 Lige šampiona, učinili Van Bastena, Deju, Kaku i Ibru besmrtnim!

12.06.2023

12:01

0

Autor: A. S.

"Fudbal više nikada neće biti isti"

Berluskoni vodio Milan tri decenije - 8 Skudeta i 5 Lige šampiona, učinili Van Bastena, Deju, Kaku i Ibru besmrtnim!
Copyright Profimedia

Voleli ga ili ne, u svetu fudbala stvorio je veliku imperiju. Od kako je 1986. godine spasao Milan sa ivice bankrota i kao prvi čovek predvodio rosonere, Silvio Berluskoni je doneo novu dimenziju u italijanskom fudbalu.

Vest da je u 86. godini preminuo u bolnici San Rafaele možda i nije odjeknula kako se očekivalo, ali veliki predsednik Milana i premijer Italije, učinio je mnogo za italijanski fudnal.

Italijani će mu zauvek pamtiti kako je "napravio" generaciju igrača koji su postali reprezentacija Italije, i u najsjajnijim danima činili jedno.

Kada je Berluskoni preuzeo Milan, uneo je i strategiju i viziju u klub koji se nalazio na ivici ponora. Uspeo je da načini promene koje su ubrzo potom postale standard za čitavu ligu i italijanski fudbal uopšte.

Tako je nastala i legenda o Milanu, koji je u godinama koje su dolazile više puta stigao do vrha, naravno, sa Berluskonijem na čelu.

 

U periodu od 1986. godine do 2017. kada je Berluskoni prodao klub, osvojili su 29 titula, osam Skudeta, Kup Italije, sedam Superkupova Italije, pet Liga šampiona, pet Superkupa Evrope, dva Interkontinentalna kupa i Svetsko klupsko prvenstvo. Takođe, kada se govori o najvažnijim pojedinačnim priznanjima, u pomenutom periodu, osvojene su i sedam Zlatne lopte.

Za preko tri decenije vladavine, iz crveno-crnog dresa izašli su mnogi velikani, poput Marka Van Bastena, Dejana Savićevića, Roberta Bađa, Andreja Ševčenka, Kake i Zlatan Ibrahimović, a sigurno da je u njihovom nastajanju ulogu imao i Berluskoni.

Italijanski mediji na dominaciju Milana podsećaju rečima čuvenog francuskog L'Ekipa: „Posle Milan-Real Madrid (5-0, 19. april 1989.), fudbal više nikada neće biti isti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike