Liverpulovo istorijsko ponižavanje Mančester junajteda! Rekorda je mnogo - evo šta će se sve pamtiti posle magične noći Redsa!

05.03.2023

19:46

0

Autor: A. Š.

Mnogo toga će posle ovog meča ostati upisano, kako u istorijskim almanasima oba kluba, tako i Premijer lige

Liverpulovo istorijsko ponižavanje Mančester junajteda! Rekorda je mnogo - evo šta će se sve pamtiti posle magične noći Redsa!
Copyright Tanjug/AP Photo/Jon Super

Družina Jirgena Klopa večeras je na svom „Enfildu“ zaslužila oproštaj za sve grehove iz sezone koje je do pre samo nekoliko nedelja pretila da se svrsta među jedne od najgorih u prebogatoj istoriji „redsa“.

Mo Salah i drugovi su u najvećem derbiju Premijer lige vratili Mančester junajted na fabrička podešavanja, nanevši mu najbolniji poraz u, takođe slavnoj, istoriji – 7:0.

A kada već pričamo o istoriji, evo šta će sve ostati zapisano u večnim knjigama, kako dva velikana ostrvskog, evropskog i svetskog fudbala, tako i, po mišljenju mnogih, najjače lige na planeti.

Liverpul je večeras naneo Mančester junajtedu najteži poraz u međusobnim duelima, pošto je oborio rekord star 128 godina i trijumf od 7:1 iz davne 1895. godine. Ujedno, „đavoli“ su četvrti put u istoriji pretrpeli najteži poraz, pošto su prethodno istim rezultatom gubili od Blekburna (april, 1926.), Aston Vile (decembar, 1930.) i Vulverhehemptona (decembar 1931.).

Istorijsko veče na kultnom liverpulskom stadionu imao je Mo Salah. Maestralni Egipćanin sa po dva gola i asistencije došao do direktnog učestvovanja u 33 pogotka Liverpula ove sezone (22 gola, 11 asistencija), postavši tako i jedini igrač u Premijer ligi koji je u dosadašnjem delu sezone ostvario „dabl-dabl“ učinak.

Pored toga, Salah je ušao u istoriju „redsa“ kao najbolji strelac kluba svih vremena u Premijer ligi (129 golova na 205 utakmica), postavši ujedno i prvi fudbaler Liverpula ikada koji je postigao gol na šest uzastopnih nastupa protiv Mančester junajteda u svim takmičenjima.

 

 

U najubedljivijem porazu Erika ten Haga u njegovoj trenerskoj karijeri, u kojoj je dosad vodio 481 utakmicu u svim takmičenjima, Kodi Gakpo je postao tek peti fudbaler Liverpula koji je postigao golove protiv Evertona i Mančester junajteda na „Enfildu“ u istoj sezoni Premijer lige, a prvi od Danijela Staridža kojem je to uspelo u sezoni 2013/14.

Takođe, Holanđanin je svoje ime upisao na još jednu istorijsku stranicu Liverpula. Sa Darvinom Njunjezom postao je prvi tandem koji je na istoj takmičarskoj utakmici protiv „crvenih đavola“ postigao po dva gola još od Artura Godarda i Džejmsa Stjuarta (februar 1910. godine), dok su njih dvojica u društvu Salaha postali tek četvrti trio u istoriji Premijer lige koji je na istoj utakmici po dva puta tresao mrežu protivnika, a prvi od Kola, Jorka i Solskjera, kojima je to pošlo za nogom 1999. godine na utakmici Mančester junajteda i Notingem Foresta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike