Hajde da zajedno podižemo svest o problemima osoba sa invaliditetom! POKS reagovao na pisanje portala 24sedam!

22.03.2023

20:30

0

Država je prepoznala situaciju i od velike je pomoći, ali u mnogim oblastima je i dalje lošije stanje

Hajde da zajedno podižemo svest o problemima osoba sa invaliditetom! POKS reagovao na pisanje portala 24sedam!
Tribina za osobe u invalidskim kolicima - Copyright Profimedia

Nakon teksta koji smo objavili u utorak, a koji govori o problemima osoba sa invaliditetom da uživo gledaju fudbalske utakmice na stadionu, stiglo je i prvo reagovanje.

Paraolimpijski komitet Srbije (POKS) prepoznao je našu želju da pomognemo ljudima kojima je pomoć neophodna kako bi mogli uz što manje smetnji, ili bez istih, žive zajedno sa nama.
Pismo POKS prenosimo u celosti:

- Poštovani, zahvaljujemo Vam se na istraživanju i tekstu koji ste objavili o pristupačnosti fudbalskih stadiona u Srbiji. Tekstovi kao što je Vaš koji je objavljen na portalu 24sedam suštinski doprinose podizanju svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom i to na najbolji način, baveći se konkretnom situacijom. Kao što ste i sami zaključili, situacija je šarolika - stariji objekti, a za sada oni još uvek čine većinu, su ili nepristupačni ili su u nekoj meri prilagođeni za upotrebu od strane osoba sa invaliditetom. Noviji objekti, građeni u poslednjih desetak godina su, u skladu sa Zakonom o sportu, pristupačni. Zahvalni smo što je država prepoznala naše potrebe i uspostavila zakonsku regulativu kojom se uvećava pristupačnost sportskih objekata. Želimo da naglasimo da Ministarstvo sporta godinama unazad sprovodi konkurse za povećanje dostupnosti sportskih objekata. I dalje, u mnogim mestima situacija u pogledu pristupačnosti sportskih objekata je daleko od zadovoljavajuće. Na osnovu naših iskustava, situacija sa opštom pristupačnošću je daleko lošija u poređenju sa pristupačnošću sportskih sala, terena i bazena - kažu iz POKS.

I to zaista otvara brojne teme. Raduje činjenica da država pomaže, raduje i najavljena izgradnja novih stadiona koji će sigurno ispunjavati propisane standarde... Ali, brinu neke druge osnovne životne stvari.

Kroz brojne razgovore sa ljudima koji žive sa invaliditetom shvatili smo da za njihov normalan život zapravo i nisu potreban bog zna kako velika sredstva. Možda je ključ problema što su "neprimetni" i daleko od očiju javnosti.

Zbog toga, zajedno sa Paraolimpijskim komitetom Srbije, pozivamo sve koji osećaju potrebu i imaju način i mogućnosti da pomognu, da se uključe. Ljudi smo! Ne dajmo da empatija postane nešto čega više nema. Ne samo da je neophodno, nego mi to i možemo. Bez mnogo muke!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike