Deda Radnički napunio 100 godina! Niš je pevao cele noći, Meraklije bakljadom obojile grad u crveno! (GALERIJA)

24.04.2023

08:30

0

Autor: G. F.

Spektakularnom proslavom obeležen vek postojanja čuvenog fudbalskog kluba

Deda Radnički napunio 100 godina! Niš je pevao cele noći, Meraklije bakljadom obojile grad u crveno! (GALERIJA)
Navijači Raddničkog - Copyright MN Press

Fudbalski klub Radnički iz Niša danas slavi 100. rođendan!

U predvečerje velikog jubileja na centralnom gradskom trgu u Nišu održan je veliki koncert na kojem su građani Niša i Meraklije, navijači Radničkog, proslavili stogodišnjicu svog kluba. 

Pred više hiljada okupljenih nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting Sparrow, kao i di-džejevi Gavra i Ceka. Svi izvođači su veliki navijači Radničkog, a mnogi su klub i opevali u svojim pesmama. Priređena je i spektakularna bakljada i vatromet, pa su niška Tvrđava i čitav centar grada bili obojeni u boje Radničkog.

Od dana osnivanja pa sve do 40. rođendana Radnički nije bio deo jugoslovenske elite, a godine velikih uspeha počele su 1975. kada je osvojen Balkanski kup.

Osamdesete godine bile su najbolje u istoriji Radničkog, koji je stigao čak do polufinala Kupa UEFA sa nemačkim Hamburgom.

Nakon rata na prostorima bivše države, pa sve do pre 7 godina niški klub nije uspevao da se stabilizuje ni, rezultatski ni organizaciono. Pre četiri godine završili su kao vicešampioni države što im nikada ranije nije uspelo.

- Vek postojanja dočekujemo kao finansijski stabilan klub. Iskren da budem, nedostaju nam sportski rezultati ove godine, ali, za pet godina koliko vodimo klub, tri puta smo igrali evropska takmičenja što govori o našim ambicijama. Očekujem znatno više od sledeće sezone, odnosno povratak u vrh tabele - rekao je predsednik kluba i UO Radničkog Dragan Marković Markoni te dodao da se nada i  da će uskoro krenuti i radovi na renoviranju stadiona "Čair".

Promo/FK Radnički Niš
Dragan Marković Markoni

- Ja nisam Nišlija, mada sam živeo u ovom gradu nekoliko godina. U svakom slučaju Radnički kao najpoznatiji sportski brend juga Srbije tom prilikom me je osvojio i sigurno ću biti Meraklija do kraja života!

Prvi čovek Radničkog Ivica Tončev kaže da je malo klubova u Srbiji koji imaju takvu tradiciju i istoriju.

- Radnički je nadživeo 6 država, ratove, zabrane... Ali se uvek borio i izborio za svoje mesto. Brojne generacije pamte slavne igrače i podvige našeg kluba. Imali smo i uspone i padove u prethodnom periodu. Ali smo napravili stabilan klub i to je naše najveće postignuće!

Tončev je naglasio da klub ima nekoliko neostvarenih ciljeva, a jedan je posebno izdvojio:

- Ne bismo bili ovde da ne verujemo da jednog dana možemo da osvojimo prvenstvo Srbije ili Kup. Tako da kao naš prioritet za budućnost ostaje da našim navijačima u narednom periodu donesemo i jedan trofej!

Niški Radnički, ili kako reče neko od okupljenih na proslavi "deda Radnički" napunio je 100 godina! Čestitamo i želimo sreću u budućnosti velikom klubu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike