Dan kada je svet napustio najveći engleski trener

20.09.2020

07:40 >> 08:40

0

Autor: Jovan Terzić

Svi ljubitelji fudbala bili su u žalosti 20. septembra 2004. zbog smrti čoveka koji je od drugoligaša napravio dvostrukog evropskog prvaka

Dan kada je svet napustio najveći engleski trener
Copyright Profimedia

Čovek kojem su posvećeni mnogobrojni intervjui, knjige, dokumentarci i filmovi, bez dileme najveći fudbalski trener kog je Engleska dala, umro je 20. septembra 2004.

Bio je to dan kada je svet tugovao zbog odlaska čuvenog Brajana Klafa, koji je u 70. godini izgubio borbu s rakom.

Ne bih rekao da sam bio među najboljima u svom poslu. Bio sam najbolji – jedna je od legendarnih izjava čoveka koji je od drugoligaša Notingem Foresta napravio prvaka Engleske i dvostrukog evropskog šampiona.

Pre toga je i Derbi Kaunti doveo od druge lige do trona engleskog fudbala, kao i do polufinala Kupa šampiona.

Ogromna podrška kroz trenersku karijeru od prvog dana bio mu je Piter Tejlor, koji je često bio u senci harizmatičnog i za medije zahvalnog Klafa.

Dvojica velikih prijatelja rastala su se 1982. godine, kada se Tejlor prvo povukao iz posla, a onda šest meseci kasnije preuzeo Derbi Kaunti. Odnos je tada zahladneo, a potpuno su prekinuli kontakt 1983. godine, kada je Klaf zamerio Tejloru zato što ga nije informisao da planira da mu uzme levo krilo Džona Robertsona za svoj tim. Čak se nisu pozdravili tokom međusobnog duela FA kupa, u kom je Tejlorov Derbi pobedio sa 2:0.

Tandem za sva vremena: Brajan Klaf i Piter Tejlor Profimedia

Vest o smrti svog dugogodišnjeg najbližeg saradnika i prijatelja, 4. oktobra 1990, Brajan Klaf je, ipak, teško podneo.

Piteru. I dalje mi mnogo nedostaješ. Jednom si mi rekao da kada odeš, u mom životu neće biti mnogo smeha. Bio si u pravu”, napisao je Klaf kao posvetu u svojoj autobiografiji objavljenoj 1994. godine.

Pre nego što je postao odličan trener, Brajan Klaf je bio uspešan golgeter. U 274 prvenstvene utakmice za Midlsbro (213) i Sanderlend (61), postigao je 251 gol (197 za Midlsbro, 54 za Sanderlend). Igračku karijeru završio je u 30. godini zbog povrede ligamenata.

Sjajni tandem rastao se nakratko i leta 1974, kada je Klaf prešao iz Brajtona u Lids junajted, za koji je do tada govorio da bi zbog grubosti i varanja njegovih igrača trebalo da bude izbačen u niži rang. Navodno je, po dolasku na prvi trening, fudbalerima tada aktuelnog šampiona Engleske rekao: „Slobodno možete da bacite vaše medalje, jer ih niste osvojili pošteno.”

Nije se dugo zadržao na „Eland roudu”, svega 44 dana.

Na klupu Notingem Foresta seo je 6. januara 1975, a 16. jula 1976. pridružio mu se Piter Tejlor. Od tada počinje pisanje istorije…

– Dobri treneri prave dobre timove. Ne postoji tako nešto da su ekipe te koje stvaraju trenere – još jedna je od izjava Brajana Klafa, koji, uprkos svim uspesima, nikada nije vodio reprezentaciju Engleske.

Prema njegovom mišljenju, u nacionalnom savezu smatrali su da nije podoban za taj posao pošto bi želeo da “vodi šou”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike