Šta će biti konstantovano na Skupštini Partizana: Dug može da naraste i do 50 miliona evra!

21.12.2020

11:14 >> 11:38

0

Delegati su već glasali, a najvažnije će biti njihovo izjašnjavanje oko usvajanja finansijskog izveštaja

Šta će biti konstantovano na Skupštini Partizana: Dug može da naraste i do 50 miliona evra!
Copyright MN Press

Članovi Skupštine Partizana održaće verovatno najčudniju sednicu u klupskoj istoriji zbog poznatih problema sa trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji. Neće biti okupljanja delegata 23. decembra, niti onlajn veze kao u slučaju Real Madrida. Izostaće interakcija, ali očigledno da je situacija diktirala takav način rada najvažnijeg klupskog tela i da drugačije nije bilo moguće organizovati u slučaju crno-belih.

U nemogućnosti da se u oči pogledaju svim članovima Skupštine dostavljen je materijal za sednicu, raspoređen po tačkama dnevnog reda, uz glasačke listići, a oni su nakon upoznavanja sa sadržajem dostavili klubu i Nadzornom odboru svoje glasove i u napomenama naveli svoja razmišljanja pod tačkom “razno”.

Najvažnija tačka bila je “Usvajanje finansijskog izveštaja za 2020. godinu”, a taj detalj najviše interesuje i navijače, budući da se u poslednje vreme mnogo spekuliše oko visine ukupnog duga kluba. Prošlo podvlačenje crte, u avgustu ove godine, dalo je do znanja javnosti da su crno-beli državi, igračima, menadžerima i raznim dostavljačima dužni 31.000.000 evra, ali u taj završni račun zaključno sa 31.decembrom 2019.godine nisu ušli prihodi od UEFA na ime plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, novac od transfera Strahinje Pavlovića u Monako, kao i od Umara Sadika u Almeriju.

MN Press

Veliko je pitanje i kada će biti proknjiženo i obeštećenje od Filipa Stevanovića i da li je već neki deo od 6.500.000 evra uplaćen na ime kapare od strane Mančester sitija. Prema tim stavkama moglo bi se zaključiti da su crno-beli “korona godinu” završili u debelom plusu, ali nije tako. Pare od Pavovićevog transfera odmah su morale da pokriju gubitke iz sušne prethodne godine, kada je sezona u Evropi završena u ispadanjem u kvalifikacija za LE od Bešiktaša, pa tada ni od transfera nije došao značajniji novac.

Pročitajte još

Nezvanično, dugovi prema pojedinim igračima koji su još u ekipi mere se u stotinama hiljada evra, ali su reprogrami uredno potpisani, pa se nekako pronalazi rešenje na kome insistira UEFA. Ipak, više je nego jasno da to ponekad liči na presipanje iz šupljeg u prazno, da se Partizan nalazi u začaranom krugu, u kojem se dugovi povećavaju kao i broj njegovih poverilaca, a tek treba sagledati kakve će gubitke proizvesti aktuelna sezona.

Ne bi bilo iznenađujuće da minus prebaci i granicu od 50.000.000 evra, što stvarno i nije za čuđenje ako se zna da je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, uprkos svim ekonomskim dostignućima njegovog kluba, morao da založi svoju nekretninu kao hipoteku kako bi od banke dobio novac za isplatu obaveza prema igračima i zaposlenima.

Partizan, međutim, sa svim svojim minusima na računu , demonstrira i ove sezone jednu zapanjujuću vitalnost svog sportskog sektora. Sa izuzetkom Bajbeka, koji se još nije dokazao, a angažovani stranci pokazuju da bi od njihove dalje prodaje moglo čak i da se zaradi. Banjak obećava, Suma je, priča se, na izlaznim vratima, Asano postaje zanimljiviji otkako je popravio realizaciju.

Prava snaga je ipak, fabrika “Zemunelo”, koja radi punom parom i radi odlično. Ove sezone predstavljeni su Čolić, Štulić, Stojković, Jović, Popović, uz već iskusnog Lazara Pavlovića koga su povrede zaustavile u napredovanju. Iz omladinskog tima će uskoro biti uključeni golman Gočmanac, štoper Đorđević, desni bek Bojat, vezni igrač Petković i napadač Vlahović.

MN Press

U Teleoptiku obećavaju napadač Stanojlović, vezni igrač Blagojević, kao i zadnji vezni Knežević, dok kod kadeta u 2004. godištu igra nekoliko klinaca velikog potencijala. Svi oni garantuju opstanak klubu, a da bi se iz sadašnje faze “životarenja” prešlo u fazu “lepa budućnost” potrebna je ozbiljna finansijska injekcija sa strane. Od sponzora ili nekog ko bi se, možda, pojavio u ulozi vlasnika, svejedno.

Nastavljajući da živi prepušten samom sebi, Partizan će tom “autofagijom” na kraju pojesti svoju materiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike