Borjan zove na oproštaj od Mihe, otkriva tajne uspeha Zvezde: Bože zdravlja, uspećemo

02.02.2023

09:26

0

Autor: P.K.

Kapiten crveno-belih želi da se svi dostojno oproste od legende srpskog fudbala

Borjan zove na oproštaj od Mihe, otkriva tajne uspeha Zvezde: Bože zdravlja, uspećemo
Milan Borjan - Copyright Prinscreen/K1

Superliga Srbije počinje u petak, ali centralni meč kola igra se u subotu, kada šampion Crvena zvezda dočekuje Vojvodinu. Razlog nisu samo bodovi, već i činjenica što je to meč posvećen Siniši Mihajloviću, prerano preminuloj legendi oba kluba i evropskog fudbala.

Mihina porodica, ali i brojne legende, zaista brojne pozvale su navijače na meč, a njima se sada priključio i kapiten Crvene zvezde Milan Borjan.

- Nadam se da će biti pun stadion. Siniša Mihajlović je legenda oba naša kluba, i Crvene zvezde i Vojvodine, cele države. Bio je i dobar čovek pre svega, i ovu utakmicu ćemo da posvetimo njemu. Želja nam je da se pozdravimo sa njim na najbolji mogući način sa našim navijačima. Pozivam sve da dođu u što većem broju i da se oprostimo od njega kako dolikuje. Ostavio je veliki trag u našem fudbalu. U subotu očekujem fer i korektnu igru na terenu i isto takvo navijanje s tribina. Pa neka bolji pobedi. Sve mora da protekne u najboljem mogućem redu. Naravno, ja se nadam pobedi Zvezde – rekao je Borjan u "Uranku" na televiziji K1.

Ovo je neobična sezona i po tome što je prekinuta u novembru zbog zimskog Svetskog prvenstva, na kome je Borjan branio za Kanadu. Od tada su prošla dva meseca i bilo je dovoljno vremena i za odmor i za pripreme.

- Odmorni smo. Bilo je nekoliko dana za predah posle napornih priprema i spremamo se za sve što sledi. U prvoj utakmici, u subotu protiv Vojvodine nadamo se pobedi. Mi uvek idemo na pobedu, Crvena zvezda je veliki klub i u svakoj utakmici idemo na tri boda. Daćemo sve od sebe da i u subotu tri boda ostanu na Marakani.

Planovi Crvene zvezde se znaju:

- Naši planovi su uvek isti: da i ove godine osvojimo duplu krunu, da igramo što bolji fudbal i da svaku utakmicu završimo pobedom. Realnost kaže da je to izvodljivo i da ćemo, Bože zdravlja, u da tome uspemo. Na nama igračima je da to pokažemo i na terenu. Cilj nam je i da direktno izborimo Ligu šampiona.

O golmanima

Milan Borjan danas je na televiziji K1 objasnio zbog čega je pozicija golmana u timu specifična i neretko – najteža.

- Golmanska situacija je veoma specifična. U Zvezdi sam već šest godina i pre šest meseci sam produžio ugovor. Imamo nekoliko izvanrednih golmana. Zvezda je veliki klub i mora da ima dobre golmane, a mi održavamo taj nivo. Pozicija golmana je najteža jer mora da bude koncentrisan svih 90 minuta. Mora da prati igru, da komunicira sa odbranom, a nekada i sreća treba da te pogleda. Psihički mora da bude jak i spreman. Zvezda igra napadački, što znači da stojimo visoko pa uvek moramo da pazimo da se ne desi kontra. Golman je važan da dobro organizuje igru u zadnjoj liniji, da bude spreman i koncentrisan sto odsto.

Šta je ključ uspeha FK Crvena zvezda?

- Ključ našeg uspeha je svlačionica. Kada je pozitivna energija u svlačionici, kada sve funkcioniše kako treba, kada grupa ljudi diše zajedno i sve radi zajedno, to donosi rezultate. Pokazali smo to u poslednjih pet godina osvajanjem titula, a poslednjih šest godina igrali smo i Ligu šampiona i Ligu Evrope. Nama je svlačionica sve. Uvek je atmosfera fenomenalna. Ono što u jednom timu najpre može da poljulja atmosferu su loši rezultati. Mnogo je i do karaktera igrača, stručnog štaba i uprave. Mi smo najbolji klub u Srbiji i to pokazujemo iz godine u godinu. Nas ne može ništa da poljulja, jer imamo jedni druge i velika smo porodica. Nadamo se i šestoj tituli u nizu.

Ne gledamo u tuđe dvorište

Borjan je u "Uranku" ovog jutra kazao da Zvezda uvek razmišlja samo o pojedinačnim utakmicama.

- U našem prvenstvu ima mnogo dobrih ekipa, ali kako nam je prvi izazov Vojvodina u subotu, samo o toj utakmici razmišljamo. Ne gledamo u tuđe dvorište, samo u svoje. Gledamo i analiziramo protivnike kako dolaze, jer ako bismo mnogo mislili na druge ekipe izgubili bismo fokus i koncentraciju. Kada dođe vreme za utakmicu, tada analiziramo protivnika i tako se pripremamo. Imamo snage za treću duplu krunu u nizu – samouveren je golman Crvene Zvezde. - Uvek može bolje u fudbalu, u svakoj utakmici, ali ja verujem u svoju ekipu, saigrače, stručni štab, upravu, navijače. Sa tom verom i pozitivnom energijom mnogo možemo da postignemo.

Borjan nije hteo da otkrije koje to rituale ima pred svaku utakmicu, ali je kazao šta mu mnogo pomaže.

- Svi imamo različite rituale. I ja imam nešto moje što čuvam samo za sebe, tako se koncentrišem. Ali, mnogo razgovaram i sa trenerom golmana Dušanom Gašićem. On mi dosta pomaže. Ima kod fudbalera, i sportista uopšte, i vere i sujeverja. Svako od nas je različit – kazao je Milan Borjan u "Uranku".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike