Zvezda i Partizan ne zaboravljaju tragičnu pogibiju "Bazbijevih beba"! (FOTO)

06.02.2023

14:01

0

Autor: D. N.

Tužna godišnjica za Mančester junajted obeležena i u Beogradu

Zvezda i Partizan ne zaboravljaju tragičnu pogibiju "Bazbijevih beba"! (FOTO)
Plaketa povodom godišnjice pogibije "Bazbijevih beba" - Copyright FK Crvena zvezda

Tačno pre 65 godina desila se jedna od najvećih tragedija u svetu sporta. Na minhenskom aerodromu srušio se avion sa fudbalerima Mančester junajteda, dan nakon utakmice sa Crvenom zvezdom.

Povodom tužne godišnjice, u Beogradu je organizovan skup. Ispred Crvene zvezde događaju su prisustvovali počasni predsednik Dragan Džajić, predsednik Svetozar Mijailović i nekadašnji Zvezdin as Dušan Maravić.

Pored delegacija oba kluba deo svečanosti su bili predstavnik ambasade Velike Britanije, kao i predstavnik hotela u kojem su boravili fudbaleri Mančester junajteda.

Na samom kraju događaja je bivši igrač Mančestera Roni Džonsen Mijailoviću uručio prigodan poklon, dok je Džajić održao govor.

- Kada ni posle 65 godina ne bledi sećanje, znači da pamtimo sa pijetetom, da poštujemo, da generacije pred nama učimo kako veličina i tradicija, žrtve i heroji uvek moraju da imaju svoje mesto u našim srcima i našim razmišljanjima o budućnosti. Mančester junajted i Crvenu zvezdu vežu brojni sportski aspekti, nažalost i tragedija koju je jedan veliki tim imao na povratku iz Beograda.

Velike utakmice, golovi, nadigravanja, radost pobeda i tuga poraza. Između ostalog i prvi stranac koji je u Mančester junajted stigao iz redova Crvene zvezde, Nikola Jovanović, kao i jedan od kapitena tima, Nemanja Vidić. Naučeni smo da fudbalske i sportske prijatelje poštujemo i ljubomorno čuvamo. Nesreće nas povređuju i ostavljaju ožiljke, ali nas itekako zbližavaju.

One nas uče da poštujemo dragocenost života i sve ono što ga čini. Danas se prisećamo onih koji su nastradali i zahvaljujemo što su učvrstili veze velike fudbalske zajednice. Crvena zvezda pamti 1958. godinu i "cveće Mančestera". U Beogradu, u Crvenoj zvezdi, uvek možete da računate na iskrene fudbalske prijatelje Mančester junajteda - zaključio je Džajić.

Oglasio se i Partizan, objavom na Tviter nalogu.

- Na današnji dan, pre 65 godina srušio se avion sa fudbalerima Mančester junajteda na putu iz Beograda i osam "Bazbijevih beba" odveo u večnost - napisali su crno-beli.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike